FILMÅRET 1980

1980 var ett konstigt filmår. Jag tror inte att någon annan filmårslista har haft högre medelbetyg än detta. Plats 5-10 har fått 4/5 och 1-4 5/5, det är otroligt högt och inte en enda trea har smugit sig in på ren nostalgi-räkmacka.

Jag tycker bara så MYCKET OM alla filmerna på min lista och detta trots att det är filmer med 37 år på nacken. Det är coolt. Det är filmklassiker värda namnet och dom flesta av filmerna har jag sett om många många gånger även i modern tid. Nu kör vi.

 

10. Har vi inte setts förut?
(Seems like old times, Regi: Jay Sandrich)

Goldie Hawn anno 80-tal måste vara det sötaste som fanns på denna jord. Och rolig som FAN också. Och filmen är mysig trots att hon inte har några riktiga Fiffi-favoriter som motspelare.

.

.

.

9. 9 to 5
(Nine to five, Regi: Colin Higgins)

Här är tre riviga kvinnor i en film som borde vara radikalfeministernas svar på landskapsblomma. Fina färger, bra tempo, halvgalet och bra skådespelarinsatser rätt igenom. En film som håller för många omtittar. Tycker jag.

.

.

.

8. Alligator
(Regi: Lewis Teague)

1980 visade sig vara ett toppenår för skräckfilmsgenren och här kommer alltså den första läskiga filmen. En gigantisk alligator lever i Chicagos avloppssystem och som synes på bilden, den är verkligen inte att leka med.

.

.

.

7. Dimman
(The Fog, Regi: John Carpenter)

Det bästa med den här filmen är stämningen. Dimman. Musiken. 80-talskänslan. Kanske minns jag den som aningens bättre än den är, det var ett tag sedan jag såg om den, men i väntan på bättre vetande får den stanna på plats sju.

.

.

.

6. Maniac
(Regi: William Lustig)

Det var inte svinlätt att hitta en okej bild till listan när man googlade på Maniac. Mycket äckel-päckel är det.  Grovt äckel-päckel. Och filmen är mörk som tusan och Joe Spinell är verkligen som klippt och skuren i rollen som Galningen med stort G.

.

.

.

5. Sällskapsresan
(Regi: Lasse Åberg)

Underhållande, träffsäker, rolig och charmig, Sällskapsresan har verkligen alla rätt. En svensk klassiker, helt i klass med Vätternrundan, Vansbrosimmet, Lidingöloppet och Vasaloppet.

.

.

.

4. Fredagen den 13:e
(Friday the 13th, Regi: Sean S. Cunningham)

Som skräckfilm tycker jag den här filmen har allt. Jag blir precis lika rädd när jag ser den nu som när jag smög in på biografen i byhålan trots att jag var väldigt mycket yngre än 15. Då fick jag lära mig den hårda vägen varför det finns åldersgränser på biofilmer.

.

.

.

3. Cannibal Holocaust
(Regi: Ruggero Deodato)

Som att få en smäll rätt in i magen av en vältränad och arg knytnäve. Så kändes det. Och känns. Har man sett Cannibal Holocaust och drabbats av den är det nämligen inte en film man glömmer i första taget.

.

.

.

2. Rymdimperiet slår tillbaka
(Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back, Regi: Irvin Kershner)

Det här är filmen som under hela min uppväxt aldrig nådde över en 2:a men som härom året fick en REJÄL uppryckning i min kropp och själ då den golvade mig TOTALT. En sån SJUKT bra film! Heja Star Wars! Bästa filmen!

.

.

.

1.The Shining
(Regi: Stanley Kubrick)

Det här är en i princip helt felfri film. Mustig, mastig, fullt med osedvanligt begåvad scenografi, sådär så att varenda scen kan fotas av till en tavla. Det enda smolket i glädjebägaren heter Shelley Duvall men filmen är så pass bra att jag har överseende med hennes läbbiga ögon. Färgerna, musiken, paniken, den psykiskt sjuka Jack Nicholson, lille Danny, snöoväder, jättehotell. Alltså Stephen King-MUMS är vad det är!

.

.

Andra filmspanares 80-listor hittar du här:

Filmitch
Fripps filmrevyer
Rörliga bilder och tryckta ord
Movies-Noir
Jojjenito
Absurd Cinema
Filmfrommen
Flmr

28 svar på ”FILMÅRET 1980”

 1. Men inte lika bra filmår som 1988 väl? Damn, Alligator kanske jag också skulle haft med, i alla fall som bubblare. Trodde dock att vi skulle köra samma film på förstplatsen, men så blev det ju inte 🙂

 2. Hehe, du körde på skräckspåret och jag tog humorsvängen. Gav således två tämligen olika listor, men två överlapp ändå…

  10. Har vi inte setts förut? – Nej faktiskt inte
  9. 9 to 5 – inte sett den heller
  8- 6. damn, inte sett dem heller
  5. Sällskapsresan – yay! (rätt plats också!)
  4. Frisay the 13th – inte sett, men det är kanske dags nu?
  3. Cannibal holocaust – sett men tyckte inte att den var ett slag i magen, bara en äckelkänsla i densamma… 😀
  2. Star Wars V – yay! Topp 3 av Star Wars.
  1. The shining – hehe, snygg scenografi och äckliga ögon på Duvall osv…gav 2/5 hos mig.

