Veckans dokumenär: H:R LANDSHÖVDING

5 december, 2011

Filmat i grovkornig svart-vitt får vi följa Uppsalas landshövding Anders Björck några dagar på jobbet.

Vi får vara med när Anders Björck läser tidning.

När Anders Björck sår frön som förr i tiden.

När Anders Björck går i en lång korridor.

När Anders Björck preparerar sitt morgonkaffe.

När Anders Björck hyllas för sitt polenengagemang.

När Anders Björck pratar i telefonen.

När Anders Björck veckoplanerar.

Jag väntade och väntade på att regissören Måns Månsson skulle ge mig en vändning, en åsikt, en vinkling, något personligt, VAD SOM HELST, en yttepyttedel av en pusselbit till svaret om varför han överhuvudtaget bestämde sig för att göra den här filmen men jag väntade förgäves och satt som ett frågetecken i soffan med mina funderingar. Var det för att skildra Anders Björck höga arbetsbelastning? Nej. För att hylla Anders Björck? Pyttsan.

Det här är helt enkelt på gränsen till så uselt att det knappt går att betygssätta.

Filmitch och Jojjenito har också sett filmen och åsikterna oss tre emellan går vitt isär (för att uttrycka det diplomatiskt).

Här finns filmen.

{ 15 comments… read them below or add one }

Jojjenito december 5, 2011 kl. 21:13

Hooooo. Jag skulle kunna kopiera halva den här texten, fram till och med ”När Anders Björck veckoplanerar”, om jag skulle vilja skriva en ny hyllande recension av H:r Landshövding. Fast jag skulle lägga till ”Anders Björck går evighetslänge genom en korridor” också. Jag tycker alltså att filmen på något ofattbart sätt är en toppfilm och den får högsta betyg från mig. Som jag skrev i min recension: Det är som om Andrej Tarkovskij skulle ha regisserat ett dubbelavsnitt av den väldigt bra SVT-serien Diplomaterna.

Precis som i Heat-fallet är det kul när två heeeelt olika åsikter möts. 🙂

Min vana trogen så tackar jag givetvis för ping. Kanske kan min recension locka någon att se den här underbara filmen.

Svara

Fiffi december 5, 2011 kl. 21:34

Jojjenito:
Alltså, det är ett UNDER, det är typ Världens åttonde underverk att någon med filmintresse och kunskap kan ge den här skitfilmen full pott. Jag vet inte vad du gick på den dagen, vad du hade ätit, rökt, knaprat, luktat på men nånting schysst måste det uppenbarligen ha varit för det finns verkligen INGENTING av bestående värde i den här filmen.

Men i sak håller jag med, det ÄR kul när två heeeelt olika åsikter möts 🙂

Svara

Jojjenito december 5, 2011 kl. 21:41

Fiffi, det kan faktiskt ha haft med själva filmen att göra att gillade den och inte nåt jag ätit, rökt, knaprat eller luktat på. Frågan är väl snarare vad du gick på den dagen?

Svara

Fiffi december 5, 2011 kl. 21:42

Jojjenito:
Värsta tänkbara nedåttjack 😉

Svara

Jojjenito december 5, 2011 kl. 21:45

Ah, ok. Där har vi förklaringen. 😉

Svara

Sofia december 6, 2011 kl. 09:14

Haha, knappast ett fall av ”great minds think alike”. Misstänker att jag nog skulle ställa mig på Fiffi-sidan i det här fallet.

Svara

Fiffi december 6, 2011 kl. 13:18

Sofia:
Ett tips till dig i all välmening: kom inte på tanken att ens prova vilken sida du står på genom att se filmen 😉

Svara

Sofia december 7, 2011 kl. 06:57

Duly noted

Svara

Jojjenito december 7, 2011 kl. 18:32

Se den, se den, se den, se den! 🙂

Svara

Fiffi december 7, 2011 kl. 23:59

Jojjenito:
Har du handtextat ett plakat också? I såna fall ska jag göra en motdemonstrationsdito 😉

Svara

Jojjenito december 8, 2011 kl. 18:28

Ah, ett plakat, tack för tipset! 😉

Jag brukar faktiskt vara noga med att aldrig säga till nån att inte se en film, trots att jag själv tyckte den var usel. Det kan ju hända att personen i fråga gillar filmen, och om nu så inte är fallet så är det ändå positivt eftersom man då uppskattar en bra film som man ser senare så mycket mer, haha. 😉

Svara

fiffi december 8, 2011 kl. 22:06

Jojjenito:
Det är tur att det finns något som heter den fria viljan och att ingen recension i världen kan bestämma hur folk ska tycka och tänka, Det är ju både på gott och ont i det här fallet 😉

Svara

Sofia december 9, 2011 kl. 15:20

@Jojjenito: Är det någon som jag vet gillar ungefär samma saker som jag (alternativt gillar helt motsatta saker) tycker jag det bara är bra att få lite förvarning. Men låter filmen intressant brukar jag oftast strunta i alla rekommendationer, oavsett var de kommer ifrån. Jag är en fri radikal… 😀

Svara

filmitch december 7, 2011 kl. 21:38

tackar för länkningen 🙂 Ja vad ska man säga? Filmen har ett visst meditativt värde. Ibland kan jag gilla och kolla på filmer som bara flyter på i all sin tristhet. På något sätt tömmer man hjärnan och blir aldelles tom. Jag äger faktiskt filmen kanske ett blivande pris i någon framtida tävling 😉

Svara

Fiffi december 8, 2011 kl. 00:01

filmitch:
Jag lyssnar hellre på delfinljud om jag vill somna. Eller dricker varm mjölk. Eller bara blundar…..och somnar helt enkelt 😉

Som tävlingsvinst är den toppen. Förstår att du vill bli av med den ;D

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: