TRANSFORMERS – AGE OF EXTINCTION

SHIT POMMES FRITES!

Jag vet att jag precis i detta nu riskerar att förlora all trovärdighet jag lyckats skrapa ihop genom åren men det struntar jag i. Jag måste helt enkelt strunta i det.

Det är inte så jävla ofta jag sitter i biosalongen och nyper mig själv i armen, öppet häpnar över det som sker på duken framför mig och förundras över hur tusan regissören gjort för att få till allt det balla. Michael Bay har återigen lyckats ta ett bautasteg framåt vad gäller CGI-effekter på film, ja, b-a-u-t-a!

För vad man än tycker om Michael Bay som regissör och hans fascination för smala flickben i minimala jeansshorts, lens flares (klicka här för att se ett exempel på detta om du mot förmodan inte vet vad det är, det är det blåa horisontella skenet), svarta dyra bilar med tonade rutor som åker fort efter varandra i perfekt formation, en ”humor” som är allt annat än rolig och att filma det mesta som ska se verkligt ut ur grodperspektiv och med förstärkta färger så tror jag inte snubben kan uttala orden ”det går inte”. Det känns som en bra egenskap om man ska pyssla med blockbusters.

Jag tror Michael Bay är världens bästa chef för brutalkreativa CGI-människor, jag tror han låter dessa gå loss så det ryker ur öronen, jag tror han säger ja till allt och jag kan tänka mig att övertidskontot för effektgänget uppgår till ett medelstort lands samlade BNP. Därför är det extra härligt att få säga att DET LYCKADES! Denna fjärde film i Transformers-franchisen är bara snäppet sämre än den första filmen, den som kom 2007 (och som jag bara ääälskar) och jag är en nanometer, en nysning, en avklippt nagel från att drämma till med det allra högsta betyget just nu.

Om jag ska jämföra Transformers – Age of extinction med två andra filmer i samma typ av genre så är den mycket bättre än både Godzilla och Pacific Rim och ändå har jag gett alla dessa filmer samma betyg. Dagens film har nämligen mänskliga karaktärer som jag – tro´t eller ej – faktiskt bryr mig om (efter ett tag) och detta trots att det är Mark ”jag-har-samma-döda-blick-alldeles-oavsett-vilka-känslor-jag-ska-visa” Wahlberg som har huvudrollen. Dottern Tessa (Nicola Peltz) har inte fått rollen på grund av acting skills men jag köper även henne efter en stund.

Annars är birollerna riktigt bra tillsatta, Jack Reynor som ”rally-kalle-pojkvän” , Kelsey Grammer som vitskäggig CIA-badass-chef och Stanley Tucci som kaxig företagsledare och visionär fast utan skägg och med väldigt snygga glasögon.

Det är klart att alla mänskliga karaktärer spelar andra fiol i en film som denna, det är Autobots man vill se, det är Optimus Primes lugna trygga röst man vill höra, det är ljudet av stål och explosioner, det är söndertrasade städer, Dinobots, Decepticons-elakingar, rymdfarkoster, balla bilar, små finurliga uppfinningar, Bumblebees snälla ögon. Man får se allt det där och man får se MER DÄRTILL. Man får se så mycket MER DÄRTILL att jag klappade händerna när filmen var slut och trummade på ratten hela vägen hem och var lite svettig under armarna och funderade på hur man kan bygga en sån jävulskt stor magnet och HUR FAAAAAAAN HAR HAN GJORT ALLTIHOP, hur fick han till det Michael Bay? Ett extra plus är att en del av handlingen är förlagd till Hong Kong. Det blev sjukt snygga scener och skönt att se något annat än stora amerikanska städer som ”bombas” sönder, det har liksom gjorts förr.

Som slutkläm måste jag tillägga att jag såg filmen i 2D vilket var otroligt behagligt, att Mark Wahlbergs karaktär heter Cade Yeager måste (väl?) vara en homage till Pacific Rim, att jag förstår att filmen går galet bra på biograferna i USA och att jag hoppas att svenska skeptiker ska dra ut pinnen ur röven och gå till biografen och låta sig underhållas. Att betygen kommer vara låga hos ”dom som vet” känns som en självklarhet. Frågan är om betygen är låga för att filmen faktiskt är dålig eller för att det finns recensenter som inte vill förlora sin cred? Själv struntar jag i vilket – I totally love this shit!

Nu när jag skrivit klart min text har jag kollat vad tidningarna tycker, här är några länkar: Svenska Dagbladet (”Ett ändlöst utmattande skrotskrammel”, betyg 2/6), Göteborgsposten (överkryssat betyg) och Borås Tidning ( ett + av fem). Andra filmspanare som sett filmen är Har du inte sett den (pod), Rörliga bilder och tryckta ord och Filmparadiset.

Här är mina tankar om Transformers (och Transformers 2) och här är recensionen av Transformers 3 – Dark of the moon.

24 svar på ”TRANSFORMERS – AGE OF EXTINCTION”

 1. Härligt att läsa din recension! Att du kan se filmen med sån härlig entusiasm, som ett barn i en godisbutik! Själv tyckte jag det va värsta skitfilmen på år å dar! Långt sämre än tvåan som va bedrövlig i sig! 🙂

  1. Tommy:
   Tack! Kul att du gillade recensionen men trist att filmen inte föll dig på läppen. Vad tyckte du om första och tredje filmen?

