THE HUMAN CENTIPEDE (FIRST SEQUENCE)

The Human Centipede börjar som en rätt ordinär skräckfilm.

Två piffade amerikanska tjejer på semester i Tyskland hamnar på fel plats vid fel tillfälle, klädda i alldeles för kalla och otympliga kläder.
Dom åker fel, får punka på bilen, det börjar regna (tjejer i skräckfilm vet sällan hur man byter däck), det är ingen täckning på mobilen, dom letar efter närmsta hus men går självklart inte längs vägen utan beger sig rätt in i snårskogen med sina höga klackar, går givetvis vilse och ja, dom kommer till ett hus och ringer på.

I huset bor den pensionerade kirurgen Dr Heiter. Han är lite speciell. Dels är han otäckt albinovit i hyn, dels har han en sjuk dröm om att skapa en mänsklig tusenfoting.

Så han kidnappar dessa två tjejer och en asiatisk kille och med hjälp av kirurgisk precision, tysk noggrannhet och extrem målmedvetenhet (och ja, en del Rohypnol, genomtänkta operationsrutiner, skalpeller, nål och tråd) lyckas han genomföra sin dröm.

Filmer som enligt massmedia och mun-mot-mun-metoden fått biopublik att spy får ofta stora rubriker. Så var det redan på Motorsågsmassakerns och Blair witch projects tid och det är inte ett dugg annorlunda med The Human Centipede.

I Sverige har det stått en del om just denna film i den ena kvällstidningen och självklart lockar såna rubriker ”fel” folk till biograferna. Fel i detta fall betyder folk som normalt sett inte ser skräckfilm och folk som inte har det intresset/läggningen reagerar mycket starkare på denna typ av film än såna som till exempel jag som är rätt luttrade/skadade och har sett mycket skit.

The Human Centipede är helt okej som film betraktad trots att den har flera logiska luckor som är så stora att jag blir rätt irriterad. Ser jag på den som en skräckfilm så ja, visst är den spännande ibland, den funkar, det gör den. Men att den skulle vara den überslafsiga äckelpäckelrullen som den skrivits upp som, det kan jag inte riktigt hålla med om.

Tanken på mina knäleder skulle skäras av och att min mun skulle sys ihop med någons anus för att sedan ha någon annans mun insydd i mitt eget anus, ja, inte fan är det en härlig tanke. Hela grejen är ju så sjuk att jag ifrågasätter manusförfattarens mentala hälsa, men i filmen är det mer just den tanken som är det otäcka, inte det man faktiskt får se och jag har svårt att tro att biopublik kräks av en tanke.

Efter allt jag läst om filmen hade jag trott på operationsscener i närbild, jag hade lite hoppats på riktigt groteska grejer men så blev det inte. Det blev läskigt i hjärnan, inte för ögat och det är antagligen det som gör att filmen heller inte släpper. Jag tänker på den, den finns med och på något sätt blir den otäckare och otäckare ju längre tiden går. För den ÄR suggestivt otäck och är du känslig ska du absolut inte se den, men att den kallats ”den äckligaste filmen någonsin” – DET förstår jag inte.

44 svar på ”THE HUMAN CENTIPEDE (FIRST SEQUENCE)”

 1. Det där med att fusera ihop människor körde ju redan Brian Yuzna med i Society (med gamle Billy Warlock!) även om det då inte var med artificiell hjälp. Jag vill minnas att det skrevs lika mycket om den då det begav sig

 2. Skrevs absolut en hel del om Society när det begav sig också, dock inte i Svenska tidningar. Den enda som reagerade här var väl Siewert Öholm.

  För övrigt var the human centipede i mitt tycke en ruggigt kass film… Lite som en tafflig tysk deckare.

  /Brossan

 3. Ja, faktiskt… Jag hittade inget alls jag gillade med filmen, utom möjligtvis den något orginella storyn.

  /Brossan igen

 4. nja……den låg ju verkligen under mina förväntningar….så mycket jag sett o hört i media så hade jag räknat med att skaka tänder men icke……men helt okej ändå!! BÄSTA filmspalten föresten!! mvh =)

 5. Anonym:
  Låter som vi tycker ungefär likadant om filmen och tack för spaltkomplimangen 🙂

 6. Det finns de som tycker Falcon crest var otäckt på sin tid. Gränserna tänjs hela tiden, vad blir det härnäst?

 7. Nej jag förstår inte alls vad som är så hemskt äckligt med denna film? förutom iden då kanske. Spytt av den, ehm, tja, svaga magar? Usel film hur som helst

 8. Anonym:
  Det är bara att titta åt Japan-hållet. Klipp från deras "underhållande" TV-shower fick oss att sätta kaffet i vrångstrupen för bara några år sedan och nu är vi där, nu sänder vi skiten på våra egna kanaler.

  Vad gäller film har vi nog inte sett nånting än.

 9. Mixmo:
  Jag tror det är troligare att nån skulle spy av att få manus (eller tanken bakom manus) uppläst än av att se filmen. Den blev liksom inte….äcklig.

 10. Jag filmen betyg 1 på min blogg 🙂
  Vilken sjuk film!

  Bra film blogg du har gjort! Lagt den som favorit 🙂

 11. Fast du måste ju hålla med om att det är intressant att den legat så högt rankad så länge… Nästan alla andra på topplistan är ju väldigt färska inlägg.

 12. Joel:
  Tror att väldigt många av bloggens utländska läsare (som procentuellt är väldigt få) hittar till denna filmrecension av någon anledning…

 13. Bildgooglar man på Human Centipede så ligger din bild på första sidan. Det är nog därför. Jag har också några sådana inlägg. Där man märker man frukten av sökordsoptimering. Tänk att ligga först på varje sökning. Vilka besökarsiffror!

 14. addepladde:
  Oj! Där ser man! 🙂

  Sökordsoptimering är ju en djungel i sig, men det man ska fundera på är kanske om det är klickar eller riktiga läsare man vill ha? 🙂

 15. Jag håller med dig, men chansen att nå ännu fler läsare ökar drastiskt ju mer synlig man är. Jag har själv hittat en del bloggar bara genom en enkel googling. Dock lägger jag ingen energi på det för egen del. Det får bli som det blir, helt enkelt. 🙂

 16. Puh nu är Human Centipede uppe på topplistan igen. Är inte riktigt som det ska när den ligger utanför top 5…

 17. Du skulle inte kunna nämna några skräckfilmer som du tycker är bra? Sådana som du ratear 4-5.

  Vore väldigt uppskattat.
  Tack på förhand.

 18. Edholm:
  Här kommer några jag tycker är jättebra och riktigt läskiga 🙂

  Last house on the left, Case 39, Dead birds, Switchblade romance, Suspiria, Fredagen den 13:e Del 1, The eye, The others och Eden lake. Finns såklart massor fler men du kan hitta recensioner av dessa här på bloggen 🙂

 19. Så skönt att se Human Centipede i toppen på populäraste inlägg listan igen!
  Speciellt eftersom det numera är en top 10 lista!
  Tycker för övrigt att det ser ut som centipeden bugar sig för läsarna härinne som tack för det ihållande stödet.

 20. This is one of the few movies to really freaked me out recently. Just the visual of the centipede freaked me out every time it was onscreen

 21. Dirtywithclass:
  I think that the thought of a human centipede was much scarier than to see it "live". But that´s the way it usually works with horror movies 😉

  And welcome here I must say! Nice to see a comment in English 🙂

 22. Verkar vara en rejält sjuk film ska kolla på den idag tänkte jag .. samt mycket fin sida du har lagd till favoriter <3

 23. Jag är lite frustrerad att Humancentipede thumbnailen inte syns i högerspalten. Det kan ju i slutändan innebära att den ramlar ur topplistan!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.