Fredagsfemman #260

5. Guldbaggegalan – hur gick det egentligen?

Det kändes som en uppsluppen publik på Guldbaggegalan i måndags. Kul. Alltid roligt att se genuint glada och berörda människor. Jag blev glad när Jätten vann Bästa film, annars måste jag säga att mina gissningar inte alls slog in. Men det är okej, man kan inte tävla i film, egentligen.

.

.

.

4. Sherlock – säsong 4

Nuså är hela fjärde säsongen sedd och klämd och centrifugerad i hjärnan och ja….vad ska jag säga? Klart sämsta säsongen hittills men ändå sevärt. Det krockar lite där, jag vet, MEN likväl är det så det känns i magen. Samtidigt är det klart att jag hade väntat mig mer efter alla dessa år av väntan OCH det suveräna julavsnittet som gänget klämde ur sig mellan säsong 3 och 4. Men Sherlock är Sherlock och nu är det bara att sätta sig på tassarna och vänta igen.

.

.

.

3. Toy Story…..FYRA!

Det finns affischer som det står Summer 2017 på men enligt IMDb är det först 2019 som det är dags igen för alla er som grät er igenom Toy Story 3 att återigen ta fram näsdukarna. Bra eller anus?

.

.

.

2. Dolly

Jag tycker Dolly på SVT är ett jättebra filmprogram. Så det så.

.

.

.

.

.

1. Emma Stone & Ryan Gosling

90-talet hade Meg Ryan och Tom Hanks och dom senaste åren har det varit Jennifer Lawrence och Bradley Cooper. Men nu, NU gasar en annan skådespelarduo fram i täten som den mest intressanta av dom alla. Efter att ha gjort Crazy Stupid Love och Gangster Squad ihop är det då dags att kröna den där tre-enigheten med La la land som har biopremiär idag. Lyssna på filmmusiken på Spotify, ta på dig dina gladaste kläder och steppskorna och gå till biografen och njut av det faktum att det faktiskt GÖRS filmer som denna i nutid!

 

Fredagsfemman #257

 

5. Längtar du som jag efter en till ”riktig bio” i Stockholm?

Gör som jag, hoppa på kickstarterkampanjen för Bio Capitol på Sankt Eriksplan! (Här är en direktlänk till mer info och kampanjen). Jag tycker det är superhärligt med eldsjälar som kämpar järnet för nåt dom tror på och vad kan kännas bättre än att avstå en bättre (eller sämre) pizzamiddag och istället skänka en slant till ett fint projekt? Sen kan jag inte riktigt fatta grejen med varför man prompt måste kunna äta INNE på en biograf men det ”ska” tydligen vara så, kolla bara Bio Rio och Filmstaden Scandinavias VIP-salonger. Men för någon som inte ens fattar vitsen med popcorn är det klart att porslinsklirr och mat-os blir helt obegripligt…

.

.

.

4. Guldbaggenomineringsgrattisar

Applåder och visslingar till att Martha & Niki nominerades till Bästa dokumentär, att Johan Kylén fick en nominering för Bästa manliga biroll som Roland i Jätten, att Sophia Ersson fick en nominering för bästa originalmusik för Pojkarna och att Eva von Bahr, Love Larson och Pia Aleborg fick en (visserligen helt j-a given men ändock) mask/smink-nominering för Jätten.

.

.

.

3. Skam

Ja, Skam. Ja, jag har sett Skam nu, tre säsonger (finns på SvtPlay). Ja, jag tycker Skam är bra men jag förstår inte alla som säger att det är det bästa som någonsin gjorts stjärnstopp forever and ever. Som tonårsserie beträffat finns det väl rätt många som är bra gjorda, vettigt skriva, som tar upp viktiga ämnen OCH har snygga skådespelare i alla roller? Det är ju bara som en väldigt lång och norskpratande version av Bullens brevfilmer, eller?

.

.

.

2. Har du inte sett en film – var tyst!

MovieZine skrev häromdagen en lista över dom Bästa svenska filmerna från 2016, en lista som visar att det kom en hel hög riktigt BRA svenska filmer även förra året. När MovieZine länkar till denna lista på Facebbok skriver en kille vid namn Håkan denna kommentar: ”Jag har inte sett någon svensk film 2016. Några saknas på listan och svensk film håller inte samma klass som den gjorde förr. Mest har jag inte haft tid att se någon.” Jag kunde givetvis inte låta bli att svara på denna luddiga kommentar så jag skriver: ”Hur vet du att det saknas filmer eller att svensk film inte håller samma klass som förr om du inte hunnit se någon?” Svaret kommer nåt dygn senare: ”Filmer man hört om som verkar bra finns inte med. Bara en på denna lista som man hört talas om för att man känner en som är med och jag har sett en del nya svenska filmer så jag vet vad jag pratar om.” Jag fick sätta mig på fingrarna för att inte kommentera detta men kom igen nu, kan vi inte komma överens om EN sak en gång för alla (och detta gäller verkligen inte enbart denne Håkan utan vääääääldigt många så kallade filmälskare i detta land):
SÅGA OCH/ELLER DISSA INTE FILMER DU INTE SETT!
VAD DU TROR ATT EN FILM ÄR ÄR HELT OINTRESSANT. SE FILMEN OCH HA SEDAN EN ÅSIKT. EFTERÅT. DET ÄR NÅT SÅ ÖVERJÄVLA KORKAT ATT UTTRYCKA SIN MENING OM  NÅT MAN INTE HAR EN ANING OM!

