CRASH

I mitt tycke är Crash en av världshistoriens konstigaste Oscarsvinnare.

För det första, Crash vann en Oscar för Bästa film 2006 fast filmen (enligt IMDb) är från 2004. För det andra, Crash vann en Oscar för Bästa film 2006 trots att Steven Spielbergs München, George Clooneys Good Night, and Good Luck, Bennett Millers Capote och Ang Lees Brokeback Mountain var dom andra nominerade i denna kategori.

Alla dessa fyra filmer är i mina ögon långt mycket bättre än Crash även om Crash inte på något sätt är en dålig film, den har bara ingen Oscarsaura.

Det kraschar liksom, i filmen alltså. Bilar krockar, förhållanden går sönder, rädslor och fördomar går i klinch. Kända ansikten blandas med ännu mer kända ansikten och episoder från diverse vardagsliv flätas samman. Jag tycker filmen är bra nu men  jag tycker den var ännu bättre när jag såg den 2005.

Det jag tycker bäst om med filmen är Sandra Bullock.

8 svar på ”CRASH”

 1. Det där med vilket år filmen är från är ju lite intressant. Normalt brukar ju prestigefilmerna släppas på hösten, men den här kom alltså på vårkanten (med premiär på TIFF året innan, vilket förklarar IMDb-dateringen). Betyder det att det där Oscarsschemat inte var etablerat 2005 eller var man inte ute och fiskade Oscars med filmen?

  Annars tycker jag att det är en helt ok film. Den får oförtjänt mycket kritik bara för att den vann en Oscar. Som om någon på allvar trodde att Oscarsjuryn skulle låta en film om homosexuella cowboys gjord av en taiwanes vinna.

  1. Carl:
   ”Som om någon på allvar trodde att Oscarsjuryn skulle låta en film om homosexuella cowboys gjord av en taiwanes vinna” Ja, jag var naiv nog att tro det. OCH hoppas det. 😉

 2. Jag blev glad att den vann (minns att den inte var favorit till vinsten). Tyckte den var bra då och den funkade vid omtitt (även om vissa scener så klart inte blir lika starka när man vet vad som väntar).

  Inte den bästa Oscarsvinnaren genom tiderna, men klart bättre än många andra som vunnit på senare år.

  Crash får en fyra av mig.

  1. Movies-Noir:
   Blev du glad för att det var en underdog som vann eller för att du tyckte det var den bästa filmen av dom nominerade fem?

 3. Minns också att jag blev lite underväldigad av Crash, förstod inte alls vad uppståndelsen handlade om. Men kan det inte vara att den var en ”säker” vågad film? En film som tog upp jobbiga ämnen (rasism) men på ett sådant sätt som egentligen inte kunde förolämpa någon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.