Fiffis filmtajm jämför: HALLOWEEN då och nu.

Den allra första Halloweenfilmen kom 1978 och på svenska hette den Alla helgons blodiga natt.

Redan när jag var tonåring och såg den här för första gången sågs den som en skräckfilmsklassiker.

Det store John Carpenter regisserade, Jamie Lee Curtis var den lilla tjejen och hennes bror, den läskiga killen med vita masken, hette Mike Myers och vem som spelade honom struntade dom flesta en hel hög i. Jag tror faktiskt att många inte ens såg honom utan höll för ögonen mest hela tiden, i alla fall många i min bekantskapskrets och ska jag vara uppriktig, så även jag.

2007 satte Rob Zombie klorna i Halloween och gjorde filmen till sin. Grundstoryn är exakt densamma som i originalet men han har breddat historien, försökt hitta förklaringar och vill ge mer bakgrundsinformation än vad Carpenter gjorde.

I originalet får man tänka själv, i remaken behöver man inte ha en enda hjärncell till övers. Kan du hålla ögonen öppna så förstår du filmen.

Scout Taylor-Compton spelar Jamie Lee Curtis gamla roll som Laurie. I originalfilmen får jag känslan att det enda Curtis behövde visa på provfilmningen var hur hårt i botten nålen på decibellmätaren slog när hon skrek och detsamma gäller för Taylor-Compton. Jävlarihelvete vad hon skriker! Det är sviiiinjobbigt att lyssna på och det lägger en mycket irriterande sordin på hela filmen.

På vissa snyftiga biofilmer har det delats ut näsdukar i foajén och det här är en film där biografpersonalen borde dela ut öronproppar till åskådarna. Det ringer i mina öron fast det var flera timmar sedan filmen tog slut och trots att jag drog ner volymen innan grannen började knacka i väggen.

Halloween 1978

Speltid 91 min = alldeles precis lagom för en skräckfilm.
Story = Intressant, enkel och spännande.
Skådespelarinsatser = Okej. Jamie Lee Curtis var 20 år när filmen spelades in men hon klär sig, beter sig, pratar och ser ut som 40.
Läskighet = när jag såg den första gången var den skitläskig, nu var den sådär. Till mitt försvar var jag typ 13 första gången.
Charm = 70-talsskräckisar är 70-talsskräckisar. Det funkar ändå rätt bra på mig och jag kan inte riktigt förklara varför.
Mardrömmar efteråt = Nu, inga. Då, ett par.

 

 

 

Halloween 2007

Speltid 109 min = alldeles åt helvete för långt för en skräckfilm ÄVEN om filmen skulle vara bra.
Story = lite mustigare än originalet men kanske lite FÖR curlat, tillrättalagt och uppenbart.
Skådespelarinsatser = Hahahaha.
Läskighet = Nollkommanoll procent. Den är inte ens pulshöjande.
Charm = Snyggt jobb av Zombie att återanvända och tänka utanför boxen gällande Mike Myers masker men annars, nä.
Mardrömmar efteråt = Inga. Inte en chans.

15 svar på ”Fiffis filmtajm jämför: HALLOWEEN då och nu.”

 1. Donald P är med i orginalet och han är svårslagen, Malcom D är inte ens i närheten av hans snygga psykdoktor porträtt!
  En nackdel med att det förklaras så mkt i Zombies version är att Myers blir mindre skrämmande. I Carpenter är han mer ondskan persiofinerad i Zombies en psykpatient på flykt.

 2. filmitch:
  Det är JUST PRECIS DET. Han blir mindre skrämmande fast han EGENTLIGEN är MER otäck i remaken. Brutalare i alla fall, sjukare, ja, allt.

 3. Jag hatar Zombies version från djupet av mitt hjärta (och i det fallet är mitt hjärta j-vligt djupt). Tycker den är helt katastrofal och som du skriver behöver man inte tänka när man ser den. Dessutom är skådespeleriet ofrånkomligt uselt. Nej, fy… originalet däremot: en av mina absoluta favoritfilmer.

 4. Håller absolut inte med! Jag är inte hjälplöst förälskad i originalet och tycker att Zombies version var riktigt habil, särskilt första delen. Jag upplevde inte den som övertydlig, snarare bakgrund som gav lite extra dimension.

 5. Jag tycker nyinspelningen är ljusår ifrån originalet, som är en av mina favoritfilmer. I Carpenters film är Michael Myers ondskan personifierad, men i Zombies film förklaras det alldeles för mycket. Carpenters musik är underbar och han utnyttjar verkligen widescreen-formatet.

 6. BlueRoseCase:
  Den enda skådisen i nyinspelningen som jag tyckte skötte sig okej var Mike Myers mamma och hon var tydligen fru Zombie. 😉

 7. Nope, men jag tyckte aldrig att originalet blev särskilt läskigt heller. Får kanske skylla på att jag såg den absolut första gången på en filmkurs, inte så skrämsigt… Jag tyckte nog att ffallt unge Meyers nästan var otäckare än original-MM som man ju bara ser i mask. Och så är jag en sucker för en bra historia som jag tycker att Zombie lyckades få till.

 8. Jag håller på med ett liknande projekt borta på vår blogg. Fast i videoform. Jag gillar den här sorts texter då man jämför gamla och nya filmer. Jag kommer jämföra uppföljare också och andra sortens filmer som har något gemensamt med varandra 🙂

  Bra skrivet. Halloween 2007 är fruktansvärt dålig däremot. Ingeting jämfört med originalet. Men jag kanske gör en egen jämförelse i framtiden 🙂

 9. Anton:
  Vilket kul initiativ! Det ska bli kul att följa den grejen hos er. Vore ju superintressant att läsa fler jämförelser mellan dessa filmer.
  Min tanke är att jag ska sätta tänderna och tangentbordet i fler uppföljare, men när och vilka återstår att se 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.