THE MUMMY

Vad kan man kräva av en sommar-blockbuster egentligen?

Kan man kräva att det är en genomarbetad historia som berättas på ett högkvalitativt sätt? Kan man kräva något som totalt rockar ens båt och får en att tänka i nya banor?  Kan man kräva att filmen är värd biljettpriset med råge eller räcker det att salongen har en fungerande AC och att man får luta huvudet mot ett löss-fritt nackstöd en liten stund? Eller kan det vara som så att det ENDA man kan kräva av en sommarblockbuster är att få känna sig underhållen i hundra minuter?

Mitt svar på frågan är egentligen nej på alla frågor utom den sista. Sommarblockbusters lever ett eget liv för mig. Jag har allt som oftast NOLL krav på dessa filmer, jag har väldigt sällan höga förväntningar då dessa filmers trailers brukar vara totalt hjärndöda och göra mig allt annat än sugen. The Mummy är inget undantag. Trailern är ren skräp och med tanke på vad jag läst om filmen (recensioner och annat) så fanns det ingen logisk del av hjärnan som trodde på mer än att filmen skulle vara ren dynga.

Men, kanske du tänker nu, dynga och Tom Cruise är väl två ord (eller tre) som sällan går ihop? Nej, visst är det så. Tom Cruise har en fingertoppskänsla som är fenomenal när det gäller att välja roller (vilket verkar vara ett förenande drag hos många skådespelare med just detta förnamn. Tänk Hardy. Tänk Hanks. Tänk Hiddleston. Tänk Berenger, Holland, Selleck ). Han gör INGA dåliga filmer. Han är Tom Cruise, han KAN INTE vara med i dyngrullar. Det är DAGENS SANNING. Men hur går detta ihop med att The Mummy i medelbetyg av den svenska kritikerkåren (i skrivande stund) ligger på (för att uttrycka det mild) blygsamma 1,8? Jo det kan jag tala om. Det går ihop för att The Mummy faktiskt inte ÄR den formidabla skitfilm som många vill göra gällande. Den är faktiskt – i mina ögon – helt okej.

Universal har med The Mummy dragit igång något som kallas Dark Universe där dom ska göra remakes på klassiska monsterfilmer. Dagens film är den första i denna serie och går man in på länken i förra meningen (samt kors-googlar en del) kan man se bild som vittnar om att Johnny Depp är klar att  spela osynlig man i The Invisible Man, att Russell Crowe kanske kan få en egen film som Dr Jekyll and Mr Hyde (han spelar denne man även i The Mummy) samt att Javier Bardem ska spela Frankenstein i Bride of Frankenstein (med premiär 2019). Att The Mummy-sågningarna inte varit nådiga är självklart en tråkig start för Universal, samtidigt, hyllades denna typ av film ens när dom var nya?

Det finns MASSOR att gnälla på med The Mummy om man vill, alltså MASSOR. Det är klaff-fel in absurdum, det är rena dumheter som med enkelhet borde ha kunnat strykas från manus, det är tveksam humor med skämt som man knappt fattar är skämt, det är den svåra balansgången mellan scener som borde vara allvarsamma men som ska ”skämtas till” och ibland blir det riktigt jobbigt, speciellt när man gör mord/död till något lättsamt. Det är liksom inte den typen av film kan jag tycka. Samtidigt är filmen inte alls den billiga CGI-fest som jag trott efter att ha sett trailern, det är snarare en actionfylld äventyrsfilm med övernaturliga mumie-inslag (och BRA cgi dessutom) och det var ett stort plus för mig.

Sofia Boutella är bra som mumien Ahmanet som pratar helt felfri engelska trots att hon legat begravd i flera tusen år och knappast kom från en engelskspråkigt land när det begav sig, Annabelle Wallis (som var så bra i Annabelle) får fram sin del av manuset med bra trovärdighet, en sämre skådis hade antagligen bombat helt sett till allt mumbojumbo hon tvingas låtsas att hon kan/förstår och Tom Cruise fixar SÅKLART biffen hur bra som helst. Vem är det minsta förvånad? Att han är 55 år går dock inte att fatta när han tar av sig tröjan. Herregud vilka gener den mannen har! Man kan nästan tro att han är….mumifierad.

För att summera det hela en smula så kan jag förstå alla som toksågar The Mummy, jag köper alla argument till att den är undermålig men JAG tycker inte att den är det. Jag tycker det här är hjärndöd underhållning för stunden, jag tycker det är välgjort rent filmtekniskt men att manusbearbetningen har en hel del övrigt att önska.

Filmens stora mervärde är dock Tom Cruise. Jag tycker ALLTID om att se honom på bio, han är en filmstjärna uti fingerspetsarna och han ensam kan bära upp en film på sina axlar och få den att fungera. Det visade han med all önskvärd tydlighet här. Smart castat av Universal!

 

 

.

.

Jag såg filmen tillsammans med mina Filmspanarvänner och här är deras syn på filmen:
Sofia
Jojje
Carl/Johan
Micke
Cecilia
Steffo

11 svar på ”THE MUMMY”

 1. Det här kan nog klassas som världens snällaste sågning trots att betyget talar emot det 😉 En låååååång ursäkt för att komma fram till att du trots allt gillar Tompas magrutor. Skriver detta med <3 och 😉 i ögat. Tyvärr håller jag inte med dig om Toms axlar, att de bär upp filmen. Tvärtom känns han malplacerad i denna B-film. Men det var NÅT jag skrattade rätt gott åt, minns dock inte vad haha….

  1. Cecilia:
   Hahaha, så det kan gå. Det du ser som en ursäkt ser jag som en förklaring 😉 🙂
   Sen tror jag att många 55-åringar skulle döda för att ha en kropp som Tompas, kanske både män och kvinnor och är man 55 och ser ut sådär så fattar jag varför man till synes omotiverat tar av sig tröjan på film.

   Att gilla en film med magen som hjärnan har vissa problem med, det händer rätt ofta för mig och då vinner alltid magen. Alltid. 🙂

 2. Visst förväntar man sig kanske inte så mycket från blockbusters men för min del fick jag ju inte ens det från The Mummy. Alltså, nästan ingenting funkade i den här soppan. Det trevliga undantaget som blev tydligt först i andra titten var faktiskt Annabelle W — hon gjorde verkligen mesta möjliga av sina taskiga förutsättningar. Men någon större gnista mellan henne och Tompa tyckte jag inte att jag märkte av.

  Felton? Arnold? 😉

  1. Sofia:
   Tom Felton kommer vi nog se en hel del av framöver och hittills har han väl haft tur åtminstone med EN roll ? 😉 Tom Arnold är SÅ underskattad tycker jag. Jag säger bara True Lies.

 3. Fin vinkel. Jag är helt med på att toleransen för dumfilmer är större när solen bränner bort koncentrationsförmågan, men Tom Cruise har väl satt sig i en otacksam sits genom att faktiskt ha gjort sommarblockisar av osedvanligt hög kvalitet på senare år?

  1. Carl:
   Du har rätt i att det är svårt att jämföra The Mummy med riktiga TOKHÖJDARE som Mission Impossible-filmerna, det blir nästan lite orättvist. Hade det varit olika skådisar i huvudrollerna hade den jämförelsen aldrig gjorts 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.