THE NICE GUYS

Jag vet inte riktigt vad titeln på denna film syftar till för särskilt trevliga är dom väl inte, Jackson Healy (Russell Crowe) och Holland March (Ryan Gosling). Snarare lite skönt korkade, i alla fall Holland. Som en manlig bimbo ungefär. Healy är lite mer charmigt plufsigt hårdhänt streetsmart.

Filmen är skriven och regisserad av Shane Black, snubben som ligger bakom coola-partner-in-crime-filmer som Dödligt vapen-filmerna, Long kiss goodnight och Den siste scouten, så han kan det här med att få ihop personkemin runt huvudpersonerna.

Crowe och Gosling känns kanske som två udda fåglar i detta sammanhang men dom klickar hårt både med varandra och med oss som tittar för JÄKLAR vad det skrattades och skrockades i salongen. Den (uppenbarligen) gifta mannen till höger om mig skrattade så högt att både han och jag hoppade i stolen åt alla – ALLA – såhär-är-det-att-vara-gift-skämt. Och det var MÅNGA.

Det här är en film som känns gammaldags på ett bra sätt. Visserligen utspelar den sig i Los Angeles nånstans 1977-78 (om man går på filmaffischerna med Hajen 2 och Airport´77 dom passerar i downtown LA) så retrokänslan kommer liksom automatiskt men det jag syftar på med gammaldags är man sällan ser actionkomedier nuförtiden. Jag skulle kunna säga att denna genremix är lika utdöd som dinosaurierna men att Shane Black med The Nice Guys är både Steven Spielberg och Michael Crichton i en och samma kropp. Det är dessutom lika självklart att det kommer en Nice Guys 2 som det var att Jurassic Park skulle få en uppföljare.

Jag tycker det var en väldans trevlig film! Ryan Gosling har en komisk tajming han sällan får chans att visa i sina andra filmer (men kolla gärna in honom i SNL-avsnittet han är med i!), Angourie Rice som spelar Goslings dotter var en frisk fläkt och Russell Crowe med ett knogjärn är inte att leka med. Johan, det var ett val bra val av månadens filmspanarfilm. Betygsmässigt är den riktigt nära en fyra men jag håller den på en stabil Misty Mountain-trea.

 

 

 

Vad tyckte mina filmspanarkompisar om filmen? Klicka på länkarna så får du se.
Rörliga bilder och tryckta ord
Fripps filmrevyer
The Nerd Bird
Jojjenito
Har du inte sett den?

19 svar på ”THE NICE GUYS”

  1. Mikaela:
   Jag minns inte ens att det VAR en människa innanför den där gula klänningen. Sån impact hade hon på mig 😉

 1. Glöm inte Kiss Kiss Bang Bang också! Jädrans bra rulle det..och det låter lite som att denna går i samma ”skola”! 🙂

 2. Bra val av film av Johan helt klart! Vi kommer kanske aldrig få veta hur nära det vara att han valde Ninja Turtles! Hua…

  The nice guys hade flera kul skämt och det är fint att du gillade filmen! Även om man inte är gift gick en del av de giftiga skämten hem! 🙂

  Tyvärr hade den ju minst lika många ”tokiga” fysiska skämt som inte alls föll mig på läppen och det drog ner betyget för mig. Tycker dessutom att Black lyckades bättre med de filmer som du listar ovan, där han endast stått för manus för övrigt. 😀

  1. Henke:
   Regissera film kanske inte är hans grej egentligen men jag tycker att manuset tillsammans med bra skådisar gör filmen riktigt bra. Sen retar jag mig inte fullt lika mycket på Ryan Gosling som du gör, det hjälper ju också till 😉

 3. Jag tyckte också Crowe och Gosling hade hyfsad kemi och gnabb mellan sig. Goslings fysiska humor tyckte jag också lirade. Jag är nog mer inne på farsartad fysisk humor än vad Henke är. Jag hamnar på samma betyg.

  1. Jojjenito:
   Rätt kul ändå med ett så pass otippat film-par. Det är inte dom första två man kommer att tänka på i denna typ av film.

 4. Kan bara instämma med föregående talare — bra kemi mellan killarna. Men jag håller med om att titeln är något av ett mysterium. fast frågar inte Holly i något läge om jackosn är en ”nice guy”? Eller inbillade jag mig det?

 5. Stabil trea, det köper jag! Titeln anspelar ju på deras bristande moral, tänker jag. The nice guys-prylen var ju ett genomgående tema i filmen: March frågar sin dotter om han är en ”bad person” och det stämmer att hon ställer frågan till Healy om han är en ”nice guy” (fast jag vet inte om hon använder exakt de orden), och man är ju hela tiden lite osäker på vilka som egentligen är ”the bad guys”.

  Äktenskapsskämten var så bittra att de aldrig blev kul, men sen har jag ju å andra sidan aldrig varit gift 🙂

  1. Cecilia:
   Det är kanske just bitterheten som blir den egentliga igenkänningsfaktorn i denna typ av skämt? Och visst var det betydligt mer höga manliga skratt åt dessa skämt än kvinnliga? I alla fall där vi satt?

   1. Finns det något tröttare än äktenskapsskämt? De är ju bara tragiska uttryck för författarens oförmåga att ha hälsosamma relationer. Lyteskomik på skaparens bekostnad känns ruttet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.