Ikväll: Guldbaggegalan

Ikväll är det Guldbaggegalan
(* och nu är inlägget uppdaterat med vinnare å allt).

Förra årets bästa svenska filmer ska slåss om rampljus, pris, fler biobesökare och därmed mer klirr i kassan.

Jag är en lojal tittare men kanske inte den mest engagerade, inte i år i alla fall. 2010 var inget höjdarår filmmässigt, varken här hemma eller internationellt, men jag kan ju alltid ta en paus i mina åtaganden och sitta i soffan och gnälla på Petra Mede en stund. Dessutom känner jag mig rätt bakom som ännu inte sett Svinalängorna som förväntas sopa mattan med allt och alla ikväll.

Om några timmar vet vi om rätt film och rätt skådisar vann.
Vilken vill du se som vinnare?

BÄSTA KVINNLIGA BIROLL
Tehilla Blad – Svinalängorna
Cecilia Forss – I rymden finns inga känslor
Outi Mäenpää – Svinalängorna VINNARE!

Cecilia Forss spelar samma tjej som hon gör i ICA-reklamen men jag hejar på henne ändå.

BÄSTA MANLIGA BIROLL
Peter Dalle – Himlen är oskyldigt blå VINNARE!
David Dencik – Cornelis
Ville Virtanen – Svinalängorna

David Dencik är en personlig favorit och den enda som representerar förra årets tveklöst bästa film i mina ögon – Cornelis. En skam är vad det är att den inte fått fler nomineringar. SKAM, hör ni det!
S K A M!

BÄSTA KVINNLIGA HUVUDROLL
Pernilla August – Miss Kicki
Noomi Rapace – Svinalängorna
Alicia Vikander – Till det som är vackert VINNARE!

Noomi är cool. Jag hoppas på henne fast Alicia gjorde en jättebra insats i den där prettorullen.

BÄSTA MANLIGA HUVUDROLL
Sebastian Hiort av Ornäs – Sebbe
Joel Kinnaman – Snabba cash VÄLFÖRTJÄNT VINNARE!
Bill Skarsgård – I rymden finns inga känslor

Medelåldern i denna kategori är 23 år. Det brukar ligga på över 50. Det är ett steg i rätt riktning! Jag kan sätta en månadslön på att Bill kammar hem det här priset ( * är i efterhand glad för att ingen satte emot) och det är han definitivt värd, men varför inte Martin Wallström är nominerad för samma film är en gåta. Eller Hans-Erik Dyvik Husby! Jiiizzzes.

BÄSTA UTLÄNDSKA FILM
Fish tank
Miraklet i Lourdes VINNARE!
The social network

Jag är väldigt förvånad att danska Hämnden inte är en av dom nominerade men av dessa tre gör jag tummen upp för Fish tank.

BÄSTA FILM
I rymden finns inga känslor
Sebbe VINNARE!
Svinalängorna

I brist på Cornelis säger jag I rymden finns inga känslor.

BÄSTA REGI
Pernilla August – Svinalängorna HÄRLIGT GLAD VINNARE!
Lisa Langseth – Till det som är vackert
Babak Najafi – Sebbe

Två kvinnor och en invandrarkille. RESPEKT! Jag unnar vem som helst av dessa tre ett pris men jag tror rätt stenhårt på Pernilla August.

BIOPUBLIKENS PRIS
Snabba cash
Farsan
Änglagård tredje gången gillt VINNARE!

Snabba cash Snabba cash Snabba cash! Snälla biopubliken, Snabba cash!

10 svar på ”Ikväll: Guldbaggegalan”

  1. Hade ju tänkt att jag skulle se spektaklet för en gångs skull men om det är Petra Mede som håller i det känns det inte riktigt lika lockande längre… men bortsett från att Pernilla August är självskriven i samtliga nomineringar (för att hon är den hon är) tycks inte nomineringarna vara lika pretto som de senaste åren. Eller har våra stjärnor tagit ett sabbatsår? Usch, vilken bitter kommentar det här blev…

  2. BlueRoseCase:
    Där håller jag med dig, särskilt pretto är det inte och Svinalängorna kanske dessutom förtjänar alla dessa nomineringar.

    Jag tycker dessutom att det är lite fånigt att det bara är tre nomineringar i varje kategori. Fem vore bättre. Då hade jag antagligen inte behövt vara så Cornelis-gnällig ;D

  3. Intresset är noll då det brukar vara en ganka ointressant och trist tillställning. Ska nog se någon film på voddler då frun har ockuperat tv, hon älskar galor och har the time of her life vid den här tiden på året ;)har faktiskt bara sett Snabba Cash, Social Network och kortfilmen I rymden.

  4. Jag klarade av det mesta! Zappade bort några introduktioner, några tacktal och det mesta av Mede. Annars var det ju för en gångs skull en rätt oförutsägbar gala. Kul!

  5. Den hade nog vunnit ändå tyvärr. Men det går inte att bortse ifrån att allt bråkande har haft som syfte att få röster till det här priset. Hennes argument har ju varit extremt ihåliga. Debatten på Debatt var ju inte ens en debatt det var ju bara en massa attacker ifrån henne på allt och alla utan egentlig styrsel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.