Veckans serietidningshjälte på film: LUCKY LUKE

20 augusti, 2012

Nåt av det allra bästa jag visste när jag var liten var att läsa seriealbum. Smurfarna, Tintin, Finn och Fiffi och Lucky Luke var favoriterna och det höll i sig långt upp i åldrarna. När jag sist kollade gillade jag det och nu närmar jag mig fyrtio med stormsteg.

Den största skillnaden mellan då och nu är att jag nu vet att Bröderna Dalton heter Bröderna Dalton och inte Bröderna Dalltånn. Hur Lucky Luke uttalas visste jag redan som liten, trodde jag kanske jag ska tillägga för efter att ha sett den här filmen blir jag osäker. Lucky Luke på franska låter nämligen inte alls som det gör på engelska. Det låter fånigare och gulligare, lite som namnet på en väldigt hårig katt, en sån som är jättestor och toklurvig ända tills man tar fram vattenslangen och tvingar den bli blöt. Då är den inte så magnifik direkt.

Mannen som skjuter snabbare än sin egen skugga gestaltas på franskt vis av Jean Dejardin, killen som gav The Artist ett ansikte. Jean Dejardin är en höjdarkille! Han är jättebra, jättesnygg, jätteduktig och som någon som ska se i princip tecknad ut – med jättehög lugg och allt – är han jättetrovärdig. Filmen är snyggt filmad med coola kameravinklar och scenografiska lösningar men det blir tradigt i längden ändå tyvärr. Historien är tämligen ospännande och Bröderna Dalton är inte med. Men det som gör att filmen ändå är sevärd är just ”Lykki Lyk”. Han är cool, precis som i serierna. Jag blir nostalgisk glad bara av att se honom och den känslan räcker en bra bit.

Här finns filmen att hyra och den kan också ses gratis på Voddler.

{ 8 comments… read them below or add one }

Sofia augusti 20, 2012 kl. 15:33

Åh, tack gode gud, jag trodde du hade gått ned dig till Terence Hill-nivå när jag såg filmtiteln 😉 Seriemässigt är Lucky Luke en klippa!

Svara

Micke augusti 20, 2012 kl. 16:52

Sofia: Vad är det för fel på Terence Hill? Han är en av mina barndomshjältar!

Svara

Sofia augusti 21, 2012 kl. 04:56

@Micke: Låt oss bara säga att han inte är en av mina

Svara

Micke augusti 20, 2012 kl. 16:54

Filmregissören Tony Scott har avlidit, han blev 68 år:
http://mickemovie.bloggagratis.se/2012/08/20/8485937-tony-scott-1944-2012/

Svara

Fiffi augusti 20, 2012 kl. 18:42

Micke:
Konstigt och ledsamt tycker jag.

Svara

fiffi augusti 20, 2012 kl. 18:19

Micke:
Känns riktigt ledsamt och konstigt tycker jag.

Svara

filmitch augusti 21, 2012 kl. 20:01

Dujardin var bra som L.L men filmen var i tramsigaste laget.

Svara

Fiffi augusti 22, 2012 kl. 18:46

filmitch:
Ja, jo, visst är den tramsig men Dujardin är så charmig att det väger upp en hel del 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: