DJANGO

En man kommer släpande på en likkista. Han drar i det där repet, det är uppenbarligen ganska tungt men han är idog, han drar genom sand och lera, över berg och djupa dalar. Det är nåt med den där likkistan, men vad, vad är det däri?

Mannen som släpar heter Django och är en mystisk man. Jag vet ingenting om honom när han entrar filmens första scen och jag är inte mycket klokare när filmen slutar men det känns fullt naturligt, det är så det ska vara, det är helt och håller rätt.

Franco Nero ÄR Django, han är mannen med världens vackraste ögon, han har mer ihopbitna kindknotor än Clintan himself och jag tycker han är bra mycket tuffare också om jag nu ska jämföra hårdheten dom emellan.

En kvinna tillfångatags och blir fastbunden av ett gäng mexikaner. Dom river sönder hennes klänning så hennes rygg blir bar och en man börjar piska henne brutalt över ryggen. Hon kvider, lider och det är klart jag förstår att smärtan är olidlig men det utnyttjas inte grafiskt. Piskrappen resulterar i röda målade streck i vissa kameravinklar och i andra enbart som grå smutsränder. Varför just hon, vad vill mexikanerna och framförallt: hur förvånade blir dom inte när Django kommer med sin likkista och laddad revolver och räddar henne?

Nej, det där var ingen spoiler även om det kanske känns så. Detta händer under filmens första minutrar och sätter ribban för vart filmen är på väg. Det är en enkel men bra story, det är Franco Nero, denna fantastiske man, i huvudrollen och det är våldseffekter som passar in på Barnkanalen. Inte en droppe blod trots högvis med döda män och jag tycker det blir lite larvigt faktiskt. Filmen känns overklig och det är synd på så goda ärtor.

Franco Nero är en doldis i filmsammanhang och kanske inte en skådespelare man känner igen om man inte gillar westernfilmer. Han föddes 1941 som Francesco Sparanero i San Prospero i Italien och har sedan 1967 varit tillsammans med Vanessa Redgrave. Dom gifte sig 2006 och har en son ihop, Carlo Gabriel Nero.

Han ser så jävla trevlig ut helt enkelt oavsett vad eller vem han spelar. Hans Django är lätt att tycka om även om jag inte förstår honom och detta trots att jag inte är ett dugg svag för westernfilmer som genre. Men jag är svag för herr Nero. Mycket svag.

9 svar på ”DJANGO”

  1. Har sett Franco Nero i tio filmer och jag håller med om att han är en riktigt cool och tyvärr för många lite okänd skådespelare. Och ja, hans ögon lägger man alltid märke till. Kan spela hård, men även med känslor. För mig är han en favoritskådespelare och det är väl västern- och eurocrimefilmerna jag minns honom mest från. Han var dock med i ”Die Hard 2” där han spelade generalen som blir transporterad med flyg och ska bli befriad, så de flesta har sett honom även om de kanske inte vet om det 🙂

    Just det, Django minns jag inte allt för mycket av, förutom att han släpar på kistan och vad som finns i den, haha. Ser fram emot att läsa om fler västernfilmer…

  2. Tack förresten för informationen om Redgrave och Nero. Visste inte att de var tillsammans/gifta. När jag först läste att de gifte sig 2006 och har en son ihop trodde jag de var runt 70 år när de fick barnet 🙂 Men sonen föddes redan 1969 visade det sig…

  3. Helt ok film som är väldigt kul att se som referens till Tarantinos film.

    Tuffare än Clintan? Vackra ögon eller ej, inte i min bok! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.