7 skådespelare jag verkligen gillar

Nu är det sju skådespelare kvar som ska väljas ut, sju män, pojkar, gubbs om man så vill. Fripps filmrevyer har valt ut sina, Filmitch har sina favvosar här, Rebecca här och mina kommer som ett pärlband här nedanför.

Jag har valt ut dessa män på samma premisser som dom kvinnliga skådespelarna, det är män vars blotta närvaro gör mig nyfiken nog att se en film alldeles oavsett vilken film det är. Det handlar alltså inte om utseende, inte alls, tro´t eller ej.

[Listan uppdaterades 2015-01-10. George Clooney, Adrien Brody och Colin Firth halkade ur.]

7. Philip Seymour Hoffman

Jag tror att alla som har en någorlunda ”normal” umgängeskrets känner någon som är en Philip Seymour Hoffman. Jag kan i alla fall lugnt säga att jag känner flera.

Det sköna med honom är att han ganska enkelt hade kunnat fastna i en viss sorts roller men är det nånting han inte gjort så är det det. Han kan spela allt från slemmo till äcklo till prutt-å-fiso till vanlig tjomme, fyrkantig författare eller präst. Han är helt enkelt – för att använda ett våldsamt uttjatat ord – fantastisk. Eller var. Han finns som bekant inte längre men han kommer ha en given plats på min lista ändå under en lång tid framöver.

 

.

.

 

6. Michael Fassbender

Om männen här ovanför kan ses som filmiska kameleonter så är det ingenting mot vad denne man kan prestera. Jag har hittills inte sett honom göra ens i närheten av samma roll två gånger. Han är dessutom modig som få, jag skulle vilja se hur många andra stora skådespelare i världen som hade tackat ja till hans roll i Shame.

Jag får känslan av att Michael Fassbender hela tiden vill utmana sig själv. Nu antar jag att han är i en position då han kan välja och vraka bland rollerna nästan som han vill men även när han var tämligen okänd så valde han inte dom självklaraste av roller.

Att följa Michael Fassbenders fortsatta arbete på filmduken känns som en ynnest, som att få ett fint inslaget paket, ett paket jag vet att jag kan öppna gång på gång på gång och hela tiden fylls det på med nytt innehåll.

.

.

 

5. Jake Gyllenhaal

Här är en filur som gått från att vara en okej ungdomsskådis som genom sitt arbetsliv hela tiden fått/valt intressanta roller som hela tiden utmanat honom och gjort honom bättre. Jag vet inte om jag kan komma på någon manlig skådis som haft bättre fingertoppskänsla vad gäller filmer än han, jo möjligtvis Tom Hanks och Tom Cruise men han är banne mig inte långt efter. Hur långt kan han gå? Hur stor kan han bli?

.

.

.

4. Benedict Cumberbatch

Jag kan förstå dom som tycker att han ser lite otäck ut, ja kanske till och med äcklig. Jag kan också förstå dom som tycker att han är det vackraste som finns på vår planet. Personligen tycker jag han har världens vackraste röst och världens vackraste händer och det är en ynnest att han finns och vill göra film.

.

.

 

3. Tom Hardy

Det är tajt om pallplatserna och här har vi en snubbe som LÄTT är guldkandidat i många av sina filmer. Det här är en person som verkar ta sitt yrke på allvar, en man som ger allt han har i varje roll, i varje scen, fantamej i varje andetag. Dessutom går det knappt att känna igen honom från en film till en annan, jag vet många som gått bet. Bra betyg till honom.

.

.

2. Ryan Gosling

När jag googlade bilder att välja till punkt nummer två trodde jag att jag höll på att bli schizofren. Är det möjligt? Är det samma kille på alla dom här bilderna? Det går inte att förstå.

Men vem är han då? Är han kostymnissen, är han loverboyen, är han värstingen, gangstern, den vanliga killen? Ingen aning och det spelar heller ingen roll. Ryan Gosling är nästa generations Filmstjärna med stooooort F, han är en naturbegåvning, en spännande mix av farlig och ofarlig och jag är grymt fascinerad av honom som skådis. En given andraplats för honom!

.

.

 

1. Sylvester Stallone

Jag vet, i det här fallet går det att läsa mig som en öppen bok men jag kan inte ge någon annan förstaplatsen. Det finns ju bara en.

Det intressanta för mig blir när jag försöker mig på en självanalys. Jag har sex riktiga skådisar på listan, män som kan spela i princip vilken roll som helst trovärdigt och det är just det jag högaktar hos dom. Sen kommer Sly, sladdar in på tvären och kniper guldmedaljen, han som spelat samma roll sen 1976.

Sylvester Stallone spelar alltid underdog. Han är antihjälten som blir den verkliga hjälten, han hjälper dom svaga, han kämpar för sina närmaste, han slåss för sitt liv och det han tror på. Så är det. Det blir liksom inte mer än så. Men det han gör gör han bäst av ALLA.

Det finns ett gäng skådespelare som ligger precis under ytan och bubblar, såna som jag tycker hemskt mycket om och gärna ser allt med. Dom jag vill plussa en massa för är: Matthew McCoanughey, Matt Damon, Aaron Eckhart, Wesley Snipes och alla viiii som heter Tom klappar nu *klapp klapp*: Tom Cruise, Tom Hiddleston, Tom Hanks och Tom Berenger.

Blir du sugen på att göra din egen 7-bästa-lista? Vad kul! Gör det! Men se till att du inte har nåt inplanerat på kvällarna en vecka framöver för det här tar tid att göra. Många val är det. Det får ju inte bli fel, det kan vara rent förödande. Eller inte. Kanske är det bara på skoj?

15 svar på ”7 skådespelare jag verkligen gillar”

 1. Bra lista!

  Några notabla överlapp mellan våra listor: Clooney, PSH och Fassbender. Yay för dem!

  Adrien Brody. hm, ok, var det inte han som var med i Predators? The pianist, han var väl bra, men det är inte den typ av film jag hyllar.

  Colin Firth. Svärmorsdrömmen nr 1? LOL. Jag gillade den där filmen Hope Springs med en rolig Minnie Driver. Men jag var inte riktigt så förtjust i Bridget Jones, Love actually eller The king’s speech, så hmmmm

  Ryan Gosling. Högt upp på listan redan, och med en bullet, men han har en bit kvar till topp 10

  Sly. Såklart. Ok, han är för alltid en del av min uppväxt och det nostalgiska skimret kan inte ses igenom. ADRIAN, ADRIAN. ADRIAAAAAAN. Rocky.

  1. Henke:
   Ja, visst var Bory med i Predators. Grym rollgestaltning, skönt fokus, djupsinnigt manus ;D

   Haha, ja Colin Firth kan nog klassas som svärmorsdröm. Kanske inte i Bridget Jones men i alla andra filmer 😉

 2. Gosling <3 Alla föll för honom efter att ha sett The Notebook. Jag däremot blev lite kär i honom efter Lars and the Real Girl haha.
  Andra favoriter är Kevin Spacey, Ralph Fiennes, Robert Downey Jr, Sean Penn, Denzel Washington och Terrence Howard.

  1. Mikaela:
   Jag tyckte han var valpig i The Notebook, i alla fall första gången jag såg filmen. Nu är den ju så jäkla sorglig så det är skitjobbigt att se om den även om jag vill 😉

 3. 7. Clooney har växt efter att han började göra lite seriösare roller. Ingen favorit, men man vet oftast att man får kvalité när han är med och det gillar jag.

  6. PSH är en av de stora, det går inte att komma ifrån. Sen om man gillar honom mer än andra är en smaksak. Uppskattar hans skådespeleri och gillar hans variation så ja, han är en favorit.

  5. Firth är duktig, det är han. Men han känns även lite ljummen i mina ögon.

  4. Vet inte riktigt vad jag tycker om Brody. Han har inte gjort allt för många tunga roller som flera andra har. Ingen favorit, men sevärd.

  3. Fassbender har växt och blivit en av de hetaste skådespelare just nu. Gillar honom.

  2. Gosling har ju fått mycket cred på senare tid, men jag gillade honom redan i Lars and the Real Girl och annat.

  1. Haha, jo det var inte helt överraskande om man säger så. Kul ändå att du står fast vid det.

  Noterbart att du har med många unga/yngre skådespelare på alla dessa listor. Själv skulle jag ha med många från förr och sådana som har sina bästa år efter sig…

 4. Movies-Noir:
  Det kanske är så att jag är lite mer nyfiken på yngre skådespelare än dom äldre&stabila och eftersom listorna utformades efter dom skådisar som får mig att direkt välja en film, ja då blev det en del äldre som fick stryka på foten trots att dom är toppen. Sen är ju sju stycken väldans få, det är toksvårt att välja, nästan en omöjlighet. Det finns ju så många bra!

   1. Ja, det förstår jag. Skulle jag göra en liknande lista skulle jag nog behöva dela upp det. För om jag bara ska välja mina favoriter så kommer nog inga nya med…

 5. Firth o Brody är helt ok men kanske inte så upphetsande, men Firth har varit med i många bra filmer.
  Min Statham din Stallone 😉
  De övriga tre är mkt bra även om in Fassbender kom in på min lista.

  1. filmitch:
   Statham, Stallone och Van Damme (Sofia), det finns skådisar som man fastnar för som man rent logiskt VET inte är dom ”bästa” men hey, dom har DET, och utan DET spelar det ingen roll hur bra dom är – egentligen. Jag fattar tex att Ralph Fiennes är en BRA skådespelare men jag gillar honom inte för det 😉

  1. Snowangel:
   Jag var tvungen att välja bort en liten hög makalöst bra skådespelare och Joaquin Phoenix fick bli en av dom. Tyvärr. Hade gärna haft med honom – också. 🙂

   Men Casey Affleck? Hos mig var han en av dom som precis föll bort från Skådisar jag gärna skippar-listan 😉

 6. Två skådespelare som jag gillar:

  Christian Bale, tänker främst på American Psycho och The Machinist. Han är perfekt som Patrick Bateman. I The Machinist ser han ut som en överlevare från ett koncentrationsläger, vissa dagar åt han bara ett äpple! Inte många skådespelare som kan göra såna uppoffringar.

  Edward Norton: American History X och The Score. Han är väldigt trovärdig som nynazist och i The Score tror man att han är utvecklingsstörd, men han spelar bara det i filmen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.