  1. Henke:
   Klart det är dags att se Fredagen den 13:e. Du verkar vara lite mer inne på skräck just nu ju, hugg den medans du är inne i flowet 😉

 3. Lustigt. Dina topp-5 har jag sett och alla är på min lista. Av dina 10-6 har jag inte sett nån alls. Verkar finnas några skräckisar där som verkar intressanta.

 4. Fin lista! Har sett samtliga, blev lite extra glad över att ”Alligator” var med. En av de tre filmer jag köpte tillsammans med min första DVD-spelare (de andra var”The Matrix” och ”Nu blåser vi snuten”).

  1. Fredrik:
   Det tycker INTE jag. Finns inte nåt alls med den filmen jag gillar. Men jag har förstått att jag är rätt ensam om det. 🙂

 5. Hahaha, Alligator kommer jag ihåg! Tror jag såg den på bio till och med. I en tid när man ville simma (!) på Hajen-vågen. Det funkade….inte. 😉

  Två ynka överlapp. Vi får vara glada för Dimman. RST hade jag kallt räknat med att du hade med.

 6. 10. Gillar den och det är härligt att återse Goldie Hawn och Chevy Chase i en slags uppföljare till Foul Play (Tjejen som visste för mycket) från 1978 som är en barndomsfavorit.
  9. Såg den för något år sen och tyckte inte riktigt om den om jag ska vara ärlig. Lite besviken. Ser inte Jane Fonda (för det är väl hon?) där i mitten på bilden ut som Dustin Hoffman i Tootsie? 😉
  8. Haha, den med Robert Forster? Den var inte så pjåkig som jag minns det, men långt ifrån min topplista.
  7. Mmm, håller med om att den har skön stämning (som de flesta av Carpenters bra filmer har). Ingen toppfilm, men en man gärna ser om när man vill ha mysigt om natten.
  6. Spinell är verkligen äcklig och minnesvärd i den här filmen. Filmen är lite för svag överlag kan jag tycka, men har en del scener som verkligen sticker ut.
  5. Svensk klassiker, absolut. Tappat lite med åren kan jag tycka, men forfarande skön.
  4. Har alltid föredragit Halloween framför denna om man pratar om klassiska skräckfilmer. Slutet är dock klockrent.
  3. Sant, en film man nog aldrig glömmer. Väldigt bra på sitt sätt, men överlag ingen wow-film för egen del.
  2. Näst bästa filmen för egen del bland SW-filmerna. Originalet har alltid varit favoriten och bevisade det igen när jag såg om originaltrilogin för några år sen.
  1. Håller med dig i allt. Detta är årets bästa (och en av de allra bästa filmerna öht). Den har verkligen allt, även om Duvall som du säger är det svaga kortet.

  Ingen Ordinary People (En familj som andra) på din lista, vad beror det på? Om du inte sett den vore jag nyfiken på vad du tycker. Om du sett den är jag nyfiken varför det inte är en film för listan 🙂

  1. Movies-Noir:
   Jag har sett Ordinary people men det var sååååååå länge sedan och jag minns ingenting så den fanns inte med i mitt medvetande när listan skulle göras. Men jag borde kanske se om den? Den ligger ju väldigt högt på din lista, jag blir lite nyfiken nu faktiskt. 🙂

  2. Movies-Noir:
   10. Det är synd att Chevy Chase prompt ska vara med i vareeeeenda komedi från den här tiden (jag vet att han inte är det men det känns så…;)), han är verkligen ingen favvo även om filmerna är bra.

   1. Ok, det kan jag fullt förstå vad gäller Ordinary People. Tycker definitivt den är värd en till titt, speciellt som det var så länge sen du såg den.

    Haha, ja Chevy Chase hade fullt upp där i slutet av 70-talet och hela 80-talet. Det är klart att om man har svårt för någon (honom) blir det per automatik lite svårt att se filmerna han är med i. Själv har jag inget emot honom. Hans stil är lite som dagens Will Ferrell kan jag tycka – inte alltid den funkar.

     1. Nej, det visste jag faktiskt inte. Ingen favorit alltså? 😉 Har en vän som för flera år sen gjorde mig uppmärksam på att Will Ferrell är dagens Chevy Chase (fast så gillar han Chevy Chase).

  1. filmitch:
   Okej….kannibalfilmer är inte din grej och det här är ju The Kannibalfilm av alla kannibalfilmer MEN det förtar ändå inte tanken på att du BORDE se den. Du brukar ju – liksom jag – se over-the-top-filmer av alla slag. Seså. Lite kannibalmys efter På spåret en fredag det vore väl nåt att se fram emot?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.