FILMSPANARTEMA: OMSTART

Den här månadens tema kommer lägligt både i datum och ämne. Temat är omstart och som vanligt står det oss filmspanare fritt att tolka detta precis som vi vill.

Imorgon är det årets sista dag, en dag som brukar mana till omstartstankar på många plan och så även för mig. Jag funderar på livet, på den jag som lever här just nu och den jag som fanns förut, på händelser, resor, relationer, uppenbarelser, tankar som förändrat mig – och på film såklart!

Film är och har alltid varit en väldigt stor del av mitt liv och fram tills att jag startade den här bloggen skrev jag upp alla filmer jag såg i en filmbok (se bild). Noga antecknade jag filmens titel, både den svenska och original, huvudrollsskådespelarna, hur många gånger jag sett filmen, om jag såg den på bio, video, TV, DVD eller flyg, betyg såklart och vem jag såg filmen med.

Därför har jag dagen till ära bläddrat fram till just den här tiden i boken för tjugo år sedan när 1992 skulle bli 1993. Jag tänkte nämligen försöka göra en lista med filmer från 1992-1993 som jag skulle vilja se remakes av. Finns det ens några? Klart det gör. Helst av allt skulle jag ju vilja att mina utvalda filmer gick upp på bio igen i original men det är en utopi. Det kryllar inte av nya filmidéer, remakes är inne och luften är fri. Jag får önska preciiiis vad jag vill.

Håll i dig, här kommer lite skön nostalgi med filmer jag tror skulle kunna berättas ännu ett varv och ganska bra dessutom.

 

5. Bodyguard.

Det var Kevin Costner och Whitney Huston som fick Sverige – och världen – att vallfärda till biograferna när det begav sig. Skulle den göras nu skulle jag vilja se Channing Tatum som Frank Farmer och Rihanna som Rachel Marron. Otippat? Ja, kanske det. Jag må avsky Rihanna som sångerska men hon var den enda som agerade vettigt i Battleship och Channing Tatum är alltid Channing Tatum. Han ska bli pappa förresten. Bara en sån sak.

 

 

4. Sommersby.

Det här är en film som slår en riktig romantisk-ledsen-sträng i mig. Jag har sett Richard Gere och Jodie Foster i detta tunga kärleksdramat många gånger och historien håller. Michael Fassbender och Jessica Chastain skulle bli ett kanonpar eller varför inte en repris från Drive: Carey Mulligan och Ryan Gosling?

 

 

3. Strictly Ballroom.

Har man gjort filmer som Romeo + Julia, Australia, Moulin Rouge och snart The Great Gatsby så är det kanske inte så konstigt att Baz Luhrmanns dansdrama Strictly Ballroom kommit lite i skymundan. Det är totalt oförtjänt för det är en MYCKET bra film. Ska det göras en remake så önskar jag såklart att Baz själv står bakom kameran och castar han rätt kille i huvudrollen. Paul Mercurio var toppen men han blev ingen stor stjärna. Jag skulle vilja se Logan Lerman!

 

 

 

2. Kalifornia.

Brad Pitt, Juliette Lewis och David Duchovney var unga, skitiga och snygga och historien välskriven och spännande. Det här kan göras igen. Emma Watson hade kunnat få den kvinnliga huvudrollen tycker jag och med Haley Joel Osment som skäggig (?) mördare kunde remaken bli riktigt härligt udda.

 

 

 

1. Återstoden av dagen.

Jag vet, det är på gränsen till att häda men ja, det skulle kunna funka med en remake av den här fantastiska filmen nu. Jag tror inte att varken Anthony Hopkins eller Emma Thompson lockar den yngre generationen till att leta upp filmen och det är så synd, det är en sån hjärtskärande historia och den måste föras vidare. Att en remake skulle bli en fullpoängare för mig är en omöjlighet men vad spelar det för roll? Jag tänker på baaaarnen och jag vill se Ang Lee regissera.

 

Klicka gärna vidare in på dom andra filmspanarnas bloggar och läs deras vinkling på temat: Addepladdes filmblogg, Except fear, Filmitch, Flmr filmbloggFripps filmrevyer, Jojjenito, Mode+film, Rörliga bilder och tryckta ord, The Velvet Café.

24 svar på ”FILMSPANARTEMA: OMSTART”

 1. Finurlig idé!
  Men frågan är ju alltså om det kan bli samma tyngd i Återstoden av Dagen utan Thompson och Hopkins…? Hm…det kanske är lite hädning trots allt…? 😉

  1. Steffo:
   Det är klart att det inte kan, inte för oss som gillar originalet. Men så är det med alla filmer som görs igen (mer eller eller mindre), det blir lite blekare kopior. För dom som ser filmen för första gången är det ju en annan sak. Lite som när Idolvinnaren Calle Kristiansson ger ut singeln Walking in Memphis och kidsen tror att det är han som skrivit den.

 2. Väldigt kul idé på temat! Osment som Kalifornia-mördare skulle definitvt bli intressant och finns bara Doris Day med på soundtracket till nya Strictly Ballroom är jag med. Jag antar att du med filmerna på denna lista inte antar Movies-Noirs inställning att imaginära remakes bara borde göras på filmer som av olika anledningar inte nådde ända fram? Vad tror du om A Few Good Men med Ryan G i Tompas roll, Carey M som Demi och…hmmm…kanske Ralph F som Jackie-boy?

  1. Sofia:
   Jag tror det är en remake som kan funka! Många imaginära remakes funkar – på pappret 😉 Sen är det (väl?) så att det inte finns någon som med rätta kan bedöma om en film nått ända fram eller inte. Okej, det ÄR svårt att göra en remake på Forrest Gump, det känns som en omöjlighet, men det kanske skulle gå? Ibland är det rätt kul att tänka tanken i alla fall – och känna glädjen att tankarna inte är sanningen. 🙂

 3. Och det viktigaste som kom fram från den här listan var att Henke inte har sett Återstoden av dagen! 😉

  Och vid den filmen, Återstoden av dagen alltså, drar jag gränsen. Jag vill inte se några andra än Anthony Hopkins eller Emma Thompson.

 4. För mig levde bara Återstoden av dagen på Hopkins, så utan honom hade det nog varit svårt att få så mycket engagemang i berättelsen. Men man vet aldrig!

  De andra filmerna har jag faktiskt inte ens sett (förutom den tråkiga dansfilmen), så jag kanske ska ta itu med dem före jag dissar icke-befintliga remakes.

  1. Hold your horses – tråkig dansfilm!!!! S.B är ett fyverkeri av glädje kanske blandar du ihop den med ngn annan dansfilm Pladd 😉
   Ang de övriga filmerna kan jag anse att remakes kan göras bortsett från Reamins of the day. Hopkins och Thompson är fulländade.

    1. Jag tänkte väl att den lilla kommentaren i förbifarten skulle röra till lite. 😉

     Ja, jag såg den för något år sen och fann den ganska tråkig. Men det kan också ha varit jag som var tråkig, men den fastnade inte i alla fall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.