FILMÅRET 1984

1984. En roman av George Orwell. 1984. En låt av Eurythmics. Okejrå, den heter Sexcrime egentligen men det är Annie Lennox röst som sjunger nineteeneightyfouuuuur jag hör i mitt huvud när jag sitter och fnular på denna filmiska lista.

1984 var längesedan men tro´t eller ej, dom allra flesta filmerna på listan har jag sett om många gånger sen det begav sig och flera av dom alldeles nyligen. Det blir alltså en nostalgilista men en sådan jag verkligen kan stå för. Speciellt min nummer ett. Stånga mig, sparka mig, slå mig, håna mig, gör vad ni vill, min nummer ett är alldeles underbar!

 

10. Amadeus
(Regi: Milos Forman)

Amadeus är kanske ingen favorit-favorit-film men det är på tok för bra för att ignoreras på en årslista. Magnifik, jättesnygg, mustig, maffig, en helaftonsfilm med extra allt och det som slår mig när jag ser den är att filmer som dessa inte görs längre. Eller så gör dom det men jag ser dom inte. Så kan det också vara.

.

.

.

9. Birdy
(Regi: Alan Parker)

Det här är den enda filmen på listan som det var mer än tio år sedan jag såg om men det var en 5/5 vid första titten, dock kanske inte riktigt SÅ bra nu. Nicolas Cage och Matthew Modine var it-guys då, Alan Parker visste vad han gjorde och historien om dom två männen som kommer tillbaka hem från Vietnamkriget (och den ena desperat vill bli en fågel) var sällsamt engagerande – och sorglig.

.

.

.

8. Karate Kid
(Regi: John G. Avildsen)

Har man – som John G. Avildsen – regisserat Rocky OCH Karate Kid kan man kanske säga att han valt helt rätt sportfilmer att sätta tänderna i. Okej, Rocky V också men den spelar inte riktigt i samma liga som dom nämnda filmerna. Det här är en wax-on-wax-off-klassiker som levererade stort när jag såg om den härom året. Ralph Macchio var tydligen söt (jag fattade aldrig det riktigt, 1984 var jag mer inne på Vince Neil).

.

.

.

7. Indiana Jones och det fördömdas tempel
(Regi: Steven Spielberg)

Inte lika bra som ettan och trean men underhållande som tusan ändå.

.

.

.

6. Terminator
(Regi: James Cameron)

Arnold Schwarzenegger som elaking, Linda Hamilton som hjältinna, James Cameron som actionregissör. Det är mörkt, spännande och super-80-taligt. Klart jag gillar Terminator. Fortfarande.

.

.

.

5. Snuten i Hollywood
(Regi: Martin Brest)

Filmen blåste mig ur biofåtöljen när den kom men inte ur TV-soffan härom månaden. Skitisamma. Snuten i Hollywood är en stabil rolig komedi som förtjänar en bra plats på listan. Och Harold Faltermeyers musik. Bara en sån sak. Fucking genious.
.

.

.

4. Terror på Elm Street
(Regi: Wes Craven)

Tillsammans med den första Fredagen den 13:e-filmen förändrade Terror på Elm Street min syn på filmtittande. Dessa filmer fick mig nämligen att grotta ner mig i en helt ny genre: skräckfilm. Jag var rädd som ett AS för Freddy, hade ångest inför varje tittning, ändå tittade jag om och om igen på den här filmen. Och fick svårt att sova, men det spelade ingen roll, skräckfilmsmysrädslan var på plats i mitt hjärta för att stanna.

.

.

.

3. Mannen från Mallorca
(Regi: Bo Widerberg)

En av dom allra bästa thrillerdeckarna i svensk filmhistoria, antagligen endast slagen av Bo Widerbergs Mannen på taket.

.

.

.

2. Gremlins
(Regi: Joe Dante)

Okej, betuttad i Vince Neil eller inte, Zach Galligan VAR gullig men ändå inte lika gullig som mogwaisarna. Det här är en alldeles utomordentlig film som jag hoppas kommer slippa remakedöden, den är nämligen i princip perfekt fortfarande.

.

.

.

1. Rhinestone
(Regi: Bob Clark)

Rolig. Mysig. Galen. Udda. Sylvester Stallone försöker sjunga, Dolly Parton är charmig och jag njuter med varenda cell i kroppen. Jag tycker SÅ mycket om den här filmen och även om jag är ensam i hela universum om att göra just det så är det fortfarande en sanning för mig och det är det såna här listor är till för. Väl?

.

.

Bubblare:

Åke och hans värld, Hotel New Hampshire och Children of the corn.

.

Idag skriver en hel del andra filmspanare om sina favoritfilmer från 1984. Klicka på bloggnamnen för att se listorna.
Fripps filmrevyer
Jojjenito
Movies-Noir
Filmitch
Rörliga bilder och tryckta ord
Flmr
Filmmedia
Absurd Cinema
Filmfrommen

20 svar på ”FILMÅRET 1984”

 1. Aha, tre överlapp. det är väl ganska normalt?

  Största överraskningen var trots din Stallone-crush din etta. Du håller fanan högt för the Italian stallion! 🙂

 2. Fantastiskt förstaval. Varför jag inte kunde gissa mig till den vet jag inte, men det är ju ganska uppenbart när man väl ser den i listan.

 3. Ok, antingen måste Rhinestone vara superstark eller året lite halvtamt. Det känns som om jag gissat att du skulle har Stallone-filmen för året som etta flera gånger när det inte hänt. Men nu gjorde det det… 🙂

  Vi hade ju jättemånga överlatt om jag ska räkna in mina bubblare också 🙂 Eller ett tecken på att det inte fanns så många att välja på? Att ta med vare sig Rhinestone eller Indy som ens bubblare var dock inte att tänka på.

   1. Hmm, det kanske märks att jag försökte smygskriva den här kommentaren på ett jobbmöte 🙂 Tur att du är en klok kvinna som kan läsa alla mina felstavningar

 4. Nåväl fyra överlapp och din etta – vad ska man säga? Jag har som bekant sett filmen och visst är den underhållande……….
  Kul att Birdy letat sig in på många listor.

 5. 10. Visst ska den vara med på listan (och lite högre upp).
  9. Ej sett av någon anledning, men ska försöka ändra på det.
  8. Ingen favorit då, tveksam om det skulle bli ändring på det.
  7. Ok, men svagast i trilogin.
  6. En toppfilm och favorit.
  5. En av mina absoluta favoritfilmer alla kategorier 😉
  4. Stabil film som funkar bra i genren, även om det inte är en favorit.
  3. Kan inte annat än hålla med. Mannen på taket är vassare, men denna är också klart bra.
  2. Ok, men inget för min lista. Såg den aldrig som liten.
  1. Aha, den DÄR. Ej sett, men känner till efter tips av någon 😉

  1. Movies-Noir:
   9. Kan tänka mig att den kan gå hem hos dig.
   1. Do it! Do it! Do it! Du kommer AVSKY den I know it men du kanske kan se den ändå? 🙂

 6. Ah, Rhinestone! Har endast sett den en gång, men jag överraskades av hur charmig och faktiskt rolig den var. Stallones överspel gör filmen värd att se minst en gång i livet.

  Birdy måste jag fortfarande se fullt ut. Den var inspelad på ett band och jag älskade vad jag såg fram till när det var typ kanske 5 minuter kvar av filmen, då det flimrade till i VHS-bandet och en ny film påbörjas… :/

  1. Pappan:
   Kul att det finns någon mer på jorden som kan se några plus med Rhinestone. Känner mig rätt ensam annars 😉

   Birdy! Alltså, du har inte sett det definitiva slutet? Eller var det typ bara eftertexterna du missade? Annars…..se klart den! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.