The constant gardener

Jag vet inte hur det kommer sig men jag har alltid trott att Clive Owen spelade huvudollen i den här filmen. Tittar man snabbt på filmaffischen så inte fan går det att se att det där är Ralph Fiennes? Jo, möjligtvis på den suddiga bilden i bakgrunden men snubben i fokus är inte lik Ralph. Inte alls.

Hur som helst, hade jag haft denna informationen fräsch och uppdaterad i min filmhjärna så hade jag sannorlikt inte varit lika sugen på att se filmen men nu blev det ett litet syntax error och med facit i hand så blev det rätt bra ändå till slut.

Den strame inåtvände diplomaten Justin (Fiennes) blir kär i Tessa (Rachel Weisz) som är en energisk och extremt utåtriktad revolutionär med starka åsikter och rättspatos – och bra mycket yngre än sin blivande man. Dom har precis träffats när han får jobb i Kenya och det snabbar på äktenskapet då Tessa så gärna vill följa med honom på utlandstjänsten. Och det gör hon, hon följer med till Kenya och när Justin sköter sina åtaganden torrt och exemplariskt kör Tessa sitt eget race. Hon lär känna folk, hon ifrågasätter, hon gräver i frågor hon anser vara fel, hon försöker hitta lösningar och framförall: hon blundar inte för något alls. Hon blir nära vän med en svart läkare som många i hennes omgivning tror att hon har ett förhållande med (däribland Justin) och hon blir snabbt gravid.

Det är när Tessa kommer på att nånting är tok-konstigt med ett läkemedel som delas ut till den fattiga befolkningen som problemen drar igång på riktigt. Konspirationsteorier, missförhållanden, ingrodd rasism, orättvisor, läkemedelsindustrin som kämpar för att utåt sett ”göra gott” men som i själva verket inte gör ett jota utan att dollargrina samtidigt,  The constant gardener sätter fingret på många brännheta spisplattor men ändå, trots detta, så är mitt enda bestående minne av den här filmen Ralph Fiennes aristokratbleka skinntorra nakna kropp.

Det finns ingen nu levande manlig skådespelare som jag blir så äcklad av att se i kärleksscener som Ralph Fiennes. Om jag ätit något som gjort mig matförgiftad så är det sällan jag blir sugen på just den rätten igen utan att känna den där fantomsmärtan i magen som säger ”jag kommer snart att kaskadspy och det finns ingen återvändo om jag ska slippa det här onda”. Jag tror att min aversion för Ralph Fiennes i all form av älskare-roller bottnar i min upplevelse av filmen Den engelske patienten, eller anti-upplevelse snarare. Hans kritvita konkava kropp med dom där fjuttiga kolsvarta brösthåren, fy satan, hela han är icke-manlig från hjässan till fotsulorna och jag vill INTE se honom utan kläder. Jag vill inte. Hela min kropp skriker neeeeeeeeeeeej när den där scenen dyker upp i filmen och jag försöker fokusera på fina Rachel Weisz men det går inte. Jag får för mig att Ralph Fiennes nakna kropp luktar golvpolish och att han sandpapprar handflatorna för att vara så oantastelig och ren som bara han kan. Gud så osexigt och usch så ointressant och bläääh, jag vrider på mig i soffan som en orm som doppats i saltsyra för det här är otäckt på riktigt trots att det bara rör sig om sekunder av en hel film.

Om jag försöker ta stora luktsuddet och sudda bort dessa bilder från näthinnan så är The constant gardener en väldigt vackert filmad film. Fina färger, skön stämning, ett Afrika som porträtteras med både sina dåliga och bra sidor. Rachel Weisz strålar som Tessa, hon är jättebra och jättesöt och jag vill se mer av henne, hon förtjänar verkligen ett massivt genombrott. Ralph Fiennes har jag egentligen inte så mycket emot som skådespelare – så länge han behåller kläderna på.

