ÄNGEL PÅ PROV

När jag skrev om James Stewart-filmen Harvey fick jag ett tips från Fredrik att jag även borde se The Bishop´s wife. Denna film allså. Ängel på prov är den svenska titeln.

Ängel på prov är precis som Harvey regisserad av Henry Koster och den förstnämnda kom tre år före den sistnämnda. Och nu ska vi se om Fredrik och/eller Christian sparkar bakåt eller håller med mig men är inte denna film i princip samma film som Harvey?

Cary Grant spelar Dudley. Dudley är en ängel. Dudley kommer till en biskops familj för att ge biskopen själv den vägledning han genom en bön uttalat att han behöver. På sitt sätt försöker Dudley få biskopen själv (David Niven) att inse han borde lägga lite mer tid och energi på sin fru (Loretta Young) och sin dotter och inte enbart på att försöka få till bygget av en katedral. Frugan är liksom inte lycklig.

Precis som att den osynliga kaninen Harvey och hans ”husse” Elwood (Stewart) fungerar som mänskliga reagenter i vanliga gnälliga människors liv så kommer Dudley in som en rar snällis-elvisp och rotar runt i hjärnorna hos personerna han möter. Han får dom att skratta, att se det stora i det lilla, att åka skridskor, läsa en saga, fastna i en stol. Han hjälper till på det sätt han kan.

Jag tycker Ängel på prov är en fin film. Jag blir glad av den. Jag vet också att jag hade blivit ännu gladare om James Stewart haft huvudrollen istället för Cary Grant. Inget fel på Cary, han är trevlig och så, men James Stewart hade på ett ännu starkare sätt lyckats förmedla den värme som så uppenbart sprudlar kring denne Dudley-ängel.

Jag har en liiiiiten fundering till. Skulle inte filmen ha hetat Dudley rätt och slätt?

6 svar på ”ÄNGEL PÅ PROV”

  1. Fredrik:
   Vad gäller birollerna så håller jag med dig, dom är inte att leka med i Harvey, Men Harvey har James Stewart.
   Slutet är verkligen jättefint 🙂

 1. Själv såg jag passande nog denna i Decennier när det var 40-tal OCH jul! Gillade den, men håller med dig om att Harvey är den bättre. Blir alltid så komfortabel och glad runt Jimmy Stewart. Cary Grant har inte riktigt den förmågan, även om jag gillar honom också.

  Tänkte faktiskt inte på att de var SÅ lika när jag såg om Harvey efter att ha sett denna. Kanske blir mer uppenbart om man har Harvey färsk i minnet när man ser denna…

  Så här skrev jag om The Bishop’s Wife (fyra).
  Och Harvey får vi inte glömma (stark fyra).

  1. Movies-Noir:
   Jag kan tro att den här var perfekt att se med snö utanför fönstret och julen på lut. Jag kanske tar och ser om den under dom omständigheterna bara för att se om det blir nån skillnad 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.