Fredagsfemman # 104

5. von Triers Ben-Hur

Ben-Hur brukar användas som exempel och ”skällsord” när det pratas om extremt långa filmer. Ben Hur är 212 minuter lång. Idag har Lars von Triers Nymphomaniac biopremär. Fyra timmar och tjugo minuter lång! Det torde vara den längsta film jag kommer att ha sett på bio under mina år här på jorden. Att se den känns mer som att åka på en liten resa eller vara med om ett äventyr än att ”bara” gå på bio.

.

.

.

4. True Detective

Jag undrar när man sprang på en twittersnackis som TV-serien True Detective sist. Efter första avsnittet twittrades det hårdare än under det sämsta av SVT Debatt-program och det vill inte säga lite. Jag upphör aldrig att förvånas att över hur många som faktiskt SER Debatt, live, på TV. För det första är det det sämsta diskussionsprogram världen skådat, till och med sämre än Kvällsöppet på TV4, för det andra trodde jag det var ute med realtids-TV om det inte är sport som visas. Tänk så fel man kan ha och tänk så rätt twitter hade om True Detective. Matthew McConaughey OCH Woody Harrelson i samma serie. Gud hör bön ibland.

.

.

.

3. Jills veranda

Jag var skeptisk, gosh jag var skeptisk och jag vet inte ens varför jag var det. Men bara tanken på en countryprogramserie från Nashville med Jill Johnson och hennes veranda i centrum kändes ganska *gäsp* – men som det INTE är det. Det är supermysigt! SVT visar IGEN att gammal inte bara är äldst, gammal kan vara bäst också. Jag har dessutom fått en ny musikfavvo: Linda Martell. (SVT1 onsdagar kl 21)

.

.

.

2. Mellofest!

Det känns som det var två månader sedan det var Melodifestival sist men det var det inte. Det var ett år sen och nu är det dags igen. Jubel i busken, putsad discokula och brutalmys – imorgon drar hela tjottaballongen igång igen och årets roligaste sex TV-veckor börjar. 

.

.

.

1. SHERLOCK!

Jag läste Baskervilles hund som bänkbok i tredje klass, det är min enda närkontakt med den litterära figuren Sherlock Holmes. Sir Arthur Conan Doyle inspirerade mig liksom inte vidare, inte när Stephen King lurade runt hörnet. Jag har gått förbi 221B Baker Street i London många gånger, sist frågade jag barnen om dom visste vem Sherlock Holmes var och fick ”han som spelar Iron Man” till svar. Nu sitter vi som fastklistrade framför TV-serien Sherlock och jag fascineras av varför. För att det är bra? Självklart är det det. Serien är FÖR bra. Det är såna kluriga men ändock banala gåtor att det knappt går att hänga med, ändå är det nästan aldrig spännande, bara….intriguing. Efter åtta säsonger med House känns det helt rimligt att jag fastnar för ännu en överintelligent man med antisocial personlighetsstörning. Å andra sidan finns det bara tre säsonger av Sherlock. Fast man kan se dom nio avsnitten igen. Och igen. Och igen.

.

Apropå störning.

13 svar på ”Fredagsfemman # 104”

 1. 5. Ben Hur är ju… hur (ehe) bra som helst. Jag gillar den. Lustigt ändå att det finns en ännu längre version av Nymphomaniac, över 5 timmar är väl den.

  3. Håller med. Väldigt bra. Undrar hur den blivit om den inte spelats in i Nashville utan i… Nässjö. Inte lika bra tror jag. Just de miljöerna/människorna i den amerikanska söder är fascinerande.

  1. Jojjenito:
   5. Den kommer säkert som Director´s cut vad det lider 🙂

   3. Jag tror inte heller att det hade blivit lika bra/skön TV om det spelats in i tex Nässjö, dock finns det nog samma problematik där tyvärr.

 2. 5: Tror ärligt talat inte min fjärilsblåsa fixar så länge i en salong — får bli hemmavid istället. Och så ska jag väl mjuka upp med Antichrist och Melancholia först…

  1: Yay. Har bara sett första avsnittet i säsong 3 än så länge, men det var ju riktigt fint! Synnerligen högkvalitativ underhållning.

  Ha en bra fredag

  1. Sofia:
   5. Den visas med kisspaus i mitten. Ser man det så så var ju både Den stora flykten och The wolf of Wall Street längre ”i en sittning”. 😉

   1. Men du har sett säsong 1 och 2 innan….?

   Ha en bra fredag du med, dom 20 minuter som är kvar 😉

   1. Skulle vara för kisspausen i så fall… Men jag gör nog som Filmitch och sparar mig till soffan. Skulle dessutom vilja skaffa mig en uppfattning om Antichrist och Melancholia innan jag bestämmer mig för om det är värt försöket. Men jag hoppas att havregrynsgröten kunde absorbera eventuella Trier-chocker för din del 😉

 3. Jag går på Nymphomaniac i morgon kväll. Inte min längsta biofilm nånsin – Fanny & Alexander femtimmarsversionen har fortfarande rekordet och jag minns att jag fick rejäl träsmak. Får se om biofåtöljen på Royal är tillräckligt bolstrad för att förbli bekväm. Ska bli kul att jämföra våra intryck!

  1. Jessica:
   Jag ska gå på söndag så twittra inte sönder filmen efteråt imorgon är du snäll 😉 Det är ett heltidsarbete att hålla sig från spoilers just nu,

 4. 5 Trier är alltid intressant men fyra timmar – icke. Blir hemmabio.
  4 Debatt hur uselt som helst True detective väntar jag tills jag sett klart Downton abbey.
  2 Jabbadabbadoo 🙂
  1 Mkt bra serie men s03 var den svagaste hitintills.

  1. filmitch:
   5. Inte? Det fixar väl du? 😉 Går filmen ens upp i Karlstad förresten?
   1. Avsnitt två säsong tre tycker jag var magisk. 🙂

 5. #4, 2, 1 = AWESOME!

  Och Sherlock,,,man saknar ord hur bra den är! Och säsong 3 är minst lika grym som sina föregångare!!

  Goer Helg som vanligt! MELLOHELG! 🙂

  1. Steffo:
   Eftersom du inte skrev AWESOME om nummer 3 kan jag bara anta att du inte sett programmen? 😉

   Goer MELLOHELG på dig med. Kul det ska bli 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.