Dagens Jim Sturgess: Crossing over

10 oktober, 2011

Max Brogan (Harrison Ford) är en polis med stort socialt patos. Han jobbar vid mexikanska gränsen och brottas dagligen med problem som rör illegala immigranter.

Gavin Kossef (Jim Sturgess) kämpar för ett uppehållstillstånd genom att låtsas vara jude och hans australiensiska flickvän Claire (Alice Eve) söker jobb som modell utan arbetstillstånd. Hon har verkligen maximal otur när hon krockar med Cole Frankel (Ray Liotta), en slemmig jävel till immigrationsbyråkrat som lovar henne ett green-card mot att han får utnyttja hennes kropp under en månads tid. Säger hon nej väntar omedelbar utvisning och hon tycker sig inte ha något val.

Det finns väldigt mycket med den här filmen som jag gillar. Jag gillar att den är filmad som en vanlig hyperamerikansk film men att det känns som att det är en ifrågasättande människa bakom kameran som droppat litervis med Clear Eyes i ögonen. Jag gillar att filmen vrider på fördomar, att 9/11-problematiken tas upp på ett sätt jag aldrig förut sett på film, att det är ordinära vita ungdomar som sitter i samma skit som fattiga papperslösa mexikaner och det känns som att manusförfattaren (och regissören) Wayne Kramer vet vad han pratar om. Han har vatten på fötterna och ingen del av filmen känns otrolig på något vis.

Jag satt som på nålar från början till slut trots att filmen inte direkt har ett pulshöjande tempo och det var befriande att se Harrison Ford som übersnällis. Jim Sturgess både sjunger och agerar med den äran och Ray Liotta är ett praktslemmo precis som vanligt. Ashley Judd är Ashley Judd även i hårfärgen BRUN och som jag ser det är hon det enda svaga kortet i hela filmen, en film som för övrigt är fullsmockad med kungar, damer och ess. Crossing over är riktigt bra. Riktigt riktigt bra!

Dagens Anne Hathaway-recension heter Get smart.

{ 6 comments… read them below or add one }

Movies - Noir oktober 10, 2011 kl. 16:47

Crossing Over var inte dålig, men jag gav den ändå bara 3/5 ser jag. Något saknades helt enkelt för att den skulle lyfta för egen del. Och Jim Sturgess, nej honom minns jag inte alls faktiskt…

Svara

Fiffi oktober 10, 2011 kl. 21:57

Movies-Noir:
Hur kan du inte minnas honom? 😉

Svara

Pladd oktober 10, 2011 kl. 23:58

Letade upp min gamla recension (http://addepladde.wordpress.com/2010/12/14/crossing-over-2009/) för att se vad jag tycker (blir oftare och oftare så att jag måste citera mig själv). Bland kommentarerna hittade jag en bekymrad Fiffi angående faktumet att Ford blivit gubbe på äldre dagar.

Eftersom jag aldrig sett honom mer grumpy old man än i den här, hur kändes det för dig?

Svara

Fiffi oktober 11, 2011 kl. 08:44

Pladd:
Det kändes faktiskt ganska….bra. Han är grumpy som tusan och gammal och kantstött men han är också riktigt charmig. Jag tycker han funkar fint här 🙂

Svara

filmitch oktober 12, 2011 kl. 21:05

Se där även jag hade sett CO, en helt Ok film som dock kändes lite spretig.
http://filmitch.wordpress.com/2010/12/04/crossing-over-2009-usa/
Såg att jag var lite väl snål i betyget ett hack upp då jag för ögonblicket är Mr Sunshine när det rör sig om film 😉 (får se hur länge DET håller i sig)

Svara

Fiffi oktober 12, 2011 kl. 22:14

filmitch:
Så du såg den alltså när du var buttrich. Skulle du se om den nu när du är givmildich skulle den få en åtta. Minst. 😉

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: