Fredagsfemman #182

31 juli, 2015

5. Juli, månaden som försvann

Jag tror inte jag är ensam om att känna detta men snabbare än man hann säga ”sommartider hejhej” så är juli alldeles strax slut. Beror det bara på regnet eller är det nån glitch i tideräkningen? Var det bara tjugo timmar på varje dygn den här månaden? Det är augusti imorgon! Vad tusan hände?

.

.

.

4. Retro

Ett sånt otroligt trevligt SVT-program det här är, Retro. Förra veckan handlade det om barnskådespelare som vi som var med såg på 80-talet, Corey Feldman och såna ess. Den här veckan handlade det om ZTV. Den där nostalgihalvtimmen bara svischar förbi.

.

.

.

3. …och det här med att filmer ska vara gratis?

Det blåser kring den populära sajten Swefilmer och det rockar på Johan Falks officiella facebooksida som har upphovsmannen Anders Nilsson bakom spakarna. Det diskuteras vilt om det här med att ladda ner filmer utan att betala för dom och det går att hålla sig för skratt när man läser kommentarerna både vad gäller språkbruk, särskrivningar, argument och åsikter över lag. Det jag fnular mest på är hur det kommer sig att så många ser det som en självklar rättighet att filmer ska vara gratis? Innan internet fanns, inte fan gick man till Åhléns och packade väskan full med VHS:er eller DVD:er för att JUST NU känner JAG för att se dom här filmerna och jag har faktiskt INTE RÅD att köpa dom så då tar jag dom helt sonika, japp det gör jag, tjillevippen! Men nu när allt är så lättillgängligt då är det inte stöld längre, det är en….rättighet. Hur blev det så? (Och frågan hur man ska lösa det hela är en annan femma, den tar jag upp någon fredag framöver.)

.

.

.

2. Rebecca Ferguson

Vilken resa hon gjort, Rebecca Ferguson! Från Anna Gripenhielm i TV4-serien Nya Tider 1999 till världens coolaste kicka-rumpa-actionbrutta i nyaste Mission Impossible-filmen. Jättekul! Svenskarna i Hollywood gör mer än bra ifrån sig!

.

.

.

1. Gillian Anderson och The Fall

Att andra säsongen av The Fall finns på Netflix gör mig lycklig. Tänk att man kan behöva så lite för att bli genuint glad. Gillian Anderson är majestätisk som den lugna och systematiska polisen Stella Gibson som ska försöka hitta seriemördaren och våldtäktsmannen Paul Spector (Jamie Dornan) innan han slår till igen. Sevärt ända in på cellnivå!

.

.

 

 

{ 11 comments… read them below or add one }

Sofia juli 31, 2015 kl. 07:21

5: Hänger inte alls på vädret tror jag. Den där glitchen tycks dyka upp varje juli enligt min erfarenhet.
3: Ja, intressant att se reaktionerna. Fast är det inte så att tillgängligheten bara lagt delningen på en annan nivå? Det förekom ju ändå att man kopierade VHS:er också. Och vinyl till kassettband för den delen om vi nu snackar musik.

Ha en bra fredag och en trevlig helg

Svara

Fiffi juli 31, 2015 kl. 07:33

Sofia:
3. Absolut, visst kopierades även då men – om man ska överdriva en smula – inte i den utsträckningen att EN tjomme i stan köpte/hade en film och sen tog resten av invånarna för givet att hen skulle tillhandahålla gratis exemplar av denna film exakt den dagen då dom andra blev sugna på att se filmen. Lite långsökt jämförelse, jag vet, det går ju inte att jämföra då och nu, internet är en helt annan pryl. Men många av kommentarerna på nämnda FB-sida är så aggressivt bombsäkra i sin åsikt på att det är rätt/en rättighet att kunna se filmerna gratis. Jag förstår verkligen alla plussen med att se film på detta sätt MEN jag tror också att alla som någon gång varit eller är i Anders Nilssons position gärna skulle vilja ha betalt för varan som producerats.

Svara

Carl juli 31, 2015 kl. 09:50

3. Visst är det en märklig attityd att kräva att få saker gratis direkt, men det är väl något som har odlats fram över tid och bekämpats på helt fel sätt. Jag tror som Sofia att mentaliteten alltid funnits där men att teknologin fått den att expandera. Att branschens fokus är sin egen rätt att få betalt är ju knappast något som övertygar de antikapitalistiska piratkidsen.

Jag har aldrig besökt Swefilmer, men jag gissar att deras fokus är nya storfilmer som kanske inte ens har kommit till streamingfönstret här i Sverige. Det är svårt att sympatisera med krav på tillgång till sådant, men hur är det med smalare och äldre filmer? Många filmer har ingen distribution och du har ju själv stött på snårigheten kring visningsrätter. Där ligger teknologins möjligheter decennier före rättighetsbegränsningarna och det är skamligt. Att branschen inte har lyckats komma ikapp där gör att det är svårt att helt ställa sig på deras sida i de här andra frågorna där de uppenbarligen har rätt.

Svara

Fiffi juli 31, 2015 kl. 11:36

Carl:
Hur man ska komma åt det stora problemet känns tämligen enkelt ändå – tycker jag. Okej, nu får kanske artisterna inte storkovan när deras musik spelas på Spotify men dom får _nåt_ till skillnad mot innan Spotify fanns och musiken ”bara laddades ner” från div mer eller mindre skumma sajter.
Detsamma borde – i alla fall i min värld – funka med film. Tänk att ha all film under ett och samma tak, betala en månadsavgift och sen kunna streama fritt. Drömmen vore att filmer fick premiär där i princip samtidigt som på bio men att en sådan film kunde hyras separat för en rimlig peng. Jag tror vi är många som kan tänka oss att betala för streamad film men som du säger – många filmer ÄR stört omöjliga att få tag på annat än på ”fulsättet”.

Svara

Carl juli 31, 2015 kl. 11:51

Det låter ju som den enda rimliga vägen, men det finns väl många intressenter som är skeptiska. En skillnad mellan musik och film är väl live-elementet. Konserter hotas inte av streamandet, utan gynnas snarare av en större spridning. Motsvarigheten för film är väl biografer, som inte alls erbjuder samma unika upplevelse utan i allra högsta grad hotas av streamandet.

Vi var väl på väg mot något bättre när Netflix fick för sig att erövra världen, men det ledde väl till att flera rättighetsinnehavare drog öronen åt sig så att Netflix styrt om kursen mot att ha större fokus på egenproducerat. Särskilt på en liten marknad som den svenska är det nog inte värt jobbet att säkra en massa rättigheter till filmer med begränsad publik. En global konsolidering av rättigheter vore önskvärd.

Svara

Sofia juli 31, 2015 kl. 12:09

En del som jag tycker är problematisk med streaming-alternativ, oavsett det gäller film eller musik, är att man som kund eller användare inte har någon kontroll över produkten. När man köper en VHS eller DVD finns den ju alltid kvar och man kan se den när man vill (så länge det finns tekonologiska uppspelningsmöjligheter). På sajter kan filmer, låtar och album helt plötsligt försvinna för att exempelvis rättigheter gått ut.

Svara

Fiffi juli 31, 2015 kl. 07:33

Sofia:
Trevlig helg! 😀

Svara

Henke juli 31, 2015 kl. 12:15

Jag provade på Netflix när de var nya i Sverige men den sekund jag insåg att jag som svensk Netflix-kund bara hade tillgång till en bråkdel av vad en amerikansk Netflix-kund har tillgång till avslutade jag den tjänsten. Vill inte vara kund till sådana idioter…

Däremot betalar jag för Spotify varje månad. Där får jag den tjänst som förväntas. Jag betalar gärna för det stora utbudet och att det är så användarvnligt. Sen är det lustigt nog så att jag ändå mest lyssnar på mina cd- och vinyl-skivor (som står hemma i hyllan).

God helg Fiffi. Skönt att tjuven åkte fast! 🙂

Svara

Fiffi juli 31, 2015 kl. 15:55

Henke:
Jag tycker Netflix är en bra tjänst även om jag såklart skulle vilja att det fanns ett större utbud. Vill man inte alltid det? 😉

Jadu, Fiffi-tjuvar är inte att leka med. 😉
Trevlig helg!

Svara

filmitch juli 31, 2015 kl. 17:22

5 nej månaden har inte försvunnit det har bara regnat lite senaste veckan – har två veckor kvar innan ångesten sätter in…….
4 Retro är mkt bra ja fantastiskt bra
3 visst är det som så men filmbranschfolket är otroligt korkade när det gäller att bekämpa detta. Filmspotyfy alternativet låter vettigt och jag skulle betala mycket för detta. Kanske ett alternativ för smalare filmer som inte får den distribution som de förtjänar. Men några ganska enkla grepp skulle man lätt kunna stävja pirateriet t.ex inte vänta med att låta en film få premiär ett halvår efter den visats i USA och korta av tiden efter mellan dvd och biopremiär.
1+2 I rest my case tills jag jag sett dem – The Fall är jag lite tveksam till då jag tyckte det räckte med en säsong för ett fall.
Hur som helst trevlig helg

Svara

Fiffi juli 31, 2015 kl. 22:52

filmitch:
5. Har det regnat? 😉
3. Tiden mellan premiärer behövs kanske för promotion och sånt men ibland känns det larvigt långt mellan USA-premiär och här.
1. Första säsongen och dess fall fick ju ingen direkt upplösning, femte avsnittet bara…slutade. På´t igen skulle jag säga, säsong 2 var amazing!

Trevlig helg!

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: