Fredagsfemman # 59 – Den ledsamma listan

5. ”You aren’t gonna say you have a bad feeling about this, are you? I hate it when you say that.”’
.
Luke Skywalker kan sin magkänsla och Han Solo vet när den är obehaglig. Hädan efter finns det inte en enda situation i vilken jag INTE kommer förlita mig på min magkänsla.  När nånting är på väg att braka riktigt åt helvete och det inte går att tänka positivt, när det enda magen gör är att pumpa ut känslan ”förbered dig, samla kraft, du kommer behöva det”, DÅ lyssnar jag.
.
.
.
.
.
4. “Don’t you be afraid, sweetheart. Death is just a part of life, something we’re all destined to do.”
.
Jag har varit rädd för döden så länge jag kan minnas. Först rädd för att mamma skulle dö, eller brorsan, nån kompis eller marsvinet Putte. Sen kom den stora fasan, tänk om barnen dör! Och hela tiden har jag varit svinrädd för min egen skull, tänk om JAG dör, jag vill ju vara med. Länge. Forrest Gump hade en mamma minst lika klok som Tjuren Ferdinands (fast hon inte var en ko) och visst har hon rätt, döden är en del av livet, det enda i livet vi med säkerhet VET kommer att hända.
.
.
.
.
.
3. “Frankly my dear, I don’t give a damn.”
.
Detta klassiska citat från Borta med vinden ger mig inte mandat att faktiskt få önska livet ur folk men det ger mig en känsla av att det just nu är okej att jag ser det orättvisa i att elaka, vidriga as till människor får fortsätta leva sina liv som om ingenting hänt och att snälla, hyggliga människor inte får det.
.
.
.
.
.
2. “Be excellent to each other.”
.
Bill och Ted är inga smartskaft direkt men en sak hade dom koll på: vi ska vara snälla mot varandra. Jag har alltid tyckt att uttrycket somna aldrig osams är ganska larvigt men jag har en liten annan syn på det nu. Det gäller inte bara att somna sams, det gäller att vara schysst mot alla i sin närhet, att lösa problem, att försöka vara storsint, vuxen, förlåtande och förstående för faktiskt – helt ärligt – vi har inte den blekaste aning om när vår tur på jorden är slut. Det är betydligt enklare att leva vidare när man vet att samvetet är rent, att man gjort det bästa man kunnat mot den som inte längre finns kvar.
.
.
.
.
.
1. “All these moments will be lost in time. Like… tears in the rain. Time to die.”
.
Roy Batty (Rutger Hauer) från Blade Runner får uttrycka dagens femte klokskap om döden. Det är så många minnen som spökar för mig just nu, så många tankar om framtiden, så många tårar som rinner nedför mina kinder, så många önskningar om att jag egentligen heter Gwyneth Paltrow och är med i Sliding Doors (eller nån annan film som kan rubba tid och förändra händelser) och ändå är det enda jag lyckas med är att leva i nuet, precis bara just nu. En minut i taget. För elva dagar sedan dog mina barns pappa och livet kommer aldrig mer bli detsamma, inte för dom, inte för mig, inte för någon i vår närhet. Döden har visat sitt olycksaliga ansikte och som svar till Mamma Gump kan jag bara säga:  jag är inte rädd men jag är förbannad och jag är jääävligt ledsen.

23 svar på ”Fredagsfemman # 59 – Den ledsamma listan”

 1. “Always start a road trip by saying, ”Transform, and roll out!”
  —Optimus Prime
  ”Det finns en tid för allt, men just nu behöver en del hålla käften ibland..”
  – Catnip

  Jag är med dig och er, hela tiden, vart som helst <3

 2. Ah, vad kan man säga? Citat 1 är filmhistoriens bästa citat. Men framför allt, här och nu, i livet, tag vara på er och var där för varandra. Jag tänker på er.

 3. Jag tycker så mycket om dina fredagsfemmor som är mina favoriter bland dina inlägg, jag har sagt det förr, men det finns inte ord för hur jag önskar att du hade sluppit skriva den här. Inte för att den inte är bra och fin för det är den, verkligen. 3 <3

 4. ”Why love if losing hurts so much? I have no answers any more. Only the life I have lived. Twice in that life I’ve been given the choice: as a boy and as a man. The boy chose safety, the man chooses suffering. The pain now is part of the happiness then. That’s the deal.” / C. S. Lewis in Shadowlands

 5. Ett citat till, från Frankenweenie:

  “When you lose someone you love they never really leave you, they just move into a special place in your heart” –Mum
  “I don’t want him in my heart. I want him here, with me.” –Victor
  “I know. If we could bring him back we would…” –Mum”

  Önskar jag kunde göra något.

 6. <3 Fint!
  Sitter o gråter på bussen nu igen. Det är så J-vla orättvist!
  Stor kram till alla berörda.

 7. Så Ledsen Fiffi att jag han skriva något hurtigt o helt fel på annan plats här…o först nu såg detta…massor med värme o medkänsla till Dig från en läsare som uppskattar det du skrivit och skriver här. Snowangel (Helena)

  1. filmitch:
   Tack. Sorgligare än såhär kan det i alla fall inte bli.
   Nu tar vi en dag i taget och försöker göra just den här dagen så bra som möjligt. Att leva i nuet och BARA i nuet är ganska nyttigt 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.