Filmfruntimmersveckan: Johanna

Johanna Sällström var en sällsam skådespelerska. 33 år gick hon på jorden innan hon själv bestämde sig för att hoppa av vilket var ohyggligt tragiskt tycker jag.

Under ytan (från 1997) är den första långfilm som dyker upp i skallen när jag tänker på henne och underbyxor är det första substantivet. Därför blir dagens recension den lite bortglömda och aningens underskattade underbyxerullen Hans och hennes.

Varför underbyxerulle kanske du undrar? Jo. Utan att statistiskt ha säkerställt denna information innehåller Hans och hennes flest filmade minuter skådespelare iklädda trosa och kalsong jämfört med hela den svenska filmhistorien. Det är inte särskilt snygga underkläder heller utan vanliga bra urtvättade bomullssvennekläder, såna man ser på torkvindor och klädstreck men som ingen vill kännas vid ligger i byrålådan.

Johan (Jonas Karlsson) och Anna-Karin (Johanna Sällström) är ett ungt par boendes på vischan som är rätt tjommiga och sorglösa. Dom trivs ihop, är rätt vardagliga, vill ha barn men det går inte så bra. Johans pappa (Ralph Carlsson) vill att dom ska ta över bondgården men dom är inte helt hundra på att det är en bra idé.

Daniel Lind Lagerlöf  och Malin Lagerlöf gjorde två år tidigare filmen Vägen ut och den här filmen har precis samma mysiga grundkänsla och samma nogsamt utvalda skådespelare, ända ut i minsta biroll.

Hans och hennes är inte en film du ska välja för att glömma bort vardagen en stund, det är mer ett komplement för alla som gillar att spana in grannens förehavande med stjärnkikare. Jag tycker det här är både charmigt och bra även om det inte är någon revolutionerande film på något sätt. Lagom är bäst, ibland i alla fall.

Grattis på namnsdagen Johanna. Jag hoppas att du har det bra, var du än är.

6 svar på ”Filmfruntimmersveckan: Johanna”

 1. Jättefin vecka det här. Jag gillar verkligen Hans och hennes jättemycket också, det är väldigt diskbänskrealistiskt lite som en Hem till byn spinoff (den seriens sista säsonger håller tyvärr inte alls).

  1. Joel:
   Kul att du gillar veckotemat. 🙂

   Hem till byn är en serie jag inte sett (den är lite för poppis hos mina föräldrar för att jag ska orka ta in den ;)) men att Hans och hennes är diskbänksrealism håller jag helt klart med om.

 2. Sällström hörde till mina favoritskådespelerskor och det var just i Hans & Hennens jag fick upp ögonen för henne. Mycket tragiskt att gick bort. Ett bra filmval, Under ytan har jag faktiskt inte sett …. än. Rekommenderas den?

  1. filmitch:
   Under ytan rekommenderas absolut men den är så svart, så jävla svart att den speciellt nu efter hennes död är nästan omöjlig att orka se. I alla fall för mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.