Fredagsfemman #126

5. Turistpremiären

Först pratades det om att Ruben Östlunds Turist inte skulle få svensk premiär förrän i november och många var vi som anade att vi skulle få se den på Stockholms Filmfestval som är samma månad. Det kändes jobbigt, det är långt till november och filmen blev trots allt en snackis efter att filmen vann Un Certain Regard Award på Cannesfestivalen. Men nu är premiärdatum satt till 15 augusti OCH filmen har dessutom fått SF´s Smultronstället-överstrykningspenna på sig, det är alltså en ”utmärkt film”. Där grävdes en biopubliks-Turist-grav under lavinen minsann.

.

.

.

4. Fan, jag AVSKYR Smultronställetmärkningen

Se bara utmärkt film”. SF, sitt inte på en pidestal och lek smakpolis och bestäm vad som är ”utmärkt film”. Jag blir så irriterad att jag blir snorig.

.

.

.

3. Cher

Vad tycker du om Cher som skådespelare? Jag tycker om. Jag förstår dock inte riktigt varför men jag har tänkt en hel del på henne dom senaste dagarna. Men vissa saker ska man kanske inte analysera, vissa saker kanske bara ska få vara. Hej Cher! Jag vinkar lite härifrån, tror du också kan behöva en liten vink ibland.

.

.

.

2. Johanna Frändén

Fotbolls-VM tickar på och Johanna Frändén i SVT´s VM-studio sopar banan med alla dom andra. Hon är kunnig, hon är gullig, hon är vettig och jag tänker inte sluta tjata, jag vill att hon ska starta en egen podcast NU!

.

.

.

1. Tom Cruise

Jag vet att det finns dom som tror att Tom Cruise ”bara” är den action-Tom man ser nuförtiden i filmer som Mission Impossible, Oblivion, Edge of tomorrow och Jack Reacher. En dag som idag skulle jag vilja tipsa om en film Tom Cruise gjorde för hela 25 år sedan: Född den fjärde juli. Den är regisserad av Oliver Stone och den gav Tompa en Oscarsnominering för Bästa manliga huvudroll. Tyvärr vann han inte men det är fjärde juli idag och det har ingenting med varandra att göra alls men ska man se den här filmen kan man ju alltid göra det idag. Eller se kvartsfinaler i fotbolls-VM.

.

.

8 svar på ”Fredagsfemman #126”

 1. Alltid kul med Femman till fredagsmorgonkaffet. Denna vecka var den lite spretig. Det känns som att det är semestertider helt enkelt! 🙂

  Jag vinkar till skådespelaren Tom Waits. Hej Tom. Vink.

  1. Henke:
   Spretigheten får på nåt sätt symbolisera hela veckans spretighet. Det blir så ibland. Men även spretiga dagar kan man vinka lite – och dricka morgonkaffe. 🙂

 2. 5 & 4: SF ger med den högra handen och tar samtidigt med den vänstra?
  3: Gillar! Klart hellre Cher som skådis än artist. Har en stor soft spot för Mermaids
  1: Just det, hej USA 😀

  Trevlig sommarhelg

  1. Sofia:
   5 & 4. Detta övergår mitt förstånd. Skulle gärna vilja förstå men det går inte.

   Trevlig helg! Kvartsfinaler ikväll och imorgon Sofia, på med TV:n nu! 😉

 3. Jag vinkar till Tom Hardy & SF som sket i att låta hans senaste film ha premiär i K-D : (
  Fränden äger helt klart – var lite besviken över att de satt henne i soffan 🙁
  Trevlig helg

 4. 4. Det finns nog en god ambition hos SF att hjälpa en annan publik att filtrera utbudet. Sedan kanske det kunde göras på ett lite mer tillgängligt sätt som inte gömmer filmerna bakom en röd överstrykning.

  3. Var Burlesque sevärd?

  1. Ett roligare val än Independence Day eller Patrioten.

  1. Carl:
   4. Dom hjälper en viss publik men stjälper samtidigt en annan. Och den publiken dom hjälper hade antagligen hittat till filmerna ändå. Publiken dom stjälper kommer ännu längre ifrån dessa ”utmärkta filmer” just pga märkningen.

   3. Ja det är den. Konstigt nog 😉
   https://www.fiffisfilmtajm.se/burlesque/

   1. Tycker jag med 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.