THE PENTAGON PAPERS

7 mars, 2012

Daniel Ellsberg (James Spader) är en smart man. Han är utbildad vid Harvard och har jobbat ett gäng år inom marinkåren när han får ett toppjobb inom Pentagon. Tyvärr blir inte Daniels fru riktigt lika imponerad över hans karriärskliv då hon ständigt hamnar i bakvattnet och får dra hela barn-hem-hus-lasset helt själv. Så hon säger tack men nej tack, det räcker nu,  jag vill skiljas och han flyttar ensam till Washington.

Väl på plats snubblar han i princip över The Pentagon Papers. Han är visserligen anställd som analytiker satt att granska information från rådande och brinnande Vietnamkrig,  men upptäcker en 7000 sidor lång och  hemligstämplad rapport som avslöjar sanningen om USA´s inblandning i konflikten. Vad ska han göra? Ska han vara lojal och hålla tyst eller avslöja sanningen och bli en nationens hjälte? Eller…är det det man ses som om man skadar landets säkerhet?

The Pentagon Papers är baserad på en verklig händelse och som sådan är den intressant. James Spader gör bra ifrån sig som Daniel Ellsberg och även i ett politiskt drama som detta passar han på att vara en ”ladies man” och visa en hel del hud.

Kanske hade jag förväntat mig lite mer, kanske var jag bara trött i skallen när jag såg filmen men jag saknade den där nerven som är så härlig att skåda i politiska thrillers. Å andra sidan är det ganska sällan filmskapare lyckas hitta den och hålla den hela vägen, det är ingen enkel match direkt. Men jag hyrde, jag såg och jag kanske inte segrade men jag tittade och det gick fint hela vägen. Jag varken somnade, spydde eller blev arg.

Se filmen eller se den inte, det gör varken till eller ifrån både för dig och mig. Så mycket kan jag nästan lova.

Här finns filmen att hyra.

{ 8 comments… read them below or add one }

Sofia mars 8, 2012 kl. 22:32

Håller med om den saknade nerven, mer intressant än bra… Ett sådant tillstånd kunde förstås vara värre men helst vill man ju ha bägge delarna

http://bilderord.wordpress.com/2011/01/19/the-pentagon-papers-2003/

Svara

Fiffi mars 9, 2012 kl. 21:04

Sofia:
Men ibland får man nöja sig med lite smulor 😉

Svara

Anders mars 9, 2012 kl. 15:47

Kolla in dokumentären om Daniel Ellsberg och ”The Pentagon Papers”:

http://documentaryheaven.com/daniel-ellsberg-and-the-pentagon-papers/

Riktigt spännande om förlagan till WikiLeaks.

Svara

Fiffi mars 9, 2012 kl. 21:04

Anders:
Ska kolla in den. Tack för länken! 🙂

Svara

Sofia mars 10, 2012 kl. 17:45

Jag tror att det var den dokumentären som jag nästan fastnade i som av en slump. Om det var den var den bra mycket mer underhållande än filmen, trots James Spader och allt. Tror den finns på archive.org också.

Svara

Fiffi mars 10, 2012 kl. 18:09

Sofia:
James Spader brukar ju kunna sätta guldkant på det mesta men ibland går även han bet 😉

Svara

Sofia mars 12, 2012 kl. 20:35

Typ Wolf 😉

Svara

Fiffi mars 12, 2012 kl. 20:49

Sofia:
Där tycker vi ju lite olika 😉

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: