Nedräkning inför Alien: Covenant – ALIEN³ (1992)

När Alien³ hade biopremiär satt jag bänkad. Rad fyra i mitten och givetvis på Rigoletto 1. Jag vet egentligen inte varför jag var så peppad, speciellt inte eftersom Aliens inte var den kanonfilm jag hade hoppats på. Jag kanske hade förträngt den? Jag kan heller inte haft någon övertro till David Fincher som regissör eftersom han fram till den här filmen endast hade regisserat musikvideor.

Så, ärligt talat, jag vet inte varför jag var förväntansfull, jag minns bara att jag var det och jag minns att jag grät på slutet. Jag minns också att jag övertalade en kompis som kom på besök ett par dagar senare från en annan del av Sverige att vi skulle gå på bio och se filmen och det gjorde vi. Jag gillade filmen och ÄLSKADE slutet även denna gång. Kompisen då? Mmmm, hon tittade på mig och skakade på huvudet.

I denna tredje film är Ripley (Sigourney Weaver) ensam överlevande (ja det är hon) när hennes räddningskapsel kraschar på planeten Fiorina 161, vars enda innevånare är fängslade män, interner, sexuellt frustrerade våldtäktsmän som inte sett en kvinna på bild på åratal. Mums filibabba tänker Ripley – NOT – men får ändå ett gott öga till Clemens (Charles Dance) som i alla fall verkar vara en fungerande man både fysiskt OCH mentalt.

Men Ripley misstänker att hon inte var ensam i kapseln trots allt och hennes misstankar får fäste när flera fångar hittas brutalt lemlestade och döda.

Att se Alien³ då när det begav sig var som att få ett hårt slag i magen, både på grund av filmens slut och på grund av att allt intellekt jag kunde frambringa sa mig att nu är det slut på Alien-sagan. Att det blev en trilogi och that´s it. All logik säger ju det, det ska inte gå att fortsätta efter detta. Då visste jag som sagt inte bättre men nu vet jag ju att det blev både en fyra (recension av den imorgon) och snart en femma, även om femman utspelar sig före första Alien om jag förstått det hela rätt.

Ripley ”gjorde en Britney” femton år innan Britney själv fick tag i rakapparaten och hon fortsätter vara den största kvinnliga actionhjälten världen skådat. Hon är svintuff, hon är konsekvent, hon tar ingen skit och hon är villig att offra det allra käraste hon har för det hon tror på. Jag säger inget mer än så. Det enda jag kan tillägga är att filmen inte är fullt så välgjord som jag mindes den men jag tycker den är helt klart bättre än tvåan även om dessa två filmer hamnar på samma betyg. Jag känner mig dessutom mer än lovligt sugen på att se om Prometheus.

Håll händerna för magen och ta en tugga i bitringen, imorgon skriver jag om Alien: Återuppstår.

 

11 svar på ”Nedräkning inför Alien: Covenant – ALIEN³ (1992)”

 1. Nä, inte lika bra som Aliens tycker jag då men bättre än dess rykte gör gällande. Tror tyvärr att alltför många fastnat i de kackiga CGI-försöken som verkligen inte är mycket att hänga i julgranen. Men slutet är ju magnifikt!

  1. Sofia:
   Jag får sluta svara på kommentarer med mobilen, bloggen fattar inte smileys. Alla ??? var glada gubbar i mobilen. 🙂

 2. Näst bästa i serien kanske…..
  Har den i två versioner och jag gillar den version som inte gick upp på bio bäst – lite mer spännande men behåller samma känsla.

  1. filmitch:
   Håller med dig där. Stor skillnad mellan versionerna men då jag tycker dom slutar på samma betyg gjorde jag ingen grej av det i texten. 🙂

 3. Finns mycket att säga om denna film. Först och främst är det synd att Fincher inte vill veta av filmen längre. Jag vet inte exakt vad som hände, men jag har fattat det som att producenterna och ”filmbolaget” la sig i för mycket och förstörde hans chanser att genomföra sin vision. I den stora boxen finns därmed ingen ”Directors cut”.

  Den alternativa versionen är en längre ”work print” eller liknande. Den är klart bättre som film. Viktiga sekvenser för handlingen klipptes bort när man klippte ner den till bioversionen, inklusive en viktig vändpunkt. Det är efter de fångat in monstret första gången som en galen fånge släpper ut det. Därefter måste de jaga det i gångarna igen.

  Den långa specialversionen har dock tyvärr ännu sämre specialeffekter än bioversionen. Det går inte att undvika att se det, men jag försöker bortse från dem när jag ser filmen… 🙂

  När jag såg filmen på bio svimmade en kille under obduktionsscenen. 😀

  Som mörk och dystopisk skräckis inom Alien-serien har den sin plats. Underskattad skulle jag säga. 4/5

  1. Henke:
   Att Fincher inte vill ”stå för” filmen är jättesynd tycker jag, och onödigt, för SÅ pjåkig är den verkligen inte. Bra mycket bättre än Gone Girl 😉 😀

 4. Gillade den mycket när jag såg den på bio. Störde mig på fotot dock. Mera gjord för TV med en massa påfrestande väldigt nära närbilder. :/

  1. David:
   Kan hålla med dig om att den ibland känns som att den är gjord för TV. Kanske är det därför den känns ”gammal”?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.