FILMÅRET 2007

Jag var inte speciellt förtjust i filmåret 2007 – trodde jag. Men så började jag fundera och JÖSSES så fel jag hade. 2007 har en imponerande bredd på toppfilmerna men trots det var listan nästan oförskämt lätt att få till.

Jag tror att många kanske tycker att jag ”glömt” en hel del storfilmer på listan, eller kanske inte ens sett dom, men jo, jag har sett många ”storfilmer” från 2007 men det är storfilmer som förtjänar att omringas av ” ”, alltså filmer som imponerat föga på mig.

10. RÅTTATOUILLE
(Ratatouille, Regi: Brad Bird och Jan Pinkava)

En sån jäkla trevlig film om en väldigt matlagningsintresserad liten råtta. Den får mig att vilja strosa runt på Paris gator, den får mig att känna doften av vällagad fransk mat i näsan och den får mig att fortsätta att inte vara rädd för möss.

.

.

 

http://movie-roulette.com/photos_big/inside-1-1.jpeg

9. INSIDE
(Regi: Alexandre Bustillo och Julien Maury)

Är man gravid är den här en formidabel no-no-film, då skulle jag helt klart råda till att INTE SE DEN.  Den här franska slashern är något utöver det vanliga, kvinnorna i huvudrollerna får slita hårt för brödfödan. Jätteläskig och jättebra.

.

.

 

8. DARLING
(Regi: Johan Kling)

Michael Segerström fick en Guldbagge för Bästa manliga huvudroll för sin arbetslöse snälle man i Darling. Michelle Meadows hade förtjänat en hon med som den superdryga stureplansbruden. Det här är en film om udda vänskap som håller sig kvar länge länge i magen efteråt.

.

.


7. TILLSAMMANS ÄR MAN MINDRE ENSAM
(Ensemble, c´est tout, Regi: Claude Bern)

Så är det. Så enkelt är det. Den här franska filmen visar med all önskvärd tydlighet och mysighet att om man är tillsammans, om man umgås och har folk omkring sig så blir man faktiskt mindre ensam. Simpel matematik som gör gott för själen.

.

.


6. NO COUNTRY FOR OLD MEN
(Regi: Ethan Coen och Joel Coen)

Jävlarimej, han är otäck här Javier Bardem. Urskillningslös, det är no mercy ända in i kaklet, ja GENOM kaklet också om det skulle behövas. Här skiner inte solen, här kvittrar inga fåglar, här är det bara nattsvart och bröderna Coen lyckades få till en riktig fullträff.

.

.


5. EASTERN PROMISES
(Regi: David Cronenberg)

Det är ungefär lika mycket glättigt lattjolajban här som på plats 6. David Cronenberg teamar upp med Viggo Mortensen och Naomi Watts och jag bara hänger med på resan. Ett frosseri i våld och tatueringar.

.

.


4. LARS AND THE REAL GIRL
(Regi: Craig Gillespie)

Lars (Ryan Gosling) är en ensam själ men han löser sin ensamhet på ett lite annorlunda sätt än dom gör i filmen på plats 7. Lars köper sig nämligen en ”real doll”, en docka så lik en mänsklig varelse som det är möjligt och dockan blir hans flickvän. Hon introduceras för släkten och Lars verkar nöjd. Slutet gott, allting gott?

.

.


3. TRANSFORMERS
(Regi: Michael Bay)

Nu kommer det finnas nån eller ett par läsare som tror att jag fått hjärnblödning eller lider av tillfällig sinnesförvirring. Så är icke fallet. Jag är helt och hållet vid mina sinnens fulla bruk när jag tjoffar upp höjdarrullen Transformers på bronsplats detta riktigt starka filmår. Jag ÄLSKAR den här filmen, jag älskar varenda sekund av den. Det är gåshud och ståfräs och tårar i ögonen och Optimus Prime-kärlek all the way baby.

.

.


2. PLANET TERROR
(Regi: Robert Rodriguez)

Härlig badassaction från början till slut med en enbent badassbrud i huvudrollen. Robert Rodriguez Planet Terror är en av dom tuffaste filmerna jag någonsin sett, det blir spontanapplåder i soffan varenda gång jag ser den.

.

.

 

1. SUNSHINE
(Regi: Danny Boyle)

En solklar etta det här året! Sunshine är den näst bästa film jag någonsin sett (Det stora blå är ohotad på förstaplatsen) och det är en film som är väldigt nära att få det där ologiska betyget jag egentligen inte kan ge – 6/5. Danny Boyle har gjort en science fiction-film som borde bli en klassiker vad det lider. Visuell perfektion, jag bara ler och njuter. Det här är filmkonst när det är som bäst!

