7 skådespelerskor jag verkligen gillar

Nu ska jag försöka mig på nåt som egentligen är en omöjlighet, jag ska försöka lista mina sju favoritskådespelerskor. Det finns så många att välja bland och så många jag verkligen högaktar men när jag gjorde mitt val utgick jag från en enda sak: skådespelerskor som enbart med sitt fejs på filmfodralet/affischen skulle få mig att hyra/se filmen.

Varför just sju? Jo, det bara blev så. Filmitch började med sina sju, Fripps filmrevyer och Rebecca tog efter och nu är det min tur. Sju är en bra siffra. Fem är för lite, tio för mycket, precis som att en chartervecka är för lite och två för mycket. Tio dagar skulle vara lagom.

Men nu är det dags för mina skådisfavvisar, superbegåvade kvinnor som jag gärna, mycket och ofta ser agera på vita duken. Listan är utan inbördes ordning. Nån måtta får det va.

7. Jennifer Aniston

Jo, jag går på det VARJE GÅNG. Jennifer Anistons plattångade frisyr på ett filmfodral och vips är jag där, nyper filmen, tittar och ler.

Ja, jag ler. Ibland skrattar jag, ibland suckar jag, ibland blir jag arg för att filmen i sig är kass men Jennifer är stabil som en gammal åsna. Jag vet liksom att vad som än händer, hur filmen än är så är det mysigt att se henne, att få umgås med Rachel en stund igen. Sen ser hon så satans fräsch ut. Och hon verkar klippa topparna typ varannan dag. Det är inget kluvet där inte. Och hon har en klockren komisk tajming, helt i klass med Kristen Wiig som jag tycker är den bästa av dom alla. Fast hon är inte med på listan. Inte den här gången.

 

6. Charlize Theron

En av världens vackraste människor och en av världens bästa skådisar, det är en kombination som väldigt sällan fungerar men här gör det det. Det blir Bulls-eye helt enkelt!

Charlize verkar även besitta en egenskap som är sjukt charmig i sammanhanget och det är att hon inte verkar bry sig om hur hon sitt ut, vilket såklart är nonsens, jag vill inte ens tänka på hur mycket tid och pengar hon lägger ner på att bibehålla sitt arbetsredskap men jag vill gärna tro att hon vaknar på morgonen och ser ut sådär. Fast…det gör hon ju. Men utan smink! Gode gud så snygg hon är!

Så tänker jag på hur hon såg ut i Monster och då blir jag ännu mer imponerad. Hon går in i rollen som vilken skådespelare som helst, gör det som krävs och fixar det bäst av alla.

 

5. Carey Mulligan

”Det” är något som är svårt att förklara. En del människor har ”det”, dom flesta har det inte. Carey Mulligan har ”det” som gör att hon når ut genom bioduken på ett sätt som få andra skådespelare gör, blicken dras till henne, hon syns och märks fast hon egentligen ser ganska vanlig ut och det är en riktigt vinnande kombo om man ska försörja sig som skådis.

Carey Mulligan kommer aldrig ha några som helst problem med det. Hon kommer få roller så länge hon själv vill och längre än så kan jag anta. Hur långt hon når, hur högt bland stjärnorna hon siktar, det vet bara hon. Det jag vet är att hon kan bli precis hur stor som helst. Hon är redan på god väg.

 

4. Juliette Binoche

Här är en skådespelerska jag följt med stort intresse sen jag såg Varats olidliga lätthet 1988. Då förstod jag nog inte hur bra hon var, jag vet inte om jag fortfarande har fattat det. Jag vet bara att varje gång jag ser henne tänker jag ”Satan så bra hon är!” och sen tänker jag inte på att det är hon nåt mer, hon blir karaktären alldeles oavsett om hon rullar egna chokladpraliner i Chocolat, ligger med Jeremy Irons i Begär, strippar för Robert Pattison i Cosmopolis, hjälper Kieslowski till stordåd i hans Trikoloren-filmer eller Michael Haneke för den delen. Hon levererar och hon är ALLTID intressant.

 

3. Sandra Bullock

Jag tror jag har varit kär i Sandra Bullock sen jag såg Speed för tusen år sedan. Jag tycker om henne som om hon vore min vän, lite som en låtsaskompis, som Alfons polare Mållgan. Hon är någon som jag unnar allt gott, all framgång som finns, alla pengar i världen, kärlek, mysipys, en bra fönsterputsare, sköna skor, doftsljus som luktar gott på riktigt inte bara stinker kemikalier. Alltså ALLT gott önskar jag henne. Snacka om att hennes girl-next-door-approach funkar.

Sen har jag förstått att det är lite mesigt att gilla Sandra Bullock, lite töntigt, lite ”fel”. Det struntar jag i, självklart gör jag det. Precis som jag skulle göra med en verklig vän så backar jag upp henne i vått och torrt. Hon är cool som fan tycker jag!

 

2. Emma Stone

Hade jag haft balkongdörren öppen när jag såg Easy A så hade Emma Stone blåst mig över balkongräcket. Nu var det bara vardagsrumsmattan jag lyfte ifrån och varje gång jag ser henne på film så minns jag den känslan. Hon är bara S Å bra!

Just nu finns det många unga tjejer som visar äldre skådespelarkollegor var skåpet ska stå och det gör mig jätteglad! Framtiden känns mer än säkrad. Personligen – och just nu – tycker jag Emma Stone är den bästa av dom alla och hon förtjänar verkligen en plats på den här listan.

 

 

1. Nicole Kidman

Den solklara ettan på min lista är Nicole Kidman. Om jag kunde avguda en annan människa, om jag var funtad på det sättet, då skulle jag avguda Nicole Kidman. Och vore jag kille och skitsnygg så skulle jag jaga henne till världens ände, tills hon föll över kanten och jag kunde rädda henne sådär modigt med min cape och mitt svärd.

Nämen nä, jag ska inte överdriva här men för att fortsätta och utan att göra just det jag inte skulle göra så tycker jag att Nicole Kidman har allt som krävs för att få kallas FILMSTJÄRNA. Hon är spännande, asvacker, känns lite knepig, väljer roller som om hon hade en inbyggd perfekt kompass som alltid pekade i rätt karriärsriktning, är äckligt snygg i såna där korsettklänningar som ger en midjediameter på fjorton centimeter och hon gör sitt jobb med perfektion.

Jag missar aldrig en Nicole Kidman-film. Dom jag ännu inte sett har jag sparat med flit. Jag får panik i magen när jag märker att jag snart måste börja om från början igen, se hennes gamla Lugnt vatten och Days of thunder, vilket i och för sig inte gör nånting men Billy Zane klarar jag mig mycket bra utan.

Det var min lista. Mina sju favvosar. Bubblare finns det såklart en hel drös av och jag kan inte strunta i dom. Ellen Page,  Vera Farmiga, Anna Kendrick,  Michelle Williams, Marion Cotillard, Julianne Moore, Diane Keaton, Kristen Wiig och Ellen Barkin, nästa gång jag gör en sånhär lista kanske det är er tur, eller så har ni blivit omsprungna av några nyfunna förmågor som golvat mig totalt. Vem vet?

13 svar på ”7 skådespelerskor jag verkligen gillar”

 1. Ja se där inte ett namn lika på våra listor bortsett från Sandra B men hon hamnade på ”fel” lista hos mig.
  Av de du nämner är det nog bara Emma Stone som har effekten ”oj det här verkar vara en intressant film pga av att skådespelerskan är med”
  De övriga är helt ok/bra skådisar som jag gärna ser och upplever som en bonus om de är med i filmen jag valt.
  Jennifer brukar dock ofta vara med i en genre jag undviker till varje pris – romcom men hon verkar vara en trevlig prick.

 2. Åh, kärlek åt Bullock. Älskar henne.

  Kidman är ingen favorit hos mig men blev grymt imponerad av henne i nya Paperboy. Där har du något att bita i om du inte redan gjort det, Fiffi.

  1. Plox:
   Paperboy har jag inte sett än men jag ser fram emot den. Har ju läst en del. Känns som Kidman var modigare än vanligt när hon tackade ja till den rollen 😉

   Och Bullock å Bullock. <3

 3. Tja, Gangster Squad gjorde ju tyvärr inte mycket för att Stone skulle visa vad hon går för… Inga invändningar på någon plats måste jag säga, men jag är inte säker på att jag riktigt insett Jennifer Anistons storhet ännu. Men hon var förstås rätt kul i Horrible Bosses.

  1. Sofia:
   Läppstift och löstuttar, det är mitt bestående minne av Stone i Gangster Squad så nej, hon har haft roligare roller att hugga tag i.

 4. Du har med två av de allra bästa enligt mig, Carey Mulligan och Juliette Binoche. +++++ för dem! 🙂

  Min kompis Frans hyllar alltid Nicöle, men jag känner mig nästa lika sval för henne som hon framträder på den vita duken. Men ok hon är väl adekvat ibland.

  Emma Stone är en av de nya spännande och Sandra Bullock är jag jätteförtjust i. Hon var ju skön i filmer som Speed, men det var i The blind side jag blev övertygad. Den såg jag inte komma (ty den kom från den blinda sida! Get it?)

  Jennider Aniston – njae, ganska neutral. Visst var hon lite kul i Horrible bosses, men den filmen var lika kass som cheferna i densamma. Val av filmer måste också beaktas, i någon grad i alla fall.

  Charlize Theron. Är hon inte lätt att blanda ihop med Naomi Watts? Jag gillade Charlize i Young adult helt klart, men det Naomi Watts gör i Mulholland drive går utanför det fattbara så hon är ännu starkare i ”min bok”

  1. Henke:
   Kidman, sval? Ja, som tusan! Hon kan vara det svalaste som går på ett par skor. Härligt tycker jag. Uppfriskande. Annorlunda. 🙂

   Charlize Theron och Naomi Watts? Njäääj, jag skulle nog inte blanda ihop dom men däremot är det ofta Watts får roller som Nicole Kidman tackat nej till, vilket är lite skoj eftersom dom är typ bästisar.

 5. 7. Hmm, efter ”Vänner”-tiden har jag inte riktigt kunnat ta henne på allvar. Kan vara ok, men allt för ofta intetsägande.

  6. Jo, Theron gillar jag med. Tar inte alltid de bästa rollerna, kan mycket mer.

  5. Nja, hon ligger faktiskt närmare ”att inte gilla”-listan. Men hon är inte dålig, bara lite halvjobbig, haha.

  4. Inget emot henne, ingen favorit heller. So-so helt enkelt.

  3. Bullock har jag aldrig riktigt gillat, men samtidigt har jag börjat uppskatta henne lite mer.

  2. Ja, jo, nej. Vet inte riktigt än, men hon brukar vara ok. Ingen favorit dock.

  1. Haha, hon är duktig, det är hon, men hon faller i en kategori som jag gärna undviker. Känns ofta som hon vill för mycket. Så ingen favorit här heller, men duktig är hon.

  1. Har inget direkt emot henne, men hon är ingen favorit heller. Tycker även att hon i vissa roller inte funkat och det har nog med saken att göra. Men i ”Drive” och ”Never Let Me Go” gillade jag henne.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.