17 svar på ”The constant gardener”

 1. Han kan vara lite knepig att se som älskare, han har något svalt över sig och många udda roller, nazist, Voldemort m.m. Ser när jag söker på honom att han spelat Heathcliff i Svindlande höjder 1992? Den filmversionen har jag inte sett men läst boken och han sammanfaller inte med min bild av Heathcliff. Hoppas på nya versionen istället.

  1. Nin:
   Precis. I Shindler´s list och Harry Potter och filmer som Spider (av David Cronenberg) passar han alldeles ypperligt men då spelar han också det mänskliga kylskåp som han även utstrålar. Underlig man det där 😉

 2. Haha, ja, du Fiffi jag kan inte hjälpa dig med din Fiennes-fobi (brodern kanske funkar?) men själv gillade jag filmen skarpt men det beror nog mer på Weisz än Fiennes. Fast du gillade väl ändå filmen och hade gillat den än mer om det varit Owen istf Fiennes.

  Jag får väl återkomma med recension. Den finns liggande.

  1. Jojjenito:
   Din recension finns uppe på din blogg för det var när jag läste den som jag tog tag i filmen själv. 11 september om jag inte minns fel 🙂

   Brorsan Joseph funkar bättre på mig även om han inte är nån favvo direkt. Visste du att det även finns en tredje Fiennes-bror, Magnus?

   Annars gillade jag filmen och ja, sannorlikt hade den fått en fyra med Clive Owen i huvudrollen.

 3. Haha, där kan man säga att någon blivit upphakad på Ralph Fiennes. Fick inte ut så mycket av vad du tyckte om filmen, men det gör inte så mycket, kul läsning.

  Själv såg jag ju hans regidebut (med honom i huvudrollen också) igår och det kändes som han fått storhetsvansinne eller något. Ingen direkt favorit, men har inget emot honom. Dock verkar jag ha förträngt hans nakna kropp och det mesta av The Constant Gardener. Hmm, trauma kanske ? 😀

  På tal om manliga nakna kroppar, har du sett Don’t Look Now med Donald Sutherland när han inte har något annat på sig än sin peruk till hår ? Uuuh, den bilden kommer för alltid vara inbränd i min hjärna, får rysningar bara jag tänker på det. Och DET var det mest skrämmande med filmen, som ju anses vara en av de mest skrämmande någonsin. För egen del är den alltså det pga Donald Sutherlands nakenscen…

  1. Movies-Noir:
   Tycker du inte det stod så mycket om filmen? Och jag som tycker jag skrev om ALLT det väsentligaste med den ;D

   Jag har inte sett Don´t look now men nu ligger den som första prio på min Lovefilm-hyrlista. Den där peruken vill jag inte missa. 😉

  2. Haha, ja, Don’t Look Now ja. Jag gillade den filmen och även den omtalade sexscenen. Jag får återkomma med en recension (den finns i alla fall inte på bloggen).

   1. Jag har sett den två gånger, men kan inte gilla den tillräckligt. Första gången gav jag den en tvåa, andra gången var det nog lite bättre. Kanske att den får en tredje chans lite längre fram. Något drar mig tillbaka, kanske är det Donalds peruk trots allt…

    1. Jojjenito & Movies-Noir:
     Det här börjar kännas mer och mer spännande. Vad är det för konstig film som (förhoppningsvis) ska dyka upp i min brevlåda inom en snart framtid. 🙂

 4. Åhå, hade ingen aning om denna djupt rotade Fiennes-naken-aversion 😉 Jag gillar Fiennes, jag, med eller utan kläder och tyckte att trädgårdsmästaren var en helt ok film som ganska väl förvaltade sin väldigt pratiga förlaga.

  1. filmitch:
   8/10 från dig är ett väldigt högt betyg och jag tror (som sagt) att mitt hade höjts en smula om jag inte hade fastnat i Farbror Fiennes-fobi-fällan. Det ÄR en bra film helt klart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.