.

Bubblare: Barnhemmet, Timecrimes och Juno.

Intressanta filmer kvar att se: 4 Months, 3 Weeks and 2 Days.

Fler filmbloggare som listat sina 2007-favoriter är Fripps filmrevyer, Filmitch , Flmr, Movies-Noir, Jojjenito och Rörliga bilder och tryckta ord.

50 svar på ”FILMÅRET 2007”

  1. Niklas:
   Gravity var en värdig arvtagare till Sunshine tycker jag men JÖSSES vad jag hade velat se Sunshine på bio när det begav sig. Har du sett den på bio?

   1. Jag har sett den på bio och det är en upplevelse. Kanske inte den bästa eller näst bästa film jag sett men otroligt bra.

    Nummer 2+3 mjae och sjuan har jag inte sett – resten är i övrigt bra filmer.

    1. filmitch:
     Jag kan tänka mig att den är supercool på stor duk. Tänk dig att se den i IMAX! När jag såg den hemma på TV:n sögs jag så in i filmen att jag inte såg nånting annat runtomkring, och då var det ändå bara en TV. Det är en bra film att se om man fryser också, eller istället för bras-DVD 🙂

   2. Jajamen, faktiskt en av mina bästa bioupplevelser. Otroligt mäktig ljudbild (Underworld!) samtidigt som den är visuellt enastående, precis som Gravity.

    Pratade lite kort om Sunshine i vår senaste pod för övrigt, tyckte den hade en del gemensamt med Snowpiercer (som dock inte är riktigt lika vass som Sunshine!).

 1. No Country for Old Men, Lars and the Real Girl och Planet Terror håller jag alla med om – de hör även hemma på min 2007-lista. Sen har jag även Timecrimes och Tropa de Elite på listan (som du nämner som bubblare respektive kvar att se). Båda är topp fem för övrigt.

  Ratatouille, Eastern Promises, Transformers och Sunshine har jag sett, men de kommer inte in på listan. Den enda jag sett om är Sunshine och den tappade tyvärr en del. Eastern Promises är den jag blev mest besviken på vid första titten, men vill gärna ge den en chans till. Transformers överraskade positivt och gjorde att jag tog mig till bion för att se tvåan – ett misstag.

  Resten, alltså Barnhemmet, Darling och Tillsammans är man mindre ensam har jag inte sett. Funderat på att se Barnhemmet, men misstänker att jag inte kommer gilla den av någon anledning…

  Min kompletta 2007-lista.

  1. Movies-Noir:
   Att du inte tror att du kommer gilla Barnhemmet kanske är en bra anledning att se den? Låga förväntningar å allt det där du vet 🙂

   Transformers 2 spelar inte alls i samma liga som ettan, tyvärr.

   Darling är annars en fin liten film. 🙂

   1. Hmm, av någon anledning hade jag för mig att regissören till Barnhemmet tidigare hade gjort The Devil’s Backbone (som jag inte alls gillade), men det var Guillermo del Toro. Istället gjorde Bayone (regissören till Barnhemmet) senare The Impossible som var bra. Så jo, jag kanske ger den en chans trots allt 🙂

    Darling kan dyka upp när/om jag kör ett svenskt tema 😀

    1. Movies-Noir:
     Guillermo del Toro är inblandad i Barnhemmet också men bara som exekutiv producent eller nåt liknande.

     Heja svenskt tema! 🙂

 2. För mig var 2007 sprängfyllt med ordentligt överskattade filmer, eller snarare att jag var helt ur fas med världen. Att Transformers skulle vara värdelös var väntat men No Country For Old Men, There Will Be Blood och Zodiac var filmer av några av mina favoritregissörer som inte gav mig någonting.

  Var är 4 Months, 3 Weeks, 2 Days samt de tidlösa mästerverken Superbad, Knocked Up och Lust, Caution?

  Tydligt är att jag bör se Sunshine, en film som jag helt missat.

  1. Carl:
   There will be blood och Zodiac är en 3:a (svag) resp 3:a (medel) för mig. Okej filmer men inte mer. Med tanke på hur svårt jag hade för DDL som oil man så är jag förvånad att jag tycker filmen var en trea ens 😉

   4 Months, 3 Weeks, 2 Days har jag inte sett, Superbad har jag inte sett i nyktert tillstånd och Lust, Caution är okej men ingen topplistekandidat.

   Men….Knocked up? Vojne.
   https://www.fiffisfilmtajm.se/pa-smallen/

   1. Det förklarar att Knocked Up inte är med på listan. 🙂

    Allt är inte på tvärs, för jag håller helt med om att Barnhemmet och Timecrimes är lysande.

