Filmfruntimmersveckan: Margareta

20 juli, 2011

Det är tio år sedan Margaretha Krook dog. På nåt sätt känns det som igår. På ett annat sätt känns det som att hon fortfarande lever.

Margaretha Krook är, var,  lite av en institution i skådespelarsverige. Hon är en sån som liksom alltid funnits, som gjort så mycket, som spelat både hårddrama och flamsfars och som behärskar alla sorter.

Om hon hade levt hade hon haft sin åttiofemte namnsdag idag och det tycker jag ska firas med en liten text om en liten svensk film som jag tycker alldeles oförtjänt hamnat i skuggan av den lite ”finare” och lite mer omtalade komedin Picassos äventyr, nämligen Morrhår och ärtor.

Det var 1986 som Gösta Ekman tillsammans med Rolf Börjlind skrev manus till filmen om den kanske inte helt lyckade 40-åriga grabben Håna. Gösta själv fick både regissera och spela huvudrollen.

Claes-Henrik ”Håna” Ahlhagens östermalmskärring till mamma spelas med den äran av Margaretha Krook och i princip alla scener mellan dom två skulle kunna visas upp på nån kurs i föräldraskap, men då som varnande exempel på hur en förälders kontrollbehov och härskartekniker kan förstöra livet på ett barn. Att det visas med humor gör det nästan ännu jobbigare. Skrattet fastnar liksom i halsen.

Morrhår och ärtor är en trivsam film. Det är en film att se och se om och visst, det är  ingen film som drar undan mattan under fötterna eller som får mig att omvärdera mina livsval men det är underhållande, mysigt och många bra skådisar på liten yta.

Krook: Jag är Konsulinnan Ahlhagen och nu talar vi inte ett ord till om den saken.

Ekman: Pappa var konsult.

Krook: Jaså är det vad du säger till dina kamrater?

Ekman: Mina kamrater skiter faktiskt i vilket.

Krook: Du har väl inga kamrater.

Ekman: Näe tack vare dig Konsultinnan.

 

Grattis på namnsdagen Margaretha, där uppe bland molnen.{ 11 comments… read them below or add one }

Sofia juli 20, 2011 kl. 09:29

Ahhh, jag undrade just vem du skulle välja. Jag är enormt nöjd med min namne — en ära även om det bara gäller ett andranamn 😉

Svara

Fiffi juli 20, 2011 kl. 09:56

Sofia:
Har du Margaretha Krook som namne din lyllo! Jag vill också ha nån sån! Finns det nån bra känd Fiffi?

Svara

Sofia juli 21, 2011 kl. 07:43

Ehh, känns väl mest som det namn man brukar ge franska pudlar 😉 Nä, men vi har ju serien ”Finn och Fiffi”, hon är ganska tuff.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Finn_och_Fiffi

Svara

fiffi juli 21, 2011 kl. 20:45

Sofia:
Eller så är min namne det kvinnliga könsorganet, enligt Kamratposten i alla fall:)

Svara

BlueRoseCase juli 22, 2011 kl. 09:39

Fina Margretha Krook! Min favorit i Morrhår och Ärtor är nog när hon städar innan städerskan ska komma…

Svara

Joel Burman juli 22, 2011 kl. 10:24

hahahah

Svara

Fiffi juli 22, 2011 kl. 17:23

BlueRoseCase:
Tror det är ganska vanligt….;)

Svara

Joel Burman juli 22, 2011 kl. 10:25

Det här är lite som Chaplin möter Papphammar + nån dialogdriven komiker. Klockren film som på riktigt är sjukt underskattad. Den håller betydligt bättre än de flesta Jönssonligan ex. vill jag minnas vid senaste omtitten.

Svara

Fiffi juli 22, 2011 kl. 17:24

Joel:
Javisst håller den! Jag ser den åtminstone nån gång om året och jag uppskattar den lika mycket varje gång. Den håller sig på en mycket stabil och stark trea.

Svara

filmitch juli 22, 2011 kl. 11:51

Den här filmen älskar jag 🙂 Vet inte hur många ggr jag sett den. Ekman & Krook är suveräna. Min favorit i replikväxlingarna är när Håna ger parfymen till mamman. Nu blev jag sugen att se om filmen 🙂

Svara

Fiffi juli 22, 2011 kl. 17:25

filmitch:
Tycker jag absolut du ska göra. En riktig kul mysfilm!

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: