FILMÅRET 1974

Hejsan hoppsan 1974, nu är det din tur! Min lista för året börjar med en relativ svag första halva för att sedan växla upp och bli en skönt stark topp-fem med en riktig favoritfilm på första plats.

Vad väntar jag på? Bara att ta tag i macheten och bege sig in i djungeln va?

10. Flörtkulorna
(Les valseuses, Regi: Bertrand Blier)

Jag minns inget mer av den här filmen än att jag har sett den och att Gérard Depardieu var med och fortfarande såg bra ut. Det var 40 år innan han tyckte det var en bra idé att svepa 14 flaskor rödtjut om dagen. MEN, hur kackig den än är, en film som fått en sån genomlökig svensk titel MÅSTE få plats på listan.

.

9. Stoppa pressarna!
(The Front Page, Regi: Billy Wilder)

Här får vi se snubbarna som tjugo år senare var griniga gamla gubbar på film: Jack Lemmon och Walter Matthau. Och Susan Sarandon är också med.
Jag har svårt att inte charmas av filmer som utspelar sig på tidningsredaktioner.

.

.

8. Foxy Brown
(Regi: Jack Hill)

Pam Grier är bland det tuffaste man kan se på film i kvinnoväg oavsett om hon heter Foxy Brown eller Jackie Brown.

.

.

7. Sista vittnet
(The Parallax View, Regi: Alan J. Pakula)

En konspirationsfilm är alltid en konspirationsfilm och är den sedan regisserad av Alan J. Pakula kan man ge sig tusan på att den är sevärd. Warren Beatty spelar huvudrollen och detta 16 år innan han hade en romans med Madonna och 43 år innan han gör sig känd som La la land-sjabblaren på Oscarsgalan.

.

.

6. Rännstensungar
(Regi: Torgny Anderberg)

Det här är barndom för mig. Rännstensungar med Cornelis Wreeswijk, Anita Lindblom och den där förlamade toksöta ungen och jag bölade och bölade och BÖLADE där jag satt uppkrupen i soffan och nynnade med i ”I min lilla lilla värld av blommor”. Jag tycker mycket mer om denna film än om originalet från 1944. Tror det beror mest på Cornelis.

.

.

5. Stilla natt, blodiga natt
(Black Christmas, Regi: Bob Clark)

Julmysskräckisslashers växer inte på träd och den här är RIKTIGT BRA. Ej att förväxla med remaken från 2006. Den är det inte. Bra alltså.

.

.

4. Avlyssningen
(The Conversation, Regi: Francis Ford Coppola)

Avslyssningen är den snyggaste icke färgglada film jag någonsin sett. Här är det inte fyra nyanser av brunt, det är fyrtiofyra eller fyraHUNDRAfyra och jag blir fan handsvettig av den scenografiska briljansen filmen bjussar på. Det jag skrev i min recension stämmer. ”Jag sitter här och klappar händerna så det liksom kli-svider i handflatorna. Kanske dreglar jag en smula, kanske rycker det i ögonfransarna, kanske måste jag byta strumpor, jag vet inte riktigt för det jag upplever nu är filmeufori av den högre skolan. Avlyssningen kan nämligen vara den SNYGGASTE film jag någonsin sett”. Och Gene Hackman alltså, han spelar SAXOFON!

.

.
3. Motorsågsmassakern
(The Texas Chain Saw Massacre, Regi: Tobe Hooper)

Säga vad man vill om Motorsågsmassakern, den har en stämning i vilken man kan skära med kniv. Underbar filmjäkel, otäck också fast man inte får se nåt. Eller kanske just precis därför. Gunnar Hansen (rip) har för evigt förkroppsligat Leatherface.

.

.

2. Skyskrapan brinner
(The Towering Inferno, Regi: John Guillermin)

GOSSE! Här snackar vi katastroffilmernas katastroffilm. OTROLIGT välgjort katastrofdrama med mängder av karaktärer man bryr sig om, en byggherre man vill slå på truten och ett slutresultat som håller mer än väl 43 år senare.

.

.

1. Gudfadern II
(The Godfather: Part II, Regi: Francis Ford Coppola)

Han var på plats fyra också den gode herr Coppola och på förstaplatsen är han HELT ohotad. Gudfadern II är den bästa uppföljaren kanske både dittills och hittills.
Episk. Ikonisk. Underbar. Felfri. Ett mästerverk helt enkelt!

 

 

Det är fler filmspanare som just idag listar sina favoriter från 1974. Klicka på bloggarnas namn för att komma till listorna. Trevlig läsning!
Fripps filmrevyer
Movies-Noir
Filmitch
Flmr
Jojjenito

14 svar på ”FILMÅRET 1974”

 1. Tre överlapp i alla fall. Bra ned tanke på att jag inte ens sett sex av dina filmer…

  Kul att du gillar Skyskrapan brinner så mycket. Den har jag också med, fast lite lägre.

  Motorsågsmassakern tänkte jag se inför listan men det blev inte av. Tackar för tipset av The front page.

 2. 10. Ej sett, men detta tips tackar jag för. Har hört titeln förr, men inte kollat upp den. Patrick Dewaere var en skön lirare så denna vill jag se.

  9. Inte en av mina favoriter av Billy Wilder (gjort så många bra filmer), men inte alls dum. Skulle kanske behöva se om den då jag inte minns mer än att jag tyckte den var ok.

  8. Har nog inte sett denna, konstigt nog. Trodde jag gjort det, men blivit andra blaxploitation-filmer. Ska ses, så klart.

  7. Kul att se den på listan. Förmodligen den bästa konspirationsfilmen där ute. Finns så mycket att älska med den. Tät stämning och jag älskar bara Parallax Corporation.

  6. Ej sett.

  5. Ja, denna är klart bra. Börjar bli dags att se om… kanske till jul? 🙂

  4. Alltid varit lite bortglömd bland Coppolas andra storfilmer, men mycket bra och blir nog bara bättre för varje titt. Hackman är verkligen utmärkt.

  3. Såg den för första gången för bara något år sen, så det var lite sent. Lite otäck stämning i huset är det allt, men inte en ”favorit”.

  2. Ja, det är verkligen en klassisk katastroffilm när de var i ropet. Newman och McQueen är inte heller helt fel. TVÅ hjältar tillsammans 😉

  1. Inte lika stor favorit som den första filmen, men utan tvekan en av 70-talets bästa. Saknar bara Brando som Gudfadern här 😉

 3. Movies-Noir:
  Att se Black Christmas lagom till jul är alltid en höjdare och Foxy Brown skulle nog kunna falla dig på läppen 🙂

  1. filmitch:
   Håller med, det har dykt upp ett gäng filmer från det här året som jag inte sett men som borde ses. Får nog bli en repris på 70-talstemat framöver nångång 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.