Fredagsfemman # 86

5. Skumtimsproblem

Jag ville så gärna tycka om Johan Theorins bok Skumtimmen. Jag läste bra långt innan jag gav upp, gav den fler chanser än jag normalt sett ger en bok. Men det hjälpte inte. Hans språk når inte fram till mig, det blir bara floskligt och sömnigt. Däremot är det en historia som jag tror gör sig väldigt bra på film. Därför tänker jag gå och se den. Lena Endre och Thord Petersson borde vara perfekta i huvudrollerna och Daniel Alfredsson har regisserat. Det är inte bara lyssna som är det nya läsa, film är det nya bok.

.

.

4. Monsters of film på VOD

Igår drog skräckfilmsfestivalen Monsters of film igång i Stockholm och jag var på invigningen tillsammans med några filmspanarvänner. Lördagens filmspanarfilm kommer dessutom bli en av festivalens skräckisar. Monsters of film håller på ända till på söndag och visar en hel drös med intressanta filmer. Nu till det riktigt superintressanta i kråksången. Alla människor på bor ju inte i Stockholm men många är väldigt intresserade av skräckfilm. Det har festivalens huvudarrangör Njutafilms förstått. Så i samarbete med SF Anytime kan man se flera av festivalens filmer på video on demand. Klicka här så ser du hur det går till. Heja säger jag! Toppenbra! Som grädde på moset har jag och Filmitch recenserat två av festivalens filmer och dessa texter finns att läsa på våra bloggar imorgon kl 08 respektive kl 14.

.

.

3. Den där eländiga rosa överstrykningspennan

SF har sedan rätt lång tid tillbaka nåt som heter Smultronstället. Enligt deras egen förklaring : ”Med Smultronstället har vi gjort det lättare för dig att hitta de där filmerna som stannar kvar länge. Smultronstället är vårt sätt att samla filmer som vi själva gillar och vill rekommendera till alla filmälskare. Smultronstället är utmärkt film, helt enkelt.” Jag tycker idén är rent usel. SF bestämmer alltså med hjälp av en rosa märkpenna vilka filmer som är utmärkta. Genom att välja ut filmer som Kära passagerare, Bon appetit, The Grandmaster och Promised Land kanske dom lyckas få nååååååååågra 65+-besökare till biografen som annars inte hade gått MEN dom lyckas garanterat skrämma bort drösvis av människor i yngre ålderskategorier från dessa filmer enbart genom att ”artbestämma” dessa på förhand.  Spiken i min kista kom nu när jag såg att Hotell ”förärats”med att bli smultronställetfilm. Hotell är en film som borde marknadsföras med vidd och bredd – inte genom att förminska den, få den att kännas smal och ”fin”. Det här gör mig irriterad. Elitismstämpel kan banne mig inte gynna någon film!

.

.

2. Kim Bodnia

Bron 2 har börjat. I say no more.

.

.

.

1. Filmspanarträff!

Imorgon smäller det, det är dags för september månads filmspanarträff. Sist flera av oss sågs var på Malmö Filmdagar så det känns som att det är på tiden för gemensam bio, middag och brainstormning inför nästa tema. Förra temat var ju så KUL, kan vi bräcka det? Har du en filmblogg och vill vara med i vårt gäng, mejla mig på fiffi@fiffisfilmtajm.se så skickar jag information.

12 svar på ”Fredagsfemman # 86”

  1. Henke:
   Obegripligt är ordet. Och taskigt. Konstigt. Fel. Dumt. Jag kan komma på fler ord om jag måste. Fasiken, Hotell är alldeles för bra för att uppmärksammas som en ”rosa” film. ALLA borde ju se den och det här är helt fel sätt att nå ut till dessa ALLA:

 1. Idag är det i alla fall fredag.

  4: Tjoho. Riktigt bra initiativ av Njutafilms/SF Anytime. Att de äntligen börjar lära sig.
  3: Word i kubik. Idioti. Så roligt att The Grandmaster är rosamarkerad också.
  2: Visst är titellåten bra också. Sätter stämningen direkt. Jag insåg att jag saknat Bodnias skratt, det där korta när Saga säger eller gör nåt.
  1: Missar denna gång tyvärr.

  1. Jojjenito:
   Haha, ja idag är det ”rätt” dag 🙂

   4. Superbra. Ju. Apropå ditt svar på nummer 1. 🙂
   3. Undrar om fler eller färre biobesökare hittat till The Grandmaster på grund av överstrykningspennan jämfört med om den gått upp på biograferna som en ”vanlig” film. Jag skulle gissa på färre.
   2. Jag började gråta när titellåten började förra söndagen. Tårarna bara rann.
   1. Attans, men på´t igen nästa gång.

 2. 3. Eller så är det just det som behövs för att få ”yngre personer” att få upp ögongen för sånt som de kanske aldrig annars skulle se? Tror knappast att det sätt som SF jobbar på skulle skrämma iväg yngre besökare så mycket deras salonger och jättelika salongkomplex kryllar av godis, popcorn hot snacks och nöjesparkskänsla plus att deras allra största posters består av de allra största amerikanska filmerna. Då skadar det inte att ägna en liiiten del av deras marknadsföring med att märka några filmer med rosa överstrykningsfärg, om du förstår vad jag menar. Även om jag kan tycka att det finns bättre sätt att göra det på, som att t ex låta skitfilmer som ”The Lone Ranger” att aldrig visas i en enda salong och välja att försöka marknadsföra annat än bara Oscars-aspirerande filmer till storstäderna, men sånt kommer ju aldrig hända 😛 Nej men seriöst, själv visste jag t ex inte ens om vad ”Smultronstället”-grejen handlade om.

  1. dan:
   Jag menar inte att Smultronstället skrämmer bort ungdomar från biograferna i sig men jag är övertygad om att epitetet ”utmärkt film” inte direkt gör att filmen hamnar på plus. Vilket är synd för det är många av Smultronställetfilmerna som ÄR utmärkt film men det kanske är nåt biobesökarna borde få chans att upptäcka själva? Eller om man vänder på det, vad är det för fel på filmerna som _inte_ blir överstrukna med den rosa pennan? För kommerciella? För ytliga? För mycket?

   Jag tycker bara att det är synd när filmer som faktiskt kan och borde tilltala den stora massan – som Hotell (med rätt marknadsföring) – kommer försvinna i nåt slags prettovakuum och att det sen kommer hummas och undras och rynkas på näsan åt att så få gick och såg den på bio. Nähä? Är dom förvånade? Den kommer dö smultronställetdöden…

 3. 5: Det finns ändå något i Theorins stämning, så kan de överföra den till film är det bara att gratulera. Fast å andra sidan var jag ju inte överdrivet förtjust i Låt den rätte komma in…
  4: Bra initiativ, även om jag själv inte tar mig mer tid än att se vår gemensamma film. Fram för fler hemmafilmfestivaler.
  3: Svår avvägning det där, men i just det här fallet är jag också rädd att kategoriseringen skrämmer bort fler potentiella tittare än den lockar.
  1: Yay 😀

  Ha en bra kväll så ses vi imorgon

 4. 5 Gillar böckerna men skippar filmen.
  4 Otroligt bra jobbat av de ansvariga så ska en slipsten dras.
  3 Bättre vore om man såg till att alla ”smala” filmer nådde ut i landet nu i digitaliseringens tidevarv.
  2. Återkommer när jag sett för säsongen när nu det blir av……
  1. Är men i anden 😉

  1. filmitch:
   5. Varför väljer du att skippa filmen?
   3. Håller med till hundra procent!
   2. Glöm inte bort serien bara…
   1. Ja, och med recension på onsdag. Ju. 🙂

   1. 5. När det rör sig om deckare jag läst vet jag vem mördaren är och iom att detta finns det inte så mycket mer att hämta. I överlag är jag inte så förtjust i deckare på film. Undantag Christie då de är så himla mysiga. Gärna med en överspelande Ustinov i huvudrollen 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.