ZOMBIELAND

Columbus (Jesse Eisenberg) har kommit på dom perfekta sätten att överleva en zombieattack: ha bra flås (i alla fall bättre än zombien), dubbelskjuta dom, alltid titta i baksätet på en bil innan man kör iväg och ha på sig bilbältet. Bland annat. Det finns en hel radda. Vad annat ska en kille som Columbus göra som är fobiker, rädd för allt och ensam i en krigszon full med levande döda?

En dag träffar han på Tallahassee (Woody Harrelson) som väljer att möta sina köttätande motståndare på ett lite mer hårdnackat sätt. Han är en riktig bad-ass-vapen-snubbe och bryr sig egentligen bara om att överleva själv OCH leta efter Twinkies.

Tillsammans med systrarna Little Rock (Abigail Breslin) och Wichita (Emma Stone) blir dom en helt galen kvartett zombiejägare som är bland det roligaste jag sett (i denna genre) sen Shaun of the dead.

Nåja, inte mycket vettigt har gjorts i en denna zombie-komedi-genre sen just Shaun of the dead så det blir rätt oundvikligt att jämföra Zombieland med den brittiska supercharmiga kalasfilmen och ska man jämföra så är Zombieland råare, mörkare och självklart mycket mer amerikansk. Zombieland är även extremt pillimarisk smart, den är genomtänkt in i minsta detalj och det märks att manusförfattarna är ena riktiga filmnördar själva. Den är dessutom helt sjukt snyggt filmad.

Woody Harrelson går från klarhet till klarhet och nu hoppas jag på en uppföljare.

4 svar på ”ZOMBIELAND”

  1. Jag måste säga att jag tyckte Zombieland var klart underlägsen Shaun — råare, ja, men mörkare vet jag inte om jag kan hålla med om. Där britterna kändes lite fräscha i sin anvädning av zombieklichéer känns amerikanerna mest lama. De inte så mycket nyskapar klichéer som bara använder dem och då blir det mest förutsägbart. Jag menar, Bill Murray, såg man inte den punchen typ en mil i förväg? Och hur de hanterade genusfrågan mot slutet ska vi väl inte tala om 😉 Till saken hör väl också att jag personligen är mer förtjust i Shaun's visuella narrativ.

    Därmed inte sagt att Zombieland vårt någon helt igenom dålig film — för att vara en zombierulle utan jättbudget var den klart sevärd, inte minst tack vare Herr Harrelson.

  2. Sofia:
    Genusfrågor över lag hanteras väl inte överhuvudtaget i varken skräck eller zombiefilmer? Jag tycker jag får bita mig i tungan ganska ofta för att inte lacka ur.

    Apropå Zombieland så tyckte jag den var filmad på ett mörkare sätt, ja dystrare kanske är ett bättre ordval. Å andra sidan är Shaun roligare, alltså både färggladare och bara gladare som film.

    Men, visst tror vi på en uppföljare? Kanske både på Shaun och denna?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.