FILMSPANARTEMA: KVINNOR SOM SLÅSS

20 augusti, 2014

Nåt som gör mig riktigt glad är vuxna människor som inte tappat förmågan att leka. Tyvärr är lekande vuxna ganska ovanliga. Det finns många som inte vågar visa sin barnsliga sida även om dom skulle vilja, många som som inte vill visa den, som bara tycker det är larv och sen finns det några stackars satar som inte vet vad ordet leka betyder, som antagligen aldrig vetat.

Månadens filmspanartema handlar om kvinnor som slåss. Vad har det med leka att göra? Massor, faktiskt, i alla fall i filmens värld.

En regissör med barnasinnet otroligt skönt lättillgängligt är Robert Rodriguez. Att se filmer av honom när han går totalt tokbananas i sin lilla värld är som att se riktigt bra dansare på scen, det ser ut att vara så himla lätt, det behövs inte övas, det behövs inga omtag, allt bara flyter och det går att se framför sig hur Robert R hoppar runt inspelningsplatsen med hoppsasteg, fnissar och klappar händer när scenografin exploderar och brinner upp.

Robert Rodriquez är inte bara galet barnslig i sitt sätt att göra film han är även väldigt duktig på att gestalta kvinnor som slåss, alldeles perfekt för detta tema tyckte jag. Det är kvinnor som slåss, kvinnor som skjuter, kvinnor som dödar, kvinnor som må vara preciiis hur snygga och utmanande klädda som helst men dom är allt annat än bimbos och våp.

Kvinnorna i den här filmen skulle aldrig skrika av rädsla när dom blir attackerade, aldrig ropa iiiiiiiii innan dom kramas, fan, nej, dom skulle aldrig kramas alls. Punkt. Men dom skulle heller aldrig erkänna att nåt gör ont, att dom är rädda eller på något sätt känner sig underlägsna männen, för dom ÄR inte underlägsna, dom är inga offer. Kvinnorna i Robert Rodriguez värld är helt jämställda männen.

Fast…okejrå….i den här filmen dör kvinnorna som flugor (i och för sig precis som männen) och den tuffaste av dom tuffa, Machete (Danny Trejo) överlever på många kvinnors bekostnad men i Planet Terror var det tvärtom, där kickade en enbent Rose McGowan rumpa så till den milda grad att luggen låg som ett lantis-V i pannan när filmen var klar.

Robert Rodriquez är inte bara världsbäst på att casta balla actiontjejer som kan slåss, han är om möjligt ännu bättre på att regissera dom. Alltså, det här är killen som kan få Jessica Alba att agera trovärdigt på film. Sug på den!

Vad skriver mina filmspanarkollegor om idag? Hur tänker dom om temat, vilka filmer om kvinnor som slåss har dom sett? Klicka på namnen för att komma till bloggarna.

Except Fear

Filmmedia

Filmparadiset

Fripps filmrevyer

Har du inte sett den

Jojjenito

Rörliga bilder och tryckta ord

The Nerd Bird

{ 18 comments… read them below or add one }

Johan augusti 20, 2014 kl. 06:30

Mammary cannons verkar vara ett skämt som aldrig blir gammalt. Hade glömt att även Rodriguez slagit in den kilen.

Svara

Fiffi augusti 20, 2014 kl. 16:24

Johan:
Och han har slagit in kilen o r d e n t l i g t dessutom 🙂

Svara

David augusti 20, 2014 kl. 08:12

Det är en film som jag inte sett, och det är ju alltid rart med flickor som slåss, så tack för tipset! 🙂

Svara

Fiffi augusti 20, 2014 kl. 16:25

David:
Varsågod 🙂 Även den första filmen, Machete, är sevärd.

Svara

Henke augusti 20, 2014 kl. 11:59

Har inte sett denna uppföljare på Machete från 2010. Men den får kanske chansen nu efter din hyllning.

Svara

Fiffi augusti 20, 2014 kl. 16:26

Henke:
En nästan löjligt underhållande film tycker jag, helt i min smak om man vill se en fest för ögat men inte för hjärnan 😉

Svara

Carl augusti 20, 2014 kl. 14:06

Bilden av den fnissande Robert Rodriguez är tilltalande.

Svara

Fiffi augusti 20, 2014 kl. 16:26

Carl:
Jag hoppas den bilden är någorlunda sann för jag gillar den jag med 🙂

Svara

Cecilia augusti 20, 2014 kl. 19:07

Otippat filmval, även om Tarantino-kompisen Robert Rodriguez kanske inte är så otippad på temat. Jag har inte sett Machete Kills, inte heller Planet Terror som släpptes samtidigt som min favorit, Death Proof. Sant om Jessica Alba 🙂 och nu är det ju inte långt kvar till Sin City: A dame to kill for, där hon dyker upp igen. Kanske en passande film för filmspanarträffen? (När är nästa förresten?)

Svara

Fiffi augusti 20, 2014 kl. 19:43

Cecilia:
Planet Terror som är så bra så braaaaaaa *klappar händerna* Du måste verkligen se den. Jag tror faktiskt att den kan gå hem hos dig.

Nästa filmspanarträff är 13 september, kanske liiite för sent för Sin City. Men vem vet, det är Carl som bestämmer 🙂

Svara

Cecilia augusti 21, 2014 kl. 10:07

Kanske dags jag ser den då! 🙂
Aha, ja det blir för sent!

Svara

Sofia augusti 20, 2014 kl. 19:08

Jag kan hålla med om att Robert känns som en liten grabb i det att han leker fram sina filmer, men också i synen på kvinnor vad jag kan minnas från Machete (men det är kanske heeelt annorlunda här?)

Visst, tuffa och skarpskjutande men generellt oftast lättklädda och faller som furor för rätt karl.

Svara

Fiffi augusti 20, 2014 kl. 19:44

Sofia:
Det är ungefär samma kvinnosyn här men det jag gillar är att kvinnorna slåss på samma premisser som männen och både _med_ och _mot_ männen och inte enbart med varandra (som i andra filmer).

Svara

Sofia augusti 21, 2014 kl. 14:28

Där kan jag absolut hålla med dig

Svara

Jojjenito augusti 21, 2014 kl. 13:49

Jag varken sett denna eller första Machete men jag har sett Planet Terror och just det där med lekfullheten i den filmen gjorde att jag gillade den mer än QT:s dialogtunga Death Proof.

Svara

Fiffi augusti 21, 2014 kl. 16:58

Jojjenito:
Du kan ju alltid köra en dubbelfeature med Machetefilmerna. Fast det kanske blir lite väl overload av denna dödskreativa genre med två filmer efter varandra? 🙂

Svara

filmitch augusti 25, 2014 kl. 00:31

Machete har jag sett och den var ok – lite småsugen är jag på att se denna då Robert Rodriquez alltid åtminstone är underhållande.

Svara

Fiffi augusti 25, 2014 kl. 14:05

filmitch:
Jag gillade denna aningens med än Machete (3/5) så det kanske finns en chans att du gör detsamma?

Svara

Leave a Comment

{ 4 trackbacks }

Previous post:

Next post: