GOLDENEYE

Att se film tillsammans med ett gäng ungdomar kan vara klurigt. Att välja ut en Bondfilm att se tillsammans med ett gäng ungdomar som inte kan stava till Sean Connery är inte heller så lätt, eller att dom ser på filmer gjorda på nittonhundratalet som ”gamla” – Forrest Gump exkluderad.

Det som gjorde att jag kunde utröna ett liiitet jubel när Goldeneye hittades på hyllan var att Izabella Scorupco inte bara var Bond-brud utan även ”känd från TV” och att Pierce Brosnan var ”pappan i Remember me”. Således var hela gänget rätt när filmen började, en inställning som alltid hjälper en bra bit på traven.

För egen del minns jag Goldeneye som en perfekt Bondfilm, den första jag såg på bio som jag verkligen gillade och kanske berodde det på att Pierce Brosnan – för mig – var känd både från TV och som Remington Steele. Jag fick en riktig WOW-kick av filmen och trots att jag inte sett om den sen dess så håller jag den som nummer två i Bästa-Bondfilmer-genom-tiderna-listan (jag vet dock att många ser den som bottenskrap). Hur som helst, en spännande grej både att se om den och att se den med kids som tycker att Bond = Skyfall.

Jag får en liten svindelkänsla i magen när filmen börjar. Ja just ja! Bungyjumpet! Så härligt! Filmen tuggar sig vidare och presenterar Sean Bean. ”Där är ju han i Game of thrones! Han är skurk i ALLA filmer och han är en skurk som alltid DÖR i alla filmer”, säger en av tonåringarna och jag kan inte göra annat än att nicka förnöjsamt. Där är en som fattat grejen och som genomskådat baksidan av typecasting.

Det som förvånar mig med Goldeneye är att den inte åldrats så snyggt. Några av actionsekvenserna håller jättebra men flera känns väldigt mossiga, något som ungdomarna inte verkar känna av alls. Dom gillar det här och jag får nostalgiklump i magen och Xenia Onatopp (Famke Janssen) som har världens coolaste bondbrudsnamn imponerar inte på gänget alls. Inte Izabellas Natalya Simonova heller, hon som jag ser som den första på riktigt intelligenta bondbruden. Filmen däremot, den funkar. Hela gänget gillade den och så även jag även om den fräschör jag upplevde 1995 nu har transformerats till charm och inte mer än så.

Vi försökte enas om ett betyg och det gick förvånadsvärt lätt. Samtliga närvarande sa fyra och jag håller med men dom sa en annan sak som jag INTE håller med om. ”Goldeneye är bättre än Skyfall”. Inte en chans säger jag, men jag satt å andra sidan bredvid när dom sov sig igenom andra halvan av Skyfall. Här var dom übervakna hela filmen igenom. Bra betyg för en ”gammal” Bond.

Fripps filmrevyer håller som bäst på att metodiskt beta sig igenom hela Bondserien och här är hans tankar om Goldeneye. Movies-Noir är inte nådig mot filmen och Filmitch tycker såhär.

11 svar på ”GOLDENEYE”

 1. Haha, kul att jag nämns som en bov (känner mig som Sean Bean nu) 😉

  Kul att filmen funkar för hela familjen. Tyvärr är GoldenEye en av få Bondfilmer jag inte är så sugen på att se om när jag tänker på Bond. Bondlåten är däremot en av de bättre, det är en sak som är säker.

  1. Movies-Noir:
   Tycker man så illa om Goldeneye som du gör så ÄR du banne mig Sean Bean 😉

   Håller helt och hållet med om Bondlåten. I mina ögon är den en topp-femma. Skyfall som etta 🙂

   1. Jag bär Sean Bean-rollen med ära 😀

    Mmm, svårt att ranka så här på rak arm, men Skyfall saknar något även om den är bra. Hörde delar av Casino Royale-låten igår av en slump och den gillar jag nog lite mer. Men det finns många klassiska låtar i serien jag också gillar.

 2. Trevlig tradition med bondkväll med ungdomarna! Kul val med GoldenEye, den är stabil. Undrar vad de tyckt om Licence to kill…

  Tack för den allt för vänliga länkningen!

 3. Kul experiment och att kidsen gillade Pierce, Timothy tror jag kan vara svårare att sälja in (ni kanske kan se Hot Fuzz först?). Var ett tag sedan jag såg den sist och minns inte eventuellt daterade actionsekvenser. Kanske dags för ett återbesök, tror att jag har den gamla tidningsrecensionen liggande?

  1. Sofia:
   Hot Fuzz är sedd för lääääängesedan men jag kan inte sopa ihop tillräcklig med inspiration för att skriva om den. Det har aldrig hänt förut (och det beror inte på Timothy) 🙂

    1. Sofia:
     Jag vet inte. Både ja och nej. Tror jag skulle behöva se om den för att sortera tankarna men ids inte riktigt…

 4. Tackar för länkning – kul att filmen föll i god jord en av Brosnans bättre med bra låt och häftig action 🙂 Har dock svårt för karaktären O.X även om namnet är bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.