MISSION: IMPOSSIBLE – ROUGE NATION

Ska jag svära, ska jag hjula, ska jag sjunga Campiooooone, ska jag strössla superlativer över denna lilla konstiga man som lystrar till namnet Tom Cruise? Ska jag försöka förklara hur mina filmnerver inuti kroppen hoppar runt som om dom förätit sig på sockervadd?

Ska jag slå på stora trumman när det gäller Rebecca Ferguson, tjata hål i huvudet på alla som vill höra att jag tycker hon är den coolaste actionbruden som skådats på film sen Uma Thurman åkte motorcykel med gula skinnkläder?

Hennes Ilsa Faust skulle kunna bli den första kvinnliga actionhjältefranchisen att stå på alldeles egna stadiga ben, hon är fullt jämförbar med Jason Bourne, Jack Reacher eller ja, Ethan Hunt för den delen. Att hon dessutom har den goda smaken och förståndet att ta av sig sina högklackade skor när det vankas springscener ger henne en redig guldstjärna i min bok.

Om du läst ända hit har du nog förstått att jag är fullständigt kär i den här filmen. Som actionfilm och summarblockbuster betraktad har den allt, precis ALLT och jag har ingenting att klaga på (jo, kanske att den är tio minuter för lång men det är en minipetitess i sammanhanget, knappt värd att ens nämna). Jag satt i biosalongen och njöt för fulla muggar samtidigt som jag satt och tänkte på vilket enormt tomrum det skulle bli i filmvärlden om Tom Cruise av någon anledning skulle dö. Hemska hemska tanke. En mer stabil skådespelare kan jag inte tänka mig, helt ljuvlig att beskåda i denna typ av film.

Rebecca Ferguson är som sagt så jävla klockrent castad här, hon är cool, stentuff, självständig, vacker och noll procent bimbo, lite som en Trinity-variant av Ingrid Bergman. Hon är dock inte den enda svenska skådespelaren i filmen. Seth Rydell……f´låt, Jens Hultén spelar Janik Vinter, eller ”The Bone Doctor” som han också kallas, en roll som känns som en skön spin-off på hans roll som Seth i Johan Falk-filmerna.

Om jag ska betygsätta filmen korrekt, alltså med magkänslan och ingenting annat, så finns det efter moget övervägande bara ett betyg jag kan ge. I actiongenren anno 2015 kan det inte bli bättre än såhär.

32 svar på ”MISSION: IMPOSSIBLE – ROUGE NATION”

   1. Daniel:
    Ja jag såg klippet när jag kom hem från bion igår. Kaxigt av honom! Dessutom är det coolt att det både syns och känns i filmen att så mycket är på riktigt. 🙂

 1. Klart den ske ses har gillat M;I filmerna sedan nummer tre i serien om den slår Mad Max är jag dock tveksam till men den som lever får se. Jag hoppas dock att den svenska kryddningen klarar sig väl denna gång – tänker på Child 44 🙁

  1. filmitch:
   Om det finns nån därute som tänker såga Rebecca Ferguson i den här filmen då skulle jag vilja sätta mig med denne vid köksbordet och rikta taklampan mot ansiktet på hen och väsa: Förklara dig.
   Hon ÄR kanon! Noll procent skämskuddevarning,100% proffs!

  1. Sofia:
   Javisst, inga problem alls. Det är ju samma karaktärer som återkommer runt Ethan Hunt men historien är helt fristående.

   1. Det gick ju så bra så — ett hejdundrande actionäventyr 🙂 Fast någon gång skulle det vara kul att se en tortyrexpert dyka upp med något annat än en väska skinande blanka instrument…

 2. Jag sa ju det… Hur skulle det kunna gå fel med manusförfattaren till De Misstänkta vid rodret? Hade jag rätt eller hade jag rätt? 😀

 3. Tom Cruise verkar inte bara dominera framför kameran, utan han vågar släppa fram nya regissörer och låta dem lyckas. Men kunde de inte researchat svenska namn lite bättre?

  1. Kunde de inte researchat svenska lite bättre? ”Nu ska vi se vad du är gjord av” facepalm.

   Men i övrigt håller jag helt med Fiffi!

 4. Nu är den sedd och levererad (min text om filmen). Kan bara instämma i att det är en skön sommarblockbuster som fyller sin funktion. Skönt att den var bättre än Ghost Protocol som var lite av en besvikelse. Tom Cruise känns inte lika gammal som han gjorde i förra filmen, trots att det gått fyra år till. Tyder kanske även på att han tyckte denna var lite roligare att göra?

  Rebecca Ferguson var en trevlig bekantskap och även om hon hade viss svengelska så var det långt ifrån störande som det är med t.ex. Noomi Rapace, haha. Plus att det aldrig kändes som hon tog sig vatten över huvudet med actionscenerna. Bra jobbat.

  1. Movies-Noir:
   Ja just ja, du var inte så nöjd med Ghost Protocol. Så var det. Kul att du gillade denna bättre, but what´s there not to like? 😉

   Fergusons svengelska hörde jag ingenting av, å andra sidan skulle hon ju spela svensk så en viss accent hade ju varit lättförklarad. Värre i Prometheus i såna fall när Noomi skulle spela brittisk och det svajade som tusan för att uttrycka det milt 🙂

   1. Fast spelade Ferguson verkligen svenska här? Ja, hon pratar svenska i någon scen, men de säger faktiskt att hon är en brittisk agent (vilket det även står i en profil man får se på henne). Nåja, en svenska bosatt i England sen flera år tillbaka ska det nog vara 🙂 Brytningen fanns där, men som du säger, inte alls störande. Mer charmigt som Ingrid Bergman än störande som Noomi Rapace 😉

    Ja, men denna var klart bättre än Ghost Protocol (i mitt tycke) så det har varit en varannan film i denna serie. Första, tredje och denna femte har varit bra.

    1. Movies-Noir:
     Å andra sidan, namnet Ilsa Faust låter mer tyskt än både svenskt och brittiskt så hon hade nog kunna komma undan med vilken europeisk accent som helst. Vad mig anbelangar hade hon fått prata rorövovarorsospoproråkoketot, jag hade ändå tyckt hon vad svincool 🙂

     1. Man kan väl säga att vad den breda publiken anbelangar så pratar Ilsa och Janik rövarspråket redan idag. Filmen undviker på ett överdrivet sätt att peka ut Janik Vinter som svensk, medan alla andra henchmen av vikt identifieras med bakgrundsinfo.

      Är Bergmans Ilsa Lund i Casablanca svenska, eller är hon också lite hemligt allmäneuropeisk?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.