Filmfruntimmersveckan: Magdalena

Det här är en av dom ballaste människor jag vet och den enda kändis vars blogg jag dagligen följer.

Magdalena Graaf  har namnsdag idag och självklart firar jag det med att skriva om en film som hon själv beskriver som en riktig favorit: Pay it forward (eller Skicka vidare som den heter på svenska).

Det här är en riktig snällisfilm om en liten tänkande, kännande och smart 11-årig pojke vid namn Trevor (Haley Joel Osment) som får i uppdrag av sin lärare (Kevin Spacey) att genom att förändra i små steg försöka göra det man kan för att göra världen liiite bättre.

Trevor bor med sin mamma Arlene (Helen Hunt) som kämpar med näbbar och klor för sin lilla familj och för att hålla sig själv ifrån flaskan. Läraren Mr Simonet har å sin sida råkat ut för en olycka med svåra brännskador i ansiktet som följd och han har byggt upp en mur mot verkligheten och håller sig bakom den, tryggt och säkert.

Trevors tanke är attans så genomtänkt: om jag istället för att göra en gentjänst till den som hjälpt mig när jag som mest behövde skickar vidare en tjänst till tre andra som då i sin tur gör tre andra en tjänst (och så vidare) då har vi hux flux ett omtänksamt och humanistiskt kedjebrev vars ände vi aldrig kan skåda.

Alltså, det här är en film som inte ens mentalt skadat folk som Charles Manson och grabbarna borde kunna värja sig emot. Det här är melodramatiskt på gränsen till pekoral men den håller sig på rätt sida gränsen tycker jag. Visst är den hyperamerikansk och söt som en badkar fullt med lönnsirap och näsdukar är ett måste och ja, jag blir mätt på det sätt jag kan bli om jag får för mig att äta sockervadd på tivoli fast jag nyss åt en jätteglass men för tusan, baktanken är så god så vem är jag att gnälla?

Grattis på namnsdagen Maggan och tack för alla roliga och tänkvärda blogginlägg. Det känns som du anammat Pay it forward-idén på ditt sätt och gjort din blogg till ett välbesökt snällisforum och jag gillar det som tusan. Fler kändisar borde ta efter dig. Du har bevisat att man inte nödvändigtvis behöver vara elak och dumprovocerande för att få mängder med läsare. Tack för det!

5 svar på ”Filmfruntimmersveckan: Magdalena”

  1. Det här är en film som jag utan tvekan har en viss hatkärlek till. Tack för inspirationen finns ett antal inlägg jag skulle kunna göra om den här inne hos mig. Jag gillar speciellt slutet!

    1. Joel:
      Jag håller med dig, det är hatkärlek verkligen men det är en sån snuttgullig historia att det inte går att säga så mycket tarvligt om den. Vore kul att läsa dina ord om den dock 🙂

  2. Inte direkt hat, men inte så mycket kärlek för min del när det gäller den filmen. Jag tappade nog andan lite där i all sirapen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.