Årets filmbloggsfilmer 2012

Jag gjorde det 2010 och 2011 och självklart ska jag göra det även igår: summera mitt filmbloggarår.

Den här listan handlar om mer än bara årets bästa filmer, den listan kommer som vanligt framåt vårkanten då jag sett dom flesta filmer från 2012 som är värda att se.

Det är svårt varje år att göra en årssammanfattning men i år känns det riktigt knivigt för jag tycker att 2012 varit ett ganska svagt filmår såhär långt. Men jag har ju sett filmer från andra år än det som tar slut idag och det har hänt andra grejer som gjort att både filmbloggen och jag fått en kick. Så håll i hatten, här kommer en liten återblick.

 

Årets filmbloggssnackis.

Prometheus och The Dark Knight Rises är självklara men Cabin in the woods sladdar in från sidan liksom The Innkeepers och The Raid som många av oss filmbloggare letade upp och skrev om.

 

Årets egoboost.

Malmö Filmdagar. Fantastiskt roligt på ALLA sätt!

 

 

 

Årets mest klickade inlägg.

En film om Olle Ljungström. Tänk vad ett deltagade i Så mycket bättre kan göra för min lilla blogg. 2289 klick och 99,99% av dessa är under dom senaste två månaderna.

 

 

Årets bloggnyhet.

I februari började jag med mina fredagsfemmor och dessa fullständigt menlösa listor tänker jag fortsätta med även nästa år.

 

 

 

Årets mysigaste sedda film.

City Island. Den har några år på nacken men 2012-års mysigaste film Friends with kids har ingenting att sätta emot, City Island vinner den här kategorien med hästlängder.

 

 

 

Årets mest kommenterade inlägg.

Fram till att en viss liten hob gjorde entré på filmduken var Citizen Kane (38 kommentarer) det mest kommenterade inlägget i år. Nu är den slagen med hästlängder. Hey ho, här är The Hobbit kungen av dom alla (68 kommentarer)

 

 

Årets knepigaste filmupplevele.

Holy Motors. Herregud alltså. Jag fattar fortfarande inte riktigt vad det var jag såg men jag vet att det här är en film jag kommer köpa och se om, kanske till och med många gånger.

 

 

Årets överraskning.

Att  The amazing Spider-man var så bra som den var och mitt betyg på Holy Motors (kanske?)

 

 

 

Årets svenska film.

Bitchkram är så överlägsen att den får både guld, silver och brons – sen kommer Hypnotisören.

 

 

 

Årets mest brutala sågning.

War Horse? Cosmopolis?

 

 

 

Årets filmscen-som-inte-släpper.

Första tio i The Dark Knight Rises, kejsarsnittet i Prometheus, slutmusiken (och tårarna) i Bitchkram och dragspelsscenen i Holy motors.

 

 

 

Årets mesta skådespelare.

Susan Sarandon (21 recensioner) fick veckovis fokus under våren men har även setts i ett par sprillans nya filmer och det är kul. Tom Berenger (14 recensioner) är tvåa och han lever mest på gamla meriter. Joseph Gordon-Levitt ligger trea (6 recensioner).

 

 

 

Årets serietidningshjälte på film.

Mark Ruffalo som Hulken i The Avengers. Supercharmig, jätterolig och asgrön!

 

 

 

Årets mesta regissör.

Jane Campion (7) Hon fick fokus en hel vecka i sträck i september.

 

 

 

Årets huvudkliare.

Nej, det är faktiskt inte löss (tro´t eller ej, biolössen har hållt sig borta i år, *donk donk* ta i trä). Min tankenöt att knäcka är om jag ska twittra eller liveblogga mig nästa års Oscarsgala. Har du nån tanke om detta åt något håll får du gärna dela med dig. Söndagen den 24 februari vet du vad jag kom fram till.

 

 

Årets roligaste filmrelaterade händelse.

Tveklöst skapandet av Filmspanarna. Jag är så himla GLAD att jag är med i det där sköna gänget! Det enda som är roligare än att titta på film är att titta på film och prata om film med andra som gillar det lika mycket som jag. Tillsammans är man mindre ensam. Så är det.

Trots att det kommer ett inlägg till innan 2012 blir 2013 så passar jag på att säga Gott Nytt År här också. Imorgon är en annan dag, en annan månad och ett helt annat år och jag hoppas att du får en riktigt bra nyårsafton. Skål å tack för det här året!

18 svar på ”Årets filmbloggsfilmer 2012”

 1. Här snackar vi riktig sammanfattning! Bra och kul! Kommer ihåg de flesta hållpunkter som du skriver om, i synnerhet debatten om Citizen Kane.

  Ska bli kul att se vad 2013 för med sig. Gott nytt!

 2. Gott Nytt på dig med 🙂
  Härlig sammanfattning.
  Holy Motors väntar jag ivrigt på DVD:n
  Citizen kane har jag sett, den kommer på bloggen så fort jag bara sett Himmel över Berlin ?!? Du kommer förstå kopplingen 😉
  Filmspanarna – jag skäms men ger här ett nyårslöfte: Filmitch kommer att bli åtminstone en Filmspanare IRL vid minst ett tillfälle. Ta det som ett löfte eller hot 😉

  1. filmitch:
   Hahaha, kopplingen, å herregud, det kan bli skoj läsning ;D

   Och vad gäller ditt nyårslöfte så tar jag det som ett löfte, ingenting annat. Du har en given plats i Filmspanarna och det vore väldans roligt om du var med även fysiskt. 🙂

 3. Som vanligt tycker vi olika. Jag tycker 2012 var ett helt sagolikt filmår, vilket gör det riktigt svårt att göra en topplista. Jag gör min på lite annat sätt än du, går på svenska premiärdatum. Den kommer snart, måste bara klia mig i huvudet lite till. Vojne, vojne.

  En sak tycker vi dock lika om: Filmspanarträffarna. Det verkade som en bra idé när vi drog igång det för ett år sen, men att det skulle bli så här bra fattade jag nog inte.

  1. Jessica:
   Jag har inte riktigt gett upp 2012 som filmår, det finns trots allt en handfull filmer (eller två) som jag ska se innan jag summerar ordentligt. Januari-februari brukar bjussa på höjdpunkter på biorepertoaren.

   Vad gäller Filmspanarna så kunde nog ingen ana vad det skulle bli av det, men det blev ju HIMLA BRA. Och nu växlar vi upp till tvåan under år två 🙂

 4. Höjer en frukostkopp te och önskar god fortsättning. Haha, Holy Motors satte avtryck på flera fronter tycks det som. Jag gör gemensam sak med Filmitch och önskar livebloggning, har tom bokat in måndagen 25 februari som ledig i år. Och visst var årets höjdpunkt filmspanarna — flera höjdpunkter blev det ju dessutom 🙂

  1. Sofia:
   God fortsättning till dig med 🙂
   Och det lutar åt livebloggning, jag tror helt ärligt att twitter blir för krångligt. Jag kommer inte hänga med själv ens.

 5. God fortsättning på det nya året och kul sammanfattning på det förra.
  Har tyvärr inte följt med bland filmbloggarna lika mycket som jag hade hoppats på under det gångna året, men däremot var jag med under War Horse-sågningen som var min favorit av dina texter.
  Mitt nyårslöfte får väl bli att jag ska försöka hänga med bättre bland filmbloggarna och likt filmitch ovan får du ta det som ett löfte eller hot 🙂

  1. Martin:
   Tack detsamma! 🙂
   Det är alltid kul att se ditt namn bland kommentarerna så jag ser det som ett löfte, inte det minsta hot.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.