VITTRA

Vår dröm är att Vittra ligger i lådan på Coop med tre filmer för hundra spänn.

Jag läser intervjun med Vittras regissörer Sonny Laguna och Tommy Wiklund i Nöjesguiden och skrattar lite för mig själv. Vilken skön inställning! Det som vid första anblicken kan kännas som en patetisk liten dröm är ju i själva verket precis det som det kända ordspråket handlar om: sikta mot stjärnorna så når du trätopparna. Och Sonny Laguna och Tommy Wiklund siktar och drömmer men framför allt snackar dom inte bara, dom gör.

Grundidén har vi sett tusentals gånger förut. En samling snygga ungdomar ska semestra i en övergiven stuga mitt ute i skogen. Några par, några singlar, tjejer i linne och klackskor, killar i skinnjacka och attityd. En skum gubbe med gevär visar sig vid skogsbrynet (Johannes Brost). Ungdomarna vet inte vem han är, vi andra, vi som nyss såg prologen vet att han skjutit en zombie i huvudet utan att visa en enda känsla.

Han är van vid sånt kan man anta. Skogen kryllar av zombies kan man anta. Stugan är övergiven av en anledning kan man anta. Filmen kommer va tröttsam och seg kan man anta. Gamla klyschor blir inte nya bara för att dom är svenska, eller blir dom det?

Tyvärr måste jag ta upp lite av det ”gamla vanliga gnället” angående svensk film. Det är språket. Dialogen. Det krystade, dom onaturliga fraseringarna, den där några millisekunders för långa väntan när någon ska svara på tilltal. Sen tänker jag att det är norska jag hör. Eller danska. Kanske låter det precis lika ”illa” när man ser filmer från våra grannländer, skillnaden är att jag inte har nån aning, jag kan inte språket tillräckligt väl. Å andra sidan är det inte språket som är det viktigaste i filmer som denna, det är känslan och effekterna och just effekterna finns det ingenting att klaga på.

Vittra är en sjukt blodig film som inte sparar på klaffs och mos och jag tror den kommer nå ut till sin publik. Bara det faktum att den går upp på bio är nåt att jubla åt. Det här är helt enkelt en skräck-independantfilm som visar att med ett jävlaranamma och kärlek, respekt och kunskap om film så kan man komma långt och nå sitt mål.

Sonny och Tommy – Coop nästa!

15 svar på ”VITTRA”

 1. På bio minsann? Det är ju ändå bra jobbat för den typen av genrefilm. Det är ju sådant här som gör att man blir lite lur på hur marknadsföringen egentligen ser ut bakom kulisserna (eller kameran).

  1. Sofia:
   Det finns dock en risk att det här blir zombieversionen av Gränsen. Att den kommer gå på några få biografer, i några få städer under en mycket begränsad tid.

 2. Oj, det här låter ju riktigt intressant trots att jag har noll tilltro till svensk film inom den här genren! Hoppas verkligen den blir tillgänglig även utanför biografen.

 3. Den här har jag haft ögonen på en tid ser lovande ut. Får göra mitt bästa att glömma allt jag vet om svensk folktro innan jag ser filmen för några vittror verkar det inte röra sig om.
  Ang svensk dialog. Var också inne lite på den banan att man kan språket för väl men senaste tiden har jag sett filmer där jag inte reagerat på dialogen negativt tex Call girl & Bäst före så jag är tillbaka på ruta ett i min jakt på svaret varför svenskarna är så usla på dialog.

  1. filmitch:
   Försök att se filmen för precis vad den är, då kommer den funka. Både du och jag har sannorikt sett hundratals filmer som är sämre än denna 😉

  1. Jojjenito:
   Du kanske kommer känna igen dig i skogarna med tanke på hur bevandrad du är i sådana ”utmarker”? 😉

   Men du…Heron? Såg att den gick på Sergel på torsdag också…

   1. Haha, fast jag har ju inte varit där på tio år. Jag måste uppleva skräcken själv för att tro på det. 😉 Sen gick den tidigare på kvällen där ute också.

    1. Jojjenito:
     Jag säger lycka till men tror samtidigt att ni är hyfsat safe. Tror nog inte det kommer vara fullsatt på långa vägar. Å andra sidan är det inte någon garanti för nånting, inte på Heron i alla fall 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.