Fredagsfemman # 68

5. Peppen för Only God Forgives

Efter succén med Drive kan det inte bli annat än hjärtinfarktsvarning på det nya samarbetet mellan Ryan Gosling och Nicolas Winding Refn. Bara en vecka kvar nu. Känns som det kan bli en lång vecka.

 

 

4. Champions League-finalen VS Handboll i Hallsberg

Imorgon är det värsta stora fotbollshändelsen på Wembley – och på TV. Samtidigt är det värsta stora handbollscupen i Hallsberg. Tänk att nåt så spännande som att två tyska lag gör upp om världens finaste klubblagstrofé kan kännas så obetydligt när man har chansen att se pojkhandboll live i en sporthall i Närke.

 

3. En dokumentär jag inte kunde stänga av

En kvinna hittas död vid en trappa. Den äkta maken hittar henne och ringer 911. Nåt som till en början verkar vara en tragisk olyckshändelse och inget mer än så utvecklas till ett drama direkt ur verkligheten, eller en spännande thriller om man så vill. Dokumentären The Staircase är lång men det gick inte att stänga av. Jag struntade i både middag och sömn, jag var tvungen att se den klart. Hela dokumentären går att se här. Den är värd tiden. Tro mig.

 

2. Anna Serner gör nytta i Cannes

På en presskonferens under filmfestivalen i Cannes passar Filminstitutets VD Anna Serner på att prata jämställdhet. Filmbranschen är rent skrattretande ojämnställd. 54 av 1000 filmer som tävlat om Guldpalmen har regisserats av kvinnor.  4 av 400 filmer som nominerats till en Oscar för bästa regi är regisserade av kvinnor. Pinsamma siffror kan jag tycka men vi är inte mycket bättre i Sverige – en av tio filmer de senaste 50 åren har regisserats av kvinnor. Det Sverige har som många andra länder saknar är en strategi som ska leda till att förändra dessa siffror och den strategin är Anna Serner en levande reklampelare för.

 

1. Mors-dag

På söndag är det Mors dag. Själv tycker jag alla dagar är mors dag. Jag har varit mamma i dryga sexton år och jag minns knappt hur livet var innan dess. Det var sannolikt bra då också men ynnesten att få bli mamma slår det mesta jag gjort. Det är så BALLT att få vara med, lära känna och se vad det blir av dom där coola människorna som låg i min mage för länge länge sedan. Därför kommer bloggen att tillägnas alla mammor hela helgen. Den blir en mors-dag-filmblogg-helg helt enkelt. Filmer om mammor, alla sorters mammor. Hurra för oss och alla våra mammor liksom!

12 svar på ”Fredagsfemman # 68”

 1. 5: Jag har ju fortfarande Drive kvar, jag…
  4: Ni får vinka när ni kör igenom/förbi Arboga (för det måste ni väl nästan göra om ni ska till Hallsberg?)
  3: Är alla åtta delarna på 40 min styck?!
  2: Det är väl en sådan där grej man aldrig får lessna på att uppmärksamma. Även om det ibland är lockande. Å andra sidan behöver ju inte kvinnor i branschen per definition innebära mer jämställda filmer, det finns tex säkert ett par kvinnor inom Disney 😉
  1: Hurra för mor!

  1. Sofia:
   5. Jag är lite avis på det.
   4. Vi vinkar. Och tutar! 🙂
   3. Ja, utom sista som är över en timme.
   2. Så sant. Men om det var ännu fler kvinnor hos Disney – med makt – så kanske inte dom animerade kvinnorna skulle se ut som glosögda barbiedockor allihop?

 2. 5. Kan bli hur bra som helst! Och blir väl det också!
  4. Själv sitter jag klistrad vid burken. Naturligtvis!
  3.Den här rackaren såg jag när SVT visade den första gången för ett par år sedan. Mycket bra!
  2. Bra grepp!
  1. Det blir till besöka morsan med andra ord!

  Go helg! 🙂

  1. Steffo:
   5. Hoppashoppashoppas.
   4. Jag vill ju göra det – också. Måste lösa det på något sätt 🙂

   Go helg! 🙂

 3. 5. Ja du, jag har hört en del väääääldigt blandade åsikter om Only God Forgives, jag säger inte mer än så. Vi får se på torsdag. 🙂
  4. Missar nog CL-finalen. Är på kalas hos en bror som är mindre intresserad av sport än… ja, Sofia t ex. 😉
  3. Såg slutet av nåt avsnitt och blev helt gripen. Ska nog se om alltihopa.
  2. Det finns några kvinnliga regissörer från de senaste åren som blivit favoriter hos mig. Andrea Arnold och Lynne Ramsay t ex.
  1. Bra att du påminner. Man blir ju lite förvirrad när man följer Twitter-flöde från andra sidan pölen där de ju firar fel dag. 😉

  1. @Jojjenito: Jaha och här går vi igång med personpåhoppen med en gång. Du vet väl vad Spock säger om personpåhopp? 😉

 4. 5. Ja, herregud! Läste i DN att den tydligen fått bu-rop i Cannes. Det kan ju bara båda gott 😀 Har visserligen inte sett ”Drive” men kände ändå en viss pepp där jag satt vid havregrynsgröten i morse.
  4. Aj då! Men heja på Tyskland i CL i alla fall!
  3. Den får jag ta och se någon gång. Har hört för mycket gott om den för att låta bli.

 5. Till Kd verkar den inte komma 🙁
  Marcus slår Jojjenitos bror – mitt under brinnande fotbolls VM frågande han mig varför det var så mkt fotboll på TV?
  Tack för tips
  Tråkigt att man överhuvudtaget ska behöva diskutera något som borde vara självklart.
  Får försöka hitta en bok eller två till mor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.