.

.

.

1. Den långa väntan är över!

Åratal av frustration kan nu läggas bakom mig, läggas bakom OSS. Alla vi som finner oförställd glädje i att se Benedict Cumberbatch och Martin Freeman ikläda sig rollerna som Sherlock Holmes och Dr Watson har nu julafton på måndagarna. I måndags släpptes första avsnittet på Netflix och två måndagar till kan man längta till soffan och 1,5 timmes högkvalitativ brittisk underhållning. Säsong 4 alltså. Blir det den sista?

Fredagsfemman #205

5. The Abominable Bride

SOM jag har saknat Sherlock! Jag hade inte riktigt fattat HUR mycket förrän jag såg årets ”specialare” och Sherlock-musiken drog igång. Jag fick kalkonhals! Måtte det komma nya avsnitt snaaaart.

.

.

.

4. Riktig film på riktig bio

Just nu går Quentin Tarantinos nyaste film The Hateful Eight som specialvisning på Rigoletto i Stockholm med paus och hela tjofaderittan. Den är som första film sedan 1966 filmad i Ultra Panavision 70mm. Jag tycker det är jättecoolt att den går upp på bio på detta sätt, så som Tarantino själv hade tänkt det kan man ju ana, och jag tycker det är smart av distributören att göra detta under två veckor innan den får ”riktig” premiär över hela landet. MEN. Är det verkligen bara EN biograf i EN stad i Sverige som kan visa den under rätt förutsättningar? Göteborg? Malmö? Umeå? Linköping? För visst finns det Tarantinofans lite överallt som skulle ha gått till biografen i sin hemstad om filmen visades på detta sätt? Klart det gör! Sverige är inte bara Stockholm!

.

.

.

3. Värm dig med det som funkar bäst

Det är svinkallt ute. Apjävlakallt. Jag tycker riktig kyla är otäck, ungefär som överdriven värme men man får liksom ta till alla till buds stående medel för att värma upp vardagen en smula tänker jag. Så jag dricker varm choklad. Det är trevligt. Och minimarshmallows är en väldans fiffig uppfinning.

.

.

.

2. The Descendants på TV. Ikväll!

Apropå punkt nummer 3, nu har man chansen att maxa intaget av chokladdryck och burra ner sig i soffan för klockan 21.45 på SVT2 visas en riktig kanonfilm (och helt utan reklamavbrott!) The Descendants från 2011, med en lysande George Clooney, Robert Forster och Shailene Woodley, är verkligen en sevärd film, så pass sevärd att jag nästan kan lova en gamnacke-fri tittning – trots att det är fredagskväll.

.

.

.

1. Transparent säsong 2

Jag sög i mig första säsongen på en dag när den kom. Häromdagen gjorde jag samma sak med andra. Avsnitten är som små mumsbitar och jag vill bara ha mer. Ljuvlig dramatik, mänskligt, varmt och svart samtidigt. Finns att se på Viaplay. Do it. Typ nu.

.

.

.

Tävling: Mordgåta med middag

Gillar du mordmysterier? Går du igång på att gissa vem mördaren är i brittiska deckarserier och Agatha Christie-böcker? Spelar du mer än gärna Cluedo? Önskar du att du var lika…smart… som Sherlock Holmes? Nu har du din chans – OCH du kommer även bli mätt på kuppen!

I samarbete med upplevelse.com har jag den stora äran att få lotta ut en riktigt speciell kväll: Mordgåta med middag!

”Är du redo för en kväll fylld av lögner och svek? Vem kan du lita på? Nu kan du vara med och lösa en mordgåta samtidigt som du får avnjuta en middag i sann deckaranda.”

För att vara med i tävlingen vill jag ha svar på denna fråga:

Vilken tunnelbanestation ligger närmast Sherlock Holmes-museet i London?

1. Oxford Circus
X. Regent´s Park
2. Baker Street

Skicka ditt svar till fiffi@fiffisfilmtajm och märk mejlet med ”Sherlock”.

Sista tävlingsdag är 29 maj. Vinnaren presenteras här på bloggen samt kontaktas via mejl. Vinstens värde är 699 kr. Om vinnaren vill ta med sig någon får denne 15% rabatt på priset. Du kan välja om du vill gå i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala eller Sundsvall. Läs mer om vinsten här. Lycka till!

 

Fredagsfemman # 106: I WANT TO BENEDICT ALL OVER YOUR CUMBERBATCH

5. War Horse

Det värsta med att ha hittat en ny skådisfavorit är att jag får nån icke hälsosam craving efter att se om filmer som denne varit med i som jag redan sett men inte tänkte på honom alls i. Ja, du fattar. Men måttet måste väl ändå vara rågat när War Horse är uppe på tapeten igen? Säg ja nu. Säg att det är rågat, att jag ska släppa tanken och helt enkelt gå vidare. Blicka framåt istället. Ok-ok-ok-ok, jag gör det. Jag tittar in i spåkulan och ser vad Benedict Cumberbatch kommer hitta på härnäst.

[Bilden är från filmen War Horse]

.

.

4.The Imitation Game

Regissören Morten Tyldum gjorde avtryck ända bort i Hollywood med Huvudjägarna och nu ska han göra sin första amerikanska storfilm. Benedict Cumberbath har huvudrollen som Alan Turing, mannen som lyckades  knäcka Enigmachiffret under Andra världskriget. En biopic alltså men en biopic om en man som – i alla fall på pappret – verkar riktigt fascinerande.

[Bilden är från filmen The Imitation Game]

.

.

3. The Lost City of Z

”Batchen” verkar vara en tacksam filur att anlita när det vankas biopics för han verkar vara aktuell i ännu en. I The Lost City of Z är han Percy Fawcett, officer, arkeolog och äventyrare som åker till Brasilien för att hitta den gömda och/eller glömda staden Z. Robert Pattinson är också med på ett hörn. Den ena är ett plus, den andra ett minus. Ett tämligen stort minus.

[Bilden är från filmen Hawking]

.

.

2. Flying Horse

Jag vet inte om filmen ens blir av men det är ett rykte så gott som något. Benedict Cumberbatch. Ralph Fiennes och Gary Oldman i en film både skriven och regisserad av samme Oldman. Jag vet inte ett jota om nån eventuell handling och i ärlighetens namn struntar jag i det. Jag skulle se filmen även om dom stod och torrdiskade bredvid varandra i nittio minuter.

[Bilden är från filmen Försoning]

.

.

1. Meeeeeeer!

Jag känner mig som en tvååring som fått några snåla matskedar glass i en djup tallrik och som verkligen inte tycker det är nog. Jag tar skeden i ena handen, tallriken i den andra och slår dessa attiraljer taktfast på bordet samtidigt som jag skriker mmmmmmeeeeeeeeer, jag vill ha meeeeeeeeeeer. För jag vill ju det. Jag vill ha mer Sherlock, fler avsnitt, jag vill ha en långfilm eller två. Jag vill att nån ger Benedict Cumberbatch så mycket veckopeng som han begär för att fortsätta spela Sherlock. Kanske bara Sherlock. Kanske resten av livet. För om TV-serien Sherlock blev den nya Hem till gården skulle jag inte gnälla. Jag är inte den som är den.

[Bilden är från Sherlock. Såklart. Och nej, jag kommer inte se Hobbit 2 trots att han är draken. Jag ser hellre om War Horse.]

Och här kommer en bonus. Han är ju bara så jävla SÖT!

 

 

Fredagsfemman # 104

5. von Triers Ben-Hur

Ben-Hur brukar användas som exempel och ”skällsord” när det pratas om extremt långa filmer. Ben Hur är 212 minuter lång. Idag har Lars von Triers Nymphomaniac biopremär. Fyra timmar och tjugo minuter lång! Det torde vara den längsta film jag kommer att ha sett på bio under mina år här på jorden. Att se den känns mer som att åka på en liten resa eller vara med om ett äventyr än att ”bara” gå på bio.

.

.

.

4. True Detective

Jag undrar när man sprang på en twittersnackis som TV-serien True Detective sist. Efter första avsnittet twittrades det hårdare än under det sämsta av SVT Debatt-program och det vill inte säga lite. Jag upphör aldrig att förvånas att över hur många som faktiskt SER Debatt, live, på TV. För det första är det det sämsta diskussionsprogram världen skådat, till och med sämre än Kvällsöppet på TV4, för det andra trodde jag det var ute med realtids-TV om det inte är sport som visas. Tänk så fel man kan ha och tänk så rätt twitter hade om True Detective. Matthew McConaughey OCH Woody Harrelson i samma serie. Gud hör bön ibland.

.

.

.

3. Jills veranda

Jag var skeptisk, gosh jag var skeptisk och jag vet inte ens varför jag var det. Men bara tanken på en countryprogramserie från Nashville med Jill Johnson och hennes veranda i centrum kändes ganska *gäsp* – men som det INTE är det. Det är supermysigt! SVT visar IGEN att gammal inte bara är äldst, gammal kan vara bäst också. Jag har dessutom fått en ny musikfavvo: Linda Martell. (SVT1 onsdagar kl 21)

.

.

.

2. Mellofest!

Det känns som det var två månader sedan det var Melodifestival sist men det var det inte. Det var ett år sen och nu är det dags igen. Jubel i busken, putsad discokula och brutalmys – imorgon drar hela tjottaballongen igång igen och årets roligaste sex TV-veckor börjar. 

.

.

.

1. SHERLOCK!

Jag läste Baskervilles hund som bänkbok i tredje klass, det är min enda närkontakt med den litterära figuren Sherlock Holmes. Sir Arthur Conan Doyle inspirerade mig liksom inte vidare, inte när Stephen King lurade runt hörnet. Jag har gått förbi 221B Baker Street i London många gånger, sist frågade jag barnen om dom visste vem Sherlock Holmes var och fick ”han som spelar Iron Man” till svar. Nu sitter vi som fastklistrade framför TV-serien Sherlock och jag fascineras av varför. För att det är bra? Självklart är det det. Serien är FÖR bra. Det är såna kluriga men ändock banala gåtor att det knappt går att hänga med, ändå är det nästan aldrig spännande, bara….intriguing. Efter åtta säsonger med House känns det helt rimligt att jag fastnar för ännu en överintelligent man med antisocial personlighetsstörning. Å andra sidan finns det bara tre säsonger av Sherlock. Fast man kan se dom nio avsnitten igen. Och igen. Och igen.

.

Apropå störning.

Fredagsfemman # 93

5. Martin Freeman i sitt esse

Martin Freeman är så långt ifrån en hobbit som det är fysiskt möjligt när han spelar Dr Watson i TV-serien Sherlock och jag har aldrig sett honom bättre än här. Benedict Cumberbatch är såklart kalas som Sherlock men Freeman är…..Freeman. Och serien är faktiskt….mums.

.

.

4. Nour & Anders

Programledarparet i Melodifestivalen 2014 känns jättespännande. Kan bli superbra det här!

.

.

.

3. Alla ska med – även på bio

Anna Bergholtz recenserar film utan att ha sett dom. Det finns det andra recensenter också som gör men Anna har en fullt godkänd anledning, hon är nämligen blind. Du har kanske sett henne på TV,  i soffan bredvid Filip och Fredrik till exempel. Filmer med särskild text för hörselskadade har funnits i ganska många år nu men syntolkade filmer har varit desto ovanligare. SF hade ett projekt som hette Tillgänglig bio som innebar att film ska finnas och fungera för alla, även för människor med nedsatt syn eller som har läs- och skrivsvårigheter. Detta projekt avslutades i maj men igår kom ett glädjande besked att regeringen ger SF och Post- och telestyrelsen fortsatt stöd i arbetet med detta. Idag är det knappt 150 syntolkade visningar per år men målet är att 50 000 visningar ska vara syntolkade och ha uppläst textremsa inom tre år och detta hjälpmedel kommer som så många andra att finnas i en nedladdningsbar liten app. Detta rör en miljon svenskar, en miljon svenskar som kommer kunna se film på ett bättre och mer givande sätt. High five på den!

.

.

.

2. Varför gör ingen film av Karin Alvtegens böcker?

Karin Alvtegen är en av mina favoritförfattare. Hon skriver böcker som gör att jag inte kan andas. Välskrivna historier fulla av krypande spänning, riktiga känslor, skuld, skam, vidrigheter. Det borde gå att föra över hennes böcker till fantastiska filmer, fantastiska svenska filmer. I helgen skulle jag ha ”träffat” henne, eller i alla fall höra henne prata. Nu blir det inte så. Jag får helt enkelt leva i ovisshet ett tag till och lyssna på lite andra intressanta författare istället. Kulturtantsresor rules!

.

.

.

1. Matthew McConaughey

Vilken karriär den här mannen har haft och har! Det är svindelvarning banne mig. Från att ha börjat som snygg jeanskille med tvättbrädemage till att fortsätta som lite äldre snygg jeanskille med tvättbrädemage som hamnat i samma-roller-limbo och sen bara BARANK! Den snygga jeanskillen med tvättbrädemage fick hux flux roller som var nåt att bita i och JÄVLAR vad han bet. Han högg som en frustrande rabieshund. I roll på roll på roll imponerar han så jag häpnar. Killer Joe, Magic Mike, The Paperboy och återigen i Mud (som har biopremiär idag). Och snart kommer Dallas Buyers Club, Martin Scorseses The Wolf of Wall Street, TV-serien True Detective och Interstellar i regi av Christopher Nolan. McConaughejsanjulafton va? Ja, varje dag.