KILL YOUR DARLINGS

3 juni, 2014

Vet du vem Allen Ginsberg, William S. Burroughs och Jack Kerouac var? För egen del var det bara herr Burroughs jag hade lite koll på, mest för att jag sett David Cronenbergs Naked lunch en massa gånger och den är baserad på Burroughs bok med samma namn.

Men dessa tre herrar var alltså poeter och författare som träffades på Columbia University i New York 1940-talet och som sedan startade Beat Generation (beatnikrörelsen) i San Fransisco på 50-talet. Ordet “beat” syftade inte på att det var ett jäkla drag i gossarna, att dom var slagkraftiga, snarare tvärtom. Trötta och utslagna var dom. Drogexprimenterande, svårmodiga och djupa unga män.

Allen Ginsberg (Daniel Radcliffe) träffar William Burroughs (Ben Foster) på universitetet men han träffar också på Lucien Carr (Dane DeHaan) som han förälskar sig i. Carr är inget ess i skolan utan fuskar sig genom studierna med hjälp av läraren David Kammerer (Michael C. Hall) som även han förälskat sig i den blonda pojken och försöker komma honom nära/behålla honom genom att se till att han klarar proven. Jack Kerouac (Jack Huston) är inte elev på skolan men är god vän med killarna.

Det är ingen direkt omtumlande film det här men ett gott hantverk och fina skådespelarprestationer. Daniel Radcliffe och Dane DeHaan sticker föga överraskande ut lite extra och musiken är genomgående perfekt.

Men jag har en liten fråga som du bör ställa dig innan du ser filmen. Vill du se Harry Potter liggandes naken på rygg med uppdragna ben och bli påsatt av Green Goblin?

Om ja, se filmen. Om nej, varför vill du inte se det?

{ 4 comments… read them below or add one }

Sofia juni 3, 2014 kl. 05:29

Haha, lysande avslutning! Ny blev jag ju riktigt nyfiken på en film som jag annars hade avfärdat med en gång — det här är killar som i min bok är outhärdliga posörer. De verkliga personerna, alltså, inte skådisarna

Svara

Fiffi juni 3, 2014 kl. 09:40

Sofia:
Posörer, javisst. Men snyggt gestaltade posörer av samtliga skådespelare. Med eller utan kläder.

Svara

Steffo juni 3, 2014 kl. 07:42

Sista meningen borde fanimej vara taglinen på affischen! 🙂

Svara

Fiffi juni 3, 2014 kl. 09:40

Steffo:
🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: