WOLF CREEK

Australien. Vyer. Vidder. En väg som sträcker sig från horisonten i väst till horisonten i öst och däremellan finns ingenting. Absolut ingenting.

På den vägen pajar bilen och tre backpackers i nöd får hjälp av en trevlig man som råkar passera och han bogserar bilen till sin gård och börjar sedan praktisera sin stora hobby som inte är gödsling till takten av Jimmy Nail´s Crocodile shoes eller mjölka korna till ljudet av en didgeridoo, utan ren och skär sadism.

Direkt i filmens början får vi reda på att 30000 människor försvinner i Australien varje år och att 90 procent hittas senast efter en månad. Många hittas inte alls. Således är denna fim ”based on a true story” och oavsett om det är sant eller inte så kan det vara en stämningshöjare i denna typ av filmer. Det hjälper inte här.

Här hjälper ingenting. Det hjälper inte ens att jag var i brutalmode för en riktig klafs-skräckis, det hjälpte inte att jag hade filmen Territory (av samma regissör) i färskt minne, det hjälpte inte att jag aktivt försökte förtränga att filmens skådespelare redan från början kändes vansinnigt osympatiska, det hjälpte inte ens att jag hade en förpackning Toffifee i beredskap.

Wolf creek är en sån film där jag inte bryr mig ett skit om vad som händer och med vem och jag tror att det är precis tvärtom mot vad regissören och manusförfattaren Greg Mclean hade i baktanke med filmen.

Greg Mclean är alltså mannen som fixade till krokodilfilmen Territory/Rouge som jag såg härom veckan på ett sånt trivsamt sätt. Hade jag inte sett den hade Wolf creek för evigt legat på min film-jag-inte-ids-se-för-den-verkar-föga-nyskapande-lista. Den borde ha fått lega kvar där, men det är som alltid lätt att vara efterklok.

Filmhistorikern Alan Jones myntade uttrycket ”Splat Pack” i Total Film magazine. I ”Splat pack” ingår ett gäng nya regissörer som på ett modernt sätt gör brutala och mycket våldsamma skräckfilmer och dess medlemmar är Alexandre Aja, Darren Lynn Bousman, Neil Marshall, Eli Roth, James Wan, Leigh Whannell, Rob Zombie – och Greg Mclean.

Jag tycker uttrycket är kul och målande men jag tycker också att just Greg Mclean borde ta och pinna på lite för att komma ikapp dom andra. Jag antar att Wolf creek är filmen som fått honom att ingå i den där gruppen regissörer men det är ett inträdesprov som är godkänt med vänsterhanden av en kissnödig lärare som längtar hem.

 

18 svar på ”WOLF CREEK”

 1. Jag tyckte den var väldigt obehaglig. Gillade de ödsliga landskapen och den långsamma uppbyggnaden. Det som sänkte filmen för mig var …*SPOILERVARNING*
  … att hon bara bankar lite halvhjärtat på mördaren med en gevärskolv när hon har chansen att dräpa honom. Hon har precis sett honom tortera hennes kompis – kom igen liksom!
  Sedan tycker jag att det är rätt sunkigt att de kör hela "based on a true story"-grejen.

 2. SPOILERS ÄVEN I DENNA KOMMENTAR: Det är några år sedan jag såg den men jag håller med dig i fråga om engagemanget för karaktärerna. Dock vill jag minnas att filmen i sig lämnade en rätt obehaglig känsla kvar hos mig, framför allt på grund av tjejen som fick ryggraden eller vad det var avskuren, för att hon skulle hållas vid liv men utan att kunna göra motstånd.

 3. Här håller jag inte med dig Fiffi, alls. Som skräckis är Wolf Creek en riktigt bra rysare, men jag anser oxå att Hostel är bland det bästa som gjorts i genren. Vill minnas att jag stundtals glömde bort att andas – så spännande tyckte jag att den var.
  Att karaktärerna är osympatiska vill jag inte minnas men det var ett tag sen jag såg den.
  Å
  Sofia: Kommer ihåg att jag satt hemma och gapade "klubba den djäveln" men som oftast i skräckfilmer misslyckas de med att ha ihjäl hemskingarna.

 4. Sara:
  Jag trodde kanske att jag skulle tycka som du, men den här funkade verkligen inte på mig, inte på nåt sätt. Tyvärr 🙁

 5. BlueRoseCase:
  Jag brydde mig inte ens om ryggradsprylen. Så lite engagerad var jag.

  Usch, känner mig helt empatilös nu…..

 6. filmitch:
  Jag tycker Hostel var mycket mer spännande än den här. Hostel skulle kunna få mig att tänka två gånger innan jag satte min fot på nåt vandrarhem i östeuropa men Wolf creek skulle aldrig kunna få mig att INTE backpacka i Australien.

 7. Nu har jag inte sett just den här, men det känns som klara avdrag för BOATS-vinkeln. Och de senaste årens tortyrfilmsvåg — är de bara ett enkelt sätt att göra klafsiga skräckisar? Allvarligt, finns det verkligen inget mer nyskapande än att försätta (oftast) unga personer i en situation där det egentligen bara handlar om HUR de ska dö? Och att sedan hävda sann historia? Till vilken punkt då? Ett gäng åker bil?

 8. Intressant att du har börjat ta med länkar till Voddler. Har det löst sig för dig nu eller är det fortfarande likadant som tidigare?
  Din text till länken indikerar på att du fortfarande har problem med Voddler, men man kan ju alltid hoppas att det har löst sig:)

 9. Martin:
  Jag tycker det är på sin plats att lyfta fram gratisfilmerna på Voddler. Jag tycker det är en bra samling filmer dom fått ihop och jag vet att många tycker Voddler funkar fint – även om jag inte är en av dessa.

  Jag får det inte att funka och jag har liksom gett upp, men jag kan ju länka ändå som en servicegrej för dom som har bättre drag i ledningarna än jag 😉

 10. fiffi: Ok, bra gest till andra och jag håller med dig om att gratisfilmerna behövs lyftas fram. Synd att det inte vill fungera för dig bara:(

  Hur var det, skickade du något surt mail till Voddler nu på sistone? Och i så fall, har du fått svar på det än?

 11. Martin:
  Angående dom sista två filmerna som inte fungerade så har jag inte mejlat dom. Har inte riktigt tid att göra det varenda gång även om jag vet att jag kanske borde.

 12. fiffi:
  Nä, jag tänkte mer när du på min blogg snackade om att du hade skickat ett surt mail tidigare, som du inte fick svar på, och så försökte du med ett till. Fick du svar på ditt andra mail? För om du inte får svar på dina mail är det ju något Voddler måste se över och tänka ut en bra plan för.

 13. Martin:
  Efter att Voddler-killen svarade mig på din blogg lyckades jag få igång det – hjälpligt – så jag skrev inget mer mail. Det är nu det inte funkar, alls, igen, och jag borde antagligen mejla men jag känner mig bara så anti….

  Får du Voddler att funka till 100% nu?

 14. Fiffi:
  Var ett tag sedan jag testade Voddler nu, men när jag gjorde det senaste så fungerade det utan problem.
  Hoppas programvaran blir bättre framöver så att det fungerar för alla.

  Men kan man inte på något sätt skicka in en felrapport automatiskt när man får problem med Voddler? Så att de vet om var problemet ligger och att man inte själv behöver skriva ett långt mail för det?

 15. Fiffi: Bra jobbat!
  Hoppas det ger Voddler tillräcklig information till att förbättra sin programvara och göra det smärtfritt för alla att se film via deras tjänst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.