CARRIE

28 november, 2013

Jag hade planer på att göra en ”Fiffis filmtajm jämför” med denna film och remaken men ibland går det inte som planerat. Ibland kommer det en surprisefilm på Filmfestivalen emellan och filmerna blir sedda i ”fel” ordning och allt blir hejbaberiba men som det mesta annat så brukar det bli bra ändå även om det inte blir som man tänkt.

Nu har jag i alla fall sett om originalfilmen från 1976, en film jag bara sett en gång förut och det var när jag var fjorton-femton år sådär. Längesen alltså. Jag mindes inte mycket mer än ofantliga mängder grisblod och det var nog bra det. Hade jag haft denna film i färskt minne hade nog den nyaste versionen känns sämre, mycket är nämligen otroligt likt. Vissa scener, dom flesta scener, är rena kopior. Ibland är det originalets variant som funkar bättre, ibland remakens.

Sissy Spacek är en bra mycket knepigare Carrie än Chloë Grace Moretz och inte lika ”grundsöt” vilket ger originalfilmen en lite mer verklig touch. Det jag tycker är mycket bättre i nya version än i gamla är killarna. William Katt som snälle Tommy är lite för mycket permanentad änglel för att jag ska köpa det, det blir nästan skrattretande.  Likaså John Travolta som värstingen Billy. Han är ingen bra bad guy.

Det övernaturliga är mycket mer sparsmakat i denna version, vilket är till det bättre tycker jag. Filmen ger mig samma känsla som när jag läste Stephen Kings bok, att det hade kunnat hända var som helst, i vilken skola som helst.

Vilken av filmerna bör man se om man bara vill se en? Jag skulle säga den nya trots att detta är lite av en klassiker.

Originalfilmen från 1976

Remaken från 2013 (klicka här för recension)

{ 6 comments… read them below or add one }

Sofia november 28, 2013 kl. 06:19

Har alltid haft lite svårt för den här, ingen jättefavorit. Så en upputsad remake kanske skulle passa mig som hand i handske?

Svara

Fiffi november 28, 2013 kl. 20:39

Sofia:
Ja det tror jag. Remaken är helt okej. Aningens mer okej än originalet, den har helt ärligt inte åldrats sådär jättekul.

Svara

Movies - Noir november 28, 2013 kl. 12:05

Jag såg själv om originalet för inte så länge sen och tycker den håller bra. Behövs ingen remake på den. Sissy Spacek är mycket passande för rollen och jag tycker den blixtrar till emellanåt och får då till det bra. Ingen superfilm, men jag är svag för 70- och 80-tals skräckisarna.

Stark trea, nästan svag fyra till detta originalet av Carrie.

PS: Gillar William Katt här, man kan inte vara säker på om han är god eller ond efter ett tag…

Svara

Fiffi november 28, 2013 kl. 20:40

Movies-Noir:
William Katt ser ju sådär supersnäll ut i sina blonda lockar. Hade det inte varit superkul om han bytt rollfigur med John Travolta?

Svara

filmitch november 28, 2013 kl. 23:17

Med en annan regissör hade detta kunnat vara en höjdare.

Svara

Fiffi november 29, 2013 kl. 18:31

filmitch:
Du tycker verkligen INTE om honom 😉

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: