FOXCATCHER

Med rätta kan det råda viss förvirring kring denna filmaffisch. Jo det står Foxcatcher på postern men ser det inte ut som en spelfilmsvariant av Despicable me med Steve Carell som inte-bara-rösten till Gru? Eller om man är insatt i filmvärlden och vet att en film som heter Birdman är på G, är inte Steve Carells profil väldigt lik en fågel?

Anledningen till att jag tar upp denna fråga är att jag tror att postern skrämmer bort en del presumtiva biobesökare. Vet man ingenting om filmen kan det lika gärna vara nåt i stil med The Butler.

.

Den andra postern har samma problem fast åt helt motsatt håll. En koncentrerad Channing Tatum som ser ut att bära runt på en imaginär tjock-TV med amerikanska flaggan i bakgrunden. Är det White House Down 2 eller vadå?

Kidsen som går och ser Foxcatcher för att dom gillar Channing Tatum och filmer han ”brukar göra” kommer bli vansinnigt förvånade och kanske även besvikna.

Jag inser att inte alla fungerar som jag som vill gå till biografen och helst vara helt blank, inte veta något överhuvudtaget om filmen jag ska se men det här är en film som vinner på det. Foxcatcher är nämligen baserad på en verklig historia om den amerikanska OS-brottaren Mark Schultz och neeeeeeej, ge tusan i att googla nu, strunta i det för det kommer bara leda till:

1. Du tycker brottningsboats verkar svintråkigt och väljer bort filmen.

2. Du tycker historien verkar så pass intressant att du inte kan sluta gräva i den och då missar du det bästa med filmen, dvs att INTE VETA VAD DEN HANDLAR OM.

Jag tänker inte skriva nåt mer om filmen annat än att du aldrig har sett vare sig Channing Tatum, Steve Carell eller Mark Ruffalo på det här sättet, att det luktar Oscarsnomineringar lång väg, att gympadojor mot brottningsmatta har ett mycket speciellt gladäckligt ljud och att jag hoppas att väldigt många ger filmen en chans. Det är den verkligen värd.

Foxcatcher visas på Stockholms Filmfestival ikväll kl 18, imorgon och på söndag. För biljetter och mer information klicka här. Hinner eller kan du inte se den på festivalen så kommer den på vanlig bio den 19 december.

4 svar på ”FOXCATCHER”

 1. Något överraskad över ditt betyg måste jag erkänna. Trodde på en tvåa. Fast det är en film som jag tror kan upplevas som väldigt trist och då blir betyget lågt. Eller så fascinerar den trots sitt tempo och då blir det högt. För egen del blev det något mittemellan. Lite för långsamt och småtrist, men ändå svårt att släppa blicken från duken.

  Håller med dig om Oscarsnomineringarna. Har svårt att se att någon av dem skulle vinna, men nomineringar tror jag på. Hoppas mest på Ruffalo, men tror Carell har störst chans med tanke på att det är en ovan roll för honom.

  Har själv sett Foxcatcher på filmfestivalen. Skrev klart mycket mer om visningen än om filmen, haha.

  1. Movies-Noir:
   Så du trodde inte jag skulle gilla den? Intressant 🙂 Jag tyckte om filmen från första scenen. Älskade tempot och skådespelarna och historien och känslan, den läskiga, konstiga känslan. Tråkigt att höra att den inte funkade lika bra för dig.

 2. Jag har velat se Foxcatcher sen filmfestivalen. Nu har jag sett den och jag delade faktiskt ut högsta betyget. Herregud vilket masterpiece. Väldigt glad att jag höll mig från att googla filmen före, men å andra sidan visste jag inte ens att det var en Based on a true story… eller kanske visste förut men hade i så fall glömt. Och det fick jag utdelning för kan man lugnt säga… Efter filmen däremot finns det ju massor av intressant trivial att grotta ner sig i! Jag blev lite besatt av historien. Den är så osannolik på något sätt.

  du Pont alltså, obehagligare filmkaraktär får man ju leta efter med skarp gympasals-lysrörs-belysning. Men tycker Mark Ruffalo skulle ha fått den där Oscarn… Egentligen var alla tre – Tatum, Buffalo, Carell – lysande, de borde ha fått en Oscar allihopa.

  1. Cecilia:
   Jag läste din recension, fantastiskt kul att filmen funkade så på pricken för dig. Den är ju ganska speciell, många uppfattar den seg och tråkig men det tyckte jag inte alls.
   Jag tycker alla tre borde ha varit oscarsnominerade om inte annat, eller ingen av dom. Channing Tatum gör inte ett sämre jobb än Ruffalo och Carell, han är grymt trovärdig som introvert brottare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.