Filmfruntimmersveckan: Sara

Nu börjar det vi kallar fruntimmersveckan (eller egentligen började den redan igår men Fredrik räknas inte in här).Vad är då finurligare än att recensera en samling filmer som otroligt genomtänkt eller väldigt långsökt går att härröra till ett gäng kvinnliga namnsdagsbarn?

Först ut är Sarah Michelle Gellar som visserligen stavar med h men ändå har namnsdag just idag.

Den film jag direkt kommer att tänka på i samma andetag som just henne är Jag vet vad du gjorde förra sommaren från 1997. Vad jag själv gjorde den sommaren minns jag som om det var igår. Jag gick runt runt på vägarna kring mitt hus med pytteliten dotter i barnvagn och det var den varmaste sommaren i mannaminne. Det var en sommar som inte tog slut förrän långt in i september.

Jag vet vad du gjorde förra sommaren är en ungdomsskräckis med dom då ganska okända namnen Jennifer Love Hewitt, Freddie Prinze Jr, Ryan Philippe och nämnda Sarah i huvudrollerna. Kevin Williamson skrev manus och det är samme man som året innan skrev manus till Scream och sen även till Scream 2.

Det är sommar och fyra ungdomar är på fest. När dom ska åka hem mitt i natten kör dom på en man. Istället för att göra det enda vettiga, det vill säga dubbelkolla om han  lever eller är död så tar dom för givet att dom bragt honom om livet och gör det jävligt korkade beslutet att kasta honom – liket – i havet. Dom bestämmer sig för att hålla tyst om det här och förtränger det ända tills ett år gått och det finns en man som minns vad dom gjorde förra sommaren.

Jag tycker det här är en ganska spännande film. Jag hoppade till både ofta och högt när jag såg den på bio och jag tycker fortfarande att den håller. Det är, precis som vanligt i denna typ av film, en ganska cheezy story, det är många ”meeeh, kom igen nu va, varför gör du såååå?”-tankar när jag tittar men äsch, det funkar. Det är läskigt, det är mörkt, den är gjord efter skräckfilmsskolans blankett 1A och ibland räcker det alldeles utmärkt för en trevlig popcornstund.

Att Sarah Michelle Gellar och Freddie Prinze Jr dessutom blev ett par under inspelningen, gifte sig 2002 och faktiskt fortfarande håller ihop nu som föräldrar till lilla Charlotte Grace Prinze är kul tycker jag.

Så, grattis Sarah! Idag är det din dag!

 

16 svar på ”Filmfruntimmersveckan: Sara”

 1. En charmig film även om den kändes lite väl mycket som ett omtag av Scream. Sedan skulle jag vilja påstå att det där med kändisskap är relativt — killarna hade kanske inte gjort så mycket väsen av sig med Jennifer var ju stadig i Party of Five och Sarah i Buffy. Så i det avseendet tror jag tjejerna var säkra kort som sannolikt drog publik.

  Kul tema (som vanligt ;))

  1. Sofia:
   Det där har du rätt i, det är nog mest jag som aldrig sett Buffy 😉
   Party of five såg jag faktiskt men såg nog aldrig Jennifer som nån riktig ”kändis”.

 2. Den här såg jag på bio, och gillade den. Hoppade till rejält i slutet. SMG förknippar jag mest med Buffy. Men jag skulle hellre välja JLH…

  1. Micke:
   Det förstår jag att du gör. Själv skulle jag välja Ryan Phillippe tio gånger av tio om jag fick välja 😉

 3. Har lite problem med att få ihop historien ännu trots att jag kanske sett den tio gånger men efter att ha plöjt otalet Halloween och Fredagen den 13 filmer under sommaren förstår jag tjusningen med att vilja göra en modern slasher i samma stil som dem.

  1. Joel:
   Det gäller att inte tänka för mycket liksom. Att stänga av intelligensen och det logiska tänkandet, DÅ är den bra! 🙂

 4. Kommer in lite sent här: Roligt tema, bra val av skådis. Av ngn anledning har jag alltid blandat ihop SMG med Reese Witherspoon som f.ö var gift med Ryan Philippe som jag totalt glömt bort var med i den här filmen. Helt ok teenslsher, jag gillar öppningsscenen med inflygningen över vattnat som visserligen användts hundratals gånger. Man hamnar lite i skräckstämning.

  1. filmitch:
   Kul att du gillar temat. 🙂
   Reese – för mig – spelar i en helt annan division än SMG. Om SMG är BK Forward så är RW Barcelona. 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.