LOCK UP

Jag undrar om det inte var 1989 som Sylvester Stallone peakade som filmstjärna. Jag undrar om han kan bli bättre, snyggare, mer right-on-target än han var då? Han hade glimten i ögat, han var vältränad men inte överanabolisk, det gick att höra vad han sa, han valde filmer inte enbart med plånboken och han verkade älska underdogrollerna, dom som Rocky var med att skapa.

Lock up är fängelsefilmen som börjar med sorgligt pianoklink i bästa Clint Eastwood-stil och utvecklas till en hårdaction där den dömde Frank Leone (Stallone) ser slutet på sin fängelsetid men får en ny fängelsedirektör att slåss emot. Warden Drumgoole (Donald Sutherland) är ingen lätt match kan jag säga och det ska det heller inte vara. Han sätter käppar i hjulet för Frank och är den enda som står emellan friheten, flickvännen och ännu fler år på kåken.

Ingen kan på samma sätt som Stallone gestalta en man som förlorat allt, som ligger i dyngan och sprattlar, som till synes inte har någon utväg men som vänder på allt och slutar som en vinnare. Stallonefilmer från 80-talet är perfekta på det sättet, jag vet jag får och jag blir aldrig besviken. Inte då. Inte nu. Inte sen.

Jag kan inte med all vilja i världen säga att jag tycker filmen är lika spännande när jag ser om den nu som när jag såg den för tjugotre år sedan men jag gillar filmen fortfarande, den funkar på mig (förvånad? någon?). Jag fixar inte orättvisor varken på film eller i verkligheten och jag spänner mina biceps i lojalitet och fantomkramp när Frank dumdristigt ger sig in i slagsmål, jag klapprar med fingertopparna mot soffbordet under hans rymningsförsök och jag vill göra tusen nålar på Donald Sutherland mest hela tiden.

Nostalgi och kärlek är bra kryddor när man tittar på film men det är inte alltid det räcker. Ibland vill man att minnet ska vara bättre än det faktiskt är. Lock up är inte ett sånt minne.

När jag såg filmen 1989:

När jag såg filmen 2012:

10 svar på ”LOCK UP”

 1. Grattis till Sly och grattis till dig som fortfarande gillar filmen. Jag såg ju också om Lock Up för någon månad sen och den var inte så spännande som jag ville minnas. Den tog sig en del, men jag kunde inte ge den mer än en svag trea. Helt ok att se en skön sommarkväll/-natt dock 😉

 2. Såg filmen på bio och jag såg om den för nga år sedan. Jag tyckte den höll fortfarande och är nog tillsammans med Cliffhanger min favorit med S.S fast Cliffhanger är bättre.

  1. filmitch:
   Spänningen i Cliffhanger fungerade bättre vid en omtitt än spänningen i Lock up gjorde tycker jag. Sen är det imponerande att effekterna fortfarande funkade i Cliffhanger så bra som dom gjorde. Lock up har ju inte så mycket såna saker att ta hänsyn till, där är det mer Stallone himself som fortfarande funkar 🙂

 3. Lustigt, upptäckte denna bloggen nyss och eftersom jag är sveriges största stallonefan så tänkte jag tipsa om Lock up ifall du inte hade sett den men det hade du ju fick jag veta här.

  Detta är sly’s bortglömda klassiker. Jag tycker filmen har allt. Stallone spelar bra och backas up av bl.a sizemore. Mycket bra skådespeleri utav alla i denna filmen.

  Bill Conti, hört det namnet förut? Rocky filmernas score gjorde han, även denna filmens musik, det gör filmen ännu bättre.

  Och slutet är grymt oxå, och varför inte slänga in en låt till sluttexterna av Survivor som inte många människor ens hört som skulle platsa på en top 10 singellista närsomhelst.

  Jag älskar denna filmen.

  1. Martin:
   Hej! Kul att du hittat hit! Vi stallonefans får försöka hålla ihop, vi blir inte direkt fler, tyvärr 😉
   Hoppas du hittar fler givande recensioner att sätta tänderna i 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.