     1. Grindhouse är alltid kul. Jag minns den inte som en fantastisk film men tydligen satte jag samma betyg som på Lust, Caution (3,5). Det där med betyg utan text alltså…

      1. Carl:
       Ibland är det inte betyget i sig som är det viktigaste, inte för minnet i alla fall (apropå betygsdiskussionen) 🙂

 3. Jättekul att du börjat intresserad dig för årsbästalistor för de är roliga att läsa, roliga att göra och de skapar rolig dialog om filmvalen både de man valt att ha med på listan och de man lämnat utanför.

  Jag har nyligen gjort min lista och jag anser att filmåret var rejält svagt. Jag har sett men inte stormälskat en hel del av årets stora filmer som ”jobbig snubbe gräver efter olja”, ”en förvirrad kille går ut i vildmarken och dör av förgiftade bär”, ”en kille är så impad av Jesse James att han skjuter honom” och ”en journalist letar efter en mördare tills vi alla somnar av uttråkning”…

  Mina kommentarer på din lista:
  10. Ratatouille. Såg den under svåra förhållanden och blev inte imponerad. Skulle gärna ge den en ny chans någon gång då jag ofta gillar Pixar.

  9. Barnhemmet. Inte sett. Den där bilden ser läskig ut.

  8. Darling. Inte sett. Kommer kanske ses någon gång, speciellt om man tvingas av ivriga bloggvänner.

  7. Tillsammans… Inte sett. Aldrig hört om förrän du tipsade om den senast. Audrey Tautou?

  6. No country! Jag är mållös, nästan än mer konstigt än Gravity på plats 10…

  5. Eastern promises. Låg länge länge på min topp 10 men blev utputtad av Greta. Var en riktigt stark filmupplevelse (filmfesten) men inte en film som jag är speciellt sugen på att se om så då föll den ur listan…

  4. Lars and the real girl. Superbra, mysig. Dags att ses om snart.

  3. Transformers. Helt ok hjärndöd actionunderhållning. Regissören verkar vara betuttad i Megan Fox.

  2. Planet Terror. Sett båda filmerna i Grindhouse, men blev inte speciellt blown away av någon av dem. Denna är kanske en bättre ”förfestfilm”, men jag tyckte nog att Death proof var bättre.

  1. Sunshine. Sett men blev inte tagen. Borde kanske se om den då många verkar hylla den. Är i och för sig inte ett stort fan av regissören…

  Min årsbästalista:
  http://fripp21.blogspot.se/2014/03/top-10-films-of-2007.html

  1. Henke:
   Ja visst är det kul med årsbästalistor, både att läsa och göra. Jag har bara inte fått ändan ur. Men nu så 🙂

   8. Tror det kan vara en ”Henke-film” om du ser den vid exakt rätt tidpunkt. När nu det är 🙂

   7. Yes.

   6. Inte konstigt alls. Helt korrekt med tanke på filmerna som överklassade den 🙂

   3. Du tror inte baktanken med Megan Fox är att alla (snubbar) som tittar på filmen ska bli betuttade i henne?

   1. Även om du inte gillar Danny Boyle så gillar du ju science fiction – i rymden. 🙂

 4. Oh, kul lista. Vill minnas att första Transfomers var helt okej, såg den på bio och där funkade den ganska fint. Men efter att ha stängt av tvåan mitt i har min respekt och kärlek åt den filmserien dött av helt.

  Into the Wild då? Årets bästa film, var är den? Älskar allt som har med den filmen att göra och är en av få filmer jag kan tänka mig att slänga på vilken dag i veckan som helst.

  1. Plox:
   Into the wild är en helt okej film tycker jag men den är långt från att komma upp på min lista. Men många verkar gilla den lika mycket som du.

   Transformers 3 är en klar förbättring jämfört med tvåan, om du känner dig storsint nån dag och vill ge serien en chans till 🙂

 5. Listor är tydligen the way to go… 😉

  10. Ratatouille. Ok, men själva historien har aldrig fångat mig

  9. Barnhemmet. Bra, men jag blev lite besviken på slutet

  8. Darling. Oväntad överraskning, inser att jag faktiskt missade att nämna den på min ALIMo-lista.

  7. Tillsammans… Gillade boken, men stängde av filmen efter typ 30 min.

  6. No country… Klart listvärdig

  5. Eastern promises. Ok, men har bara sett den en gång

  4. Lars and the real girl. Kan vara mitt största ’07-dåliga samvete

  3. Transformers. Som Darling, en oväntad överraskning som tyvärr inte höll i sig

  2. Planet Terror. Inte sett

  1. Sunshine. Ungefär som Eastern…, minns den som ok

  Jag gillade ju då också exempelvis There Will… och Funny Games (eftersom jag inte sett originalet). Och så Hot Fuzz förstås!

  Lyssna inte på Carl – han verkar bara gilla dålig film 😉

  Ska vi hjälpas åt med Tropa de Elite, har sugit länge på den också?

  1. Sofia:
   Hot Fuzz…..å detta dåliga samvete. Har fortfarande inte fått ihop en text om den filmen….ett år sen nu eller nåt. Det _kan_ bero på att jag inte tyckte den var så väldans stark 😉

   Jag hänger på med Tropa de Elite! Kul! Då blir det av 🙂

   1. Nä, har det tagit så lång tid utan att få ur sig någon text om Hot Fuzz kan den verkligen inte ha gjort särskilt mycket intryck.

    Köra Tropa mådagen den 14:e, efter vår nästa träff? Eller krockar det med Penelope?

      1. Tittar på din rec av Tropa och känner att den nog inte skulle ha slagit sig in på din lista i efterhand? Men jag plockade upp Darling som bubblare den här gången så jag får nog tacka för påminnelsen.

 6. Kommer på mig själv med att jag också fastnat för det här med listor…hrm…en farsot som sprider sig i bloggosfären…lovade Henke i ett svagt ögonblick att göra en egen på 1999 vad det lider…

  Din 2007 får helt godkänt! Lite överraskande med Planet Terror så högt upp, men det känns å andra sidan friskt! Sunshine helt underbar såklart…och Transformers hör verkligen hemma på listan! Kul att nån mer än jag verkar se underhållningsvärdet i just den här första rullen! De andra är ju blahaiga…men den första bjuder på en charm jag verkligen trodde var omöjligt i sammanhanget!
  Häpp!

  1. Steffo:
   Jag tänkte hänga på med 1999 jag med. Det gavs ett datumförslag inne hos Henke, lördagen 26 april. Funkar det för dig?

   Det som är lätt att glömma med Transformers nu när det finns uppföljare som kanske inte är fullt lika bra *host* är att filmen verkligen var nyskapande och fräsch när den kom. Lite av en milstolpe i effektvärlden kan jag tycka. Lite som Jurassic Park var i dino-cgi-världen. 😉

 7. Kul att du har insett storheten i 2007 😉

  Min lista hade dock sett helt annorlunda ut, definitivt mer förutsägbar. Sunshine och förmodligen No Country… hade jag haft med, sen tar det stopp.

  1. Viktor:
   Jag tror att många av dom du skulle ha i toppen skulle hamna på min lista över sämsta filmer för 2007. Jesse James, typ. 😉

   Men som helhet är 2007 verkligen ett jättebra år jämfört med många andra.

 8. Mycket möjligt 😉 Knaprade faktiskt ihop en egen lista::

  1. …Jesse James…
  2. There Will Be Blood
  3. Sunshine
  4. Gone Baby Gone
  5. Zodiac
  6. Into the Wild
  7. Funny Games
  8. No Country for Old Men
  9. Hot Fuzz
  10. Sweeney Todd

  1. Viktor:
   Det är inga pjåkiga filmer du har på listan, bortsett från nummer 1 😉
   Hot Fuzz funkade inte riktigt för mig men alla övriga (som jag inte har med på min lista) skulle jag ge stabila treor.

   Jag skulle bara så gärna vilja förstå vad alla ni som älskar Jesse James-filmen ser i den. Jag förstår inte och det stör mig lite…:(

  1. Voldo:
   Jag tyckte trean var okej, hästlängder bättre än tvåan. Fyran däremot, den har jag inte höga förväntningar på men jag kommer självklart se den ändå.

 9. Spretig lista! 😉

  Några kommentarer. High five på Darling och NCFOM. Blir lite sugen Inside. Kommer jag bli rädd? Nej, jag är inte gravid. 😉 Borde se Lars and the Real Girl.

  Din etta, Sushine? Nära på en kalkon till slut. 2,5/5 är min dom. Allt det som Gravity inte var. 😉

  1. Jojjenito:
   Jag kan tänka mig att Inside kan vara nog så otäck även om man inte är gravid 🙂

   Och ja, du borde se Lars and the Real Girl. Det kan mycket väl vara en ”Jojje-film”.

   Kalkon? Sunshine? Hahaha, du är för rolig! 😉

   1. Tyckte Jojje var generös med betyget. Sunshine fick 2/5 av mig. Kalkon? Vet inte jag, men det var en stor portion hemmasnickrat filosofiskt jimsjams har jag för mig… Men ganska snygg så ”helt ok” blev det från mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.