   1. Första gillar jag bäst av alla och det är en hyfsat bra film. Tredje var ett minimalt lyft från den andra men långt ifrån bra.

  1. Robban:
   4,5 om man ska vara exakt.

   Jag läser din recension och det är uppenbart att du är av en annan skola, en skola där du inte gillat dom första tre filmerna men ändå lägger tid och pengar på att se den fjärde och sen blir arg för att du inte gillar den. 😉

   ”Fältet är delat, antingen älskar man Michael Bays filmer om Transformers eller så hatar man dem och om man tittar lite närmare så består detta fält av de frälsta från 80-talet som hatar de nya adaptionerna av filmerna och andra delen består till stor del av ungdomar födda 1998, främst killa som älskar de nya filmerna.”

   Jag har inte sett tecknade Transformers när jag var liten, jag har inte det att jämföra med, så det kanske kan förklara varför jag tokgillar Michael Bays filmer? Å andra sidan är jag ingen sextonårig kille. Vi kanske bara ska enas om det du skrev, smaken är som baken – och att Michael Bay skrattar hela vägen till banken.

 2. Så ska det låta – Transformers ska recenseras av oss som gillar den här sortens film. Det är ju inte så mycket handling vi pratar om, utan effekter och effekter igen. Stora robotar är coolt.

  1. Magnus:
   Att filmen sågas av kritiker som inte gillat dom andra tre filmerna är inte så konstigt, det konstiga är att ingen bemödar sig om att skriva ”det kan vara så att du kommer gilla den här filmen OM du gillat dom andra Transformersfilmerna”.

   Tänk om tidningarna skulle skicka en hårdrocksrecensent till Håkan Hellström-konserten på Ullevi eller någon som enbart lyssnar och skriver om klassisk musik på en Bruce Springsteen-spelning? Det skulle knappast bli fem plus och fem getingar i tidningarna då.

  2. Jag, personligen älskar den här sortens storslagna effektfilmer, men det innebär inte att jag gillar dem alla!! Det måste finnas lite substans i karaktärerna och man kan väl på något plan även kräva att manuset håller ihop! Annars blir det vara en showreel för specialeffekter och inte en film…

   1. Tommy:
    Jo, jag förstår det och jag håller med dig men vad gäller Transformers så är det trots allt del fyra i en serie med i stort sett likadana filmer och har man inte gillat dom tre första är det kanske inte supertroligt att man kommer tokgilla den fjärde?

    Å andra sidan, konstigare saker har hänt 😉

    1. Jo det är ju just det. Efter tre så förväntade man sig att man skulle ta det i en helt ny riktning istället för att göra samma film en gång till…men tyvärr så blev det inte och det lovar ju inte gott för de två kommande filmerna!!

      1. Tommy:
       Det är helt rätt att man inte måste gilla alla delar bara för att man gillade de första, men när GP – till exempel – skickar in den här killen för att recensera en film och han *inte* gillade de första… Tja, vad ska man säga? Det är som att skicka in Ingmar Bergman för att recensera en komedi.

       http://www.gp.se/kulturnoje/recensioner/filmer/filmeroverkryssadfyr/1.2425118-transformers-age-of-extinction

       Fiffi:
       Precis, du har helt rätt. (Inser att jag skrev samma sak som du, men med andra ord. 🙂 ) Jag, som är positivt lagd av naturen, försöker alltid hitta det bästa i alla filmer.

 3. Ha! Rally-kalle-pojkvän =) I salute you Fiffi, älskar att du ger filmen ett sånt högt betyg! Gillar när man drar på lite extra i sina recensioner!

 4. Intressant o bra skrivet. Personligen är jag mkt svalt inställd till den här filmen. Jag gillade första filmen, den andra var en plåga och trean stängde jag av efter en halvtimme så jag lär nog inte masa mig till bion för den här. Kanske ger den en chans på på dvd (speltiden avskräcker dock rejält). Men kul att du gillade den.
  Det där med att skicka ”fel” musikrecensent har hänt åtminstone en gång: Det var i GP där ngn tjomme örjade om vad mkt bättre Eutythmics var framför Iron Maiden vars konsert recenserades.

   1. filmitch:
    Gillade du första filmen finns det nog en chans att du kommer gilla denna. Det finns mycket av lekfullheten och nyskapandet från ettan i den här filmen. Vad gäller speltiden så kände jag ”Va? Är den REDAN slut?!?!” när eftertexterna började rulla.

    Vad gäller Eurythmics/Iron Maiden-journalisten så förvånar det mig inte det minsta, det är bara extremt mycket vanligare när det gäller film än musik 😉

 5. Wohoo! Härlig text!
  Och UNDERBART att du jämför med första (som jag också håller som den bästa…hittills!!)…OCH att du till och med drar en lans för sköningen Marky-Mark! Kanoners!

  Och 2D IS da Shit! Det kan vi väl vara överens om nu va!?
  Den här blir att skåda, trots mitt tröttsamma hat mot den förra rullen.
  Jag litar på dina ord! 🙂

  1. Steffo:
   Det är klart du ska ge Trans4mers en chans. Om du har något uns av icke-semester-hjärna igång, koppla bort den och låt sig bara hänges. Det här är dum-effekt-action när den är som allra mest utflippad 😉

   Och 2D is always THE SHIT – bortsett från Gravity 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.