MÅNDAGAR MED MADS: ADAMS ÄPPLEN

Kan du tänka dig en mix av Änglagård och Vägen ut med lite American History X och Lock stock and two smoking barrels-strössel på toppen?

Om ja, där har du filmen Adams äpplen.

Om nej, jag förstår dig. Det är ju en helt kockobello blandning. Hur tusan ska man få ihop det i skallen?

Prästen Ivan (Mads Mikkelsen) är en mycket storsint man. Han tror alla om gott, han är ödmjuk, snäll (men utan att tillåta sig bli överkörd),  godhjärtad och han verkar älska att gå i shorts. Ivan har startat nån form av kollektiv i kyrkan för människor som hamnat redigt på glid och in i den samlingen mer eller mindre kluriga tjommar ