FILMSPANARTEMA: KVINNOR SOM SLÅSS

Nåt som gör mig riktigt glad är vuxna människor som inte tappat förmågan att leka. Tyvärr är lekande vuxna ganska ovanliga. Det finns många som inte vågar visa sin barnsliga sida även om dom skulle vilja, många som som inte vill visa den, som bara tycker det är larv och sen finns det några stackars satar som inte vet vad ordet leka betyder, som antagligen aldrig vetat.

Månadens filmspanartema handlar om kvinnor som slåss. Vad har det med leka att göra? Massor, faktiskt, i alla fall i filmens värld.

En regissör med barnasinnet otroligt skönt lättillgängligt är Robert Rodriguez. Att se filmer av honom när han går totalt tokbananas i sin lilla värld är som att se riktigt bra dansare på scen, det ser ut att vara så himla lätt, det behövs inte övas, det behövs inga omtag, allt bara flyter och det går att se framför sig hur Robert R hoppar runt inspelningsplatsen med hoppsasteg, fnissar och klappar händer när scenografin exploderar och brinner upp.

Robert Rodriquez är inte bara galet barnslig i sitt sätt att göra film han är även väldigt duktig på att gestalta kvinnor som slåss, alldeles perfekt för detta tema tyckte jag. Det är kvinnor som slåss, kvinnor som skjuter, kvinnor som dödar, kvinnor som må vara preciiis hur snygga och utmanande klädda som helst men dom är allt annat än bimbos och våp.

Kvinnorna i den här filmen skulle aldrig skrika av rädsla när dom blir attackerade, aldrig ropa iiiiiiiii innan dom kramas, fan, nej, dom skulle aldrig kramas alls. Punkt. Men dom skulle heller aldrig erkänna att nåt gör ont, att dom är rädda eller på något sätt känner sig underlägsna männen, för dom ÄR inte underlägsna, dom är inga offer. Kvinnorna i Robert Rodriguez värld är helt jämställda männen.

Fast…okejrå….i den här filmen dör kvinnorna som flugor (i och för sig precis som männen) och den tuffaste av dom tuffa, Machete (Danny Trejo) överlever på många kvinnors bekostnad men i Planet Terror var det tvärtom, där kickade en enbent Rose McGowan rumpa så till den milda grad att luggen låg som ett lantis-V i pannan när filmen var klar.

Robert Rodriquez är inte bara världsbäst på att casta balla actiontjejer som kan slåss, han är om möjligt ännu bättre på att regissera dom. Alltså, det här är killen som kan få Jessica Alba att agera trovärdigt på film. Sug på den!

Vad skriver mina filmspanarkollegor om idag? Hur tänker dom om temat, vilka filmer om kvinnor som slåss har dom sett? Klicka på namnen för att komma till bloggarna.

Except Fear

Filmmedia

Filmparadiset

Fripps filmrevyer

Har du inte sett den

Jojjenito

Rörliga bilder och tryckta ord

The Nerd Bird

22 svar på ”FILMSPANARTEMA: KVINNOR SOM SLÅSS”

  1. Henke:
   En nästan löjligt underhållande film tycker jag, helt i min smak om man vill se en fest för ögat men inte för hjärnan 😉

 1. Otippat filmval, även om Tarantino-kompisen Robert Rodriguez kanske inte är så otippad på temat. Jag har inte sett Machete Kills, inte heller Planet Terror som släpptes samtidigt som min favorit, Death Proof. Sant om Jessica Alba 🙂 och nu är det ju inte långt kvar till Sin City: A dame to kill for, där hon dyker upp igen. Kanske en passande film för filmspanarträffen? (När är nästa förresten?)

  1. Cecilia:
   Planet Terror som är så bra så braaaaaaa *klappar händerna* Du måste verkligen se den. Jag tror faktiskt att den kan gå hem hos dig.

   Nästa filmspanarträff är 13 september, kanske liiite för sent för Sin City. Men vem vet, det är Carl som bestämmer 🙂

 2. Jag kan hålla med om att Robert känns som en liten grabb i det att han leker fram sina filmer, men också i synen på kvinnor vad jag kan minnas från Machete (men det är kanske heeelt annorlunda här?)

  Visst, tuffa och skarpskjutande men generellt oftast lättklädda och faller som furor för rätt karl.

  1. Sofia:
   Det är ungefär samma kvinnosyn här men det jag gillar är att kvinnorna slåss på samma premisser som männen och både _med_ och _mot_ männen och inte enbart med varandra (som i andra filmer).

 3. Jag varken sett denna eller första Machete men jag har sett Planet Terror och just det där med lekfullheten i den filmen gjorde att jag gillade den mer än QT:s dialogtunga Death Proof.

  1. Jojjenito:
   Du kan ju alltid köra en dubbelfeature med Machetefilmerna. Fast det kanske blir lite väl overload av denna dödskreativa genre med två filmer efter varandra? 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.