IRON SKY

7 september, 2012

För att börja baklänges: jag trodde Iron Sky skulle vara en helrutten film.

Jag trodde lite fördomsfullt att det skulle vara en keckig finsk film med halvtaskig budget som fått göra avkall på all form av konstnärlighet frihet för att få ekonomin att gå ihop – men jag hade fel. Iron Sky har inte gjort avkall på nåt för att gå i hamn. Det här är snyggt och annorlunda och filmen har ett manus som är skrivet både med historisk sarkasm och humor. Jag är rätt imponerad faktiskt.

Nazisterna försvann inte där efter andra världskriget, å nej, dom flyttade bara lite på sig, byggde en en militärbas på månens baksida och fortsatte sin inskränkta kamp mot dom udda, dom bruna, dom tänkande. 2018 är det tänkt att dom ska bege sig tillbaka till jorden och erövra denna en gång för alla.

Den finske blackmetalsångaren Timo Vuorensola är en man med många strängar på sin lyra. Iron Sky är den första långfilmen han regisserar och det finns inte mycket att klaga på angående hans arbetsinsats. Det här är charmigt, det är coolt, jag får vibbar från Sky Captain And The World Of Tomorrow och jag blev väldans underhållen. Så tack Timo och tack till alla fans som ställde upp med pengar för att filmen skulle bli av. Såna här knasbolligheter är viktiga i filmens värld.

Filmen finns på Voddler.

{ 8 comments… read them below or add one }

Sofia september 7, 2012 kl. 19:01

Jaaa! Den här blev en helskön liten överraskning. Jag blev förvånad över hur förhållandevis väl de lyckats hålla ihop hela historien utan att bara förfalla till en massa gags. Imponerande effort måste man säga.

Svara

Fiffi september 7, 2012 kl. 20:51

Sofia:
Visst var den cool – och smart! Det här är en film som kommer ses om härhemma.

Svara

Jaana september 7, 2012 kl. 19:24

Denna recensionen har jag längtat efter ! Fast ändå inte, hade du sågat den, hade mina finska gener gråtit blod…. Ska väl erkänna att jag inte sett den än, missade den på bio i min lilla stad, som visar sådana här rariteter i bara några dagar och sen missade jag den som utomhusbio på ”Kulturkalaset”, men det var Nationalteaterns fel…lite märkligt, eftersom de spelade kvällen innan, say no more…
Ser i alla fall fram emot att se den !

Svara

Fiffi september 7, 2012 kl. 20:53

Jaana:
Jag missade den också på bio men den funkar alldeles utmärkt på DVD.
Nu har du inga ursäkter längre, se den 🙂

Svara

filmitch september 9, 2012 kl. 15:39

Jag var kanske inte lika impad av själva filmen som jag fann vara lite småtrist men all heder åt projektet och filmen var snygg.
http://filmitch.wordpress.com/2012/05/15/iron-sky-finland-2012/

Svara

Fiffi september 9, 2012 kl. 22:10

filmitch:
Javisst! Cred till hela projektet, absolut! Stort att fixa det tycker jag.

Svara

Torso september 24, 2012 kl. 07:51

Den här filmen är rätt unik. Filmen finansierades delvis av fans (!) som fick sina pengar tillbaka och lite till eftersom filmen gick plus (vad jag läst). Regissören hade som krav att filmmusiken skulle göras av Laibach, vilket var en lysande idé. Sen tog filmen väldigt lång tid att göra, så Laibach la in filmmusiken utan förklaring lite här och där på sina skivor, vilket tydligen var väldigt malplacerat. Hörde med ett Laibach fan som inte förstod sig på texterna gentemot det övriga materialet på skivorna, men polletten föll ner när filmen släpptes.

Filmen börjar riktigt bra, och är väldigt snygg. Idén är kanon! Meningen är att den ska vara som en B-film, samtidigt så är effekterna stundtals i samma klass som Star Wars. Tänker lite på ”Starship Troopers” som hade snarlikt koncept.

Såg filmen på bio. Tyckte bilden är för bra och man får en tv-känsla av den. Filmen håller inte samma nivå rakt genom, minns att den var rätt långtråkigt i mitten. Tycker att den pendlar hastigt mellan 4 till 2…så jag tycker att 3 är ett bra betyg.

Svara

Fiffi september 25, 2012 kl. 20:23

Torso:
Visst är det en strålande idé, en idé som dom lyckats genomföra med den ära rätt igenom. Laibachs filmmusik är ju helt perfekt. Jag visste inte att det var dom som gjort den men nu när du säger det så ploppar poletten ner och jag vill se om filmen 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: