COLLATERAL

Max (Jamie Foxx) längtar bort. Han kör taxi i Los Angeles men drömmer om en ha en egen limousinfirma på en paradisö. Han har en bild på ön i bilen där bilden symboliserar hans frihet och han tittar på den så fort han känner att pulsen eller irritationen blir för hög av att ha en idiotjävel till kund i baksätet.

Han får en drömkörning från flygplatsen. Annie (Jada Pinkett Smith), en snygg åklagare, börjar prata med Max och dom får bra kontakt. När dom är framme vid hennes kontor byter dom kort, han får hennes visitkort och hon hans bild på paradiset.

Nästa körning kommer som ett brev på posten. En gråhårig man i välskräddad kostym kommer ut från kontoret och hoppar in i bilen. Mannen, Vincent (Tom Cruise), är en översittartyp som vill köpa Max taxitjänster hela natten för en summa Max inte kan tacka nej till. Dom beger sig av till första stoppet, ett stopp som kommer förändra Max liv för alltid.

Collateral är regisserad av Michael Mann, snubben som även gjorde den skittråkiga Pacino-DeNiro-snackisen Heat 1994 och den om möjligt ännu tristare Johnny Depp-maffia-rullen Public enemies men även den relativt intressanta OCH första Hannibal Lector-filmen Manhunter 1986 med Brian Cox som Hannibal. Det jag vill säga med detta är att Michael Mann är en regissör som normalt sett inte får mig att gå ner i brygga men med Collateral har han hittat en ton och en känsla som får mig att utbrista i ett ljudligt HURRA i soffan.

Collateral är en spännande film med två huvudrollsinnehavare som spelar på det yttersta av sin förmåga. Jag känner med Jamie Foxx som Max, jag har inga problem med att förstå hans utsatthet och panik. Tom Cruise som Vincent är en komplex människa som det är svårt att avsky trots att han är ett svin.

Mark Ruffalo som polisen Fanning (i skitsnygg mustasch) är jättebra, likaså Peter Berg och Javier Bardem som har små men tongivande roller. Jason Statham har kanske den minsta birollen av dom alla, några få sekunder i början av filmen, men dom är fullt tillräckliga för att jag som tittar ska förstå en hel del om vem Vincent är som person. Han är ingen som vinner Månadens filmsnällis här på bloggen direkt.

När jag ser Collateral vill jag sätta mig i bilen, dra på en skiva med U96 och bara åka helt planlöst genom ett nattsovande och neonupplyst Stockholm. Jag vill dock köra själv, ensam i bilen. Jag vill absoluuuut inte åka taxi.

 

21 svar på ”COLLATERAL”

 1. "den skittråkiga Pacino-DeNiro-snackisen Heat"!???!!
  *HOST*
  Nu sätter jag morgonkaffet i halsen här! Public Enemies kan jag hålla med om, men aldrig Heat! Den är ju skitsnygg och håller än ta mig tusan! 😉

  Och Collateral är lysande! Helt rätt betyg på den!

 2. Jag håller helt med. Snacka om att det här är en film som man blir indragen i. Spänning när det är som bäst.

 3. Men du. "Heat" är ju grymt bra. Det är en av mina favoritfilmer. Slutet är kasst, filmen skulle sluta precis när DeNiro lämnar tjejen i bilen. Scenen med val Kilmer och Ashley Judd är såååå bra. Heat (1995) får fem övervaknings-kameror av fem möjliga.

 4. Steffo:
  Precis så tycker jag att den är. Skittråkig. Överskattad. Omskriven för att dom två stoooora "spelar mot varandra", vadå, i EN SCEN??? Nä, usch och fy vilket sömnpiller. 😉

 5. Henke:
  Heat får EN ENDA såg-den-på-julafton-1995-i New York-och-trodde-jag-skulle-kunna-få-värsta-filmupplevelsen-men-jag-satt-där-bland-alla-ensamma-uteliggarna-och-blev-BARA-sååååå-anti av fem möjliga 😉

 6. Bästa betygsformuleringen någonsin! Men ack så viktig info – kan vi filmälskare någonsin bli fria från förutfattade meningar eller för högt ställda förväntningar inför en filmupplevelse? Matty på Filmspotting hade tex "I love Phillip Morris" på tio-bästa-filmer-listan för 2010. Så jag hade hyfsat höga förväntningar inför den titten.

 7. Henke:
  Det är svårt, förutfattade meningar och förhoppningar finns ju alltid, fast i större eller mindre skala. Men det är klart att jag hade behövt en rulle i Jedins återkomst-klassen för att drömma mig bort tillräckligt för en julafton far far away from home. Heat var peanuts och inte ens saltade sådana 😉

 8. Dessvärre får HEAT lida av att alla refererar till just DEN scenen, som är rätt alldaglig i mitt tycke.

  Det är den övriga filmen som är lysande…tex persongalleriet där tom Val Kilmer är till sin fördel. 🙂

  (Får nog bli ett omtag på den snart)

 9. Ang. Heat en helt ok film som är alldeles för lång, har ett oinsamt dåligt slut samt en skådis (Pacino) som tror att han gör en stor skåderspelarinsats genom att frenetiskt tugga tuggummi filmen igenom. Det sistnämnda är den främsta anledningen till att jag bara sett filmen en gång.
  Ang Collateral. Manns bästa, Cruise bästa roll och av de snyggaste filmer jag sett. Snudd på toppbetyg.

 10. filmitch: jag håller med din analys av Pacino. Är inte han rejält överskattad egentligen? Prata om konstant överspel.

 11. Henke:
  I mitt tycke är Al Pacino en av dom få skådespelare som jag köper spelar över. Han är ju Pacino, liksom! Robert DeNiro däremot. Där har vi en överskattad skådis.

 12. Nja hellre De Niro är Pacino men de spelar över på olika sätt, Pacino märks mer hon tjoar och låter och är därför mer irriterande. Enda bra rollen som Pacino egentligen gjort är Michael Corleone. Kan inte komma på ngn annan så här på rak hand. Och kom INTE dragandes med En kvinnas doft som förslag.

 13. Ok den kan jag gå med på, han har gjort en del bra roller men oftast blir han komisk i sitt överspel.

 14. Håller helt med om både Heat och PE men tyckte att även den här var ett "mjna". Fast det berodde nog kanske mest på att den blivit så jäkla hypad och sedan när man väl såg den var den ju mest en "vanlig" thriller.

  Både Pacino och De Niro lider lite av Nyqvist/Persbrandt/Lassgård-syndromet, de är överutnyttjade. Annars tycker jag att Pacino har flera roliga roller, överspel eller ej, Frankie & Johnny som sagt, Sea of Love, Carlito's Way och jag kan inte låta bli att gilla Milton i Devil's Advocate 🙂

 15. Jag tokgillade Collateral. Bäst gillade jag nog scenen med vargarna samt nattklubbscenen!

  Heat? Jag gillar den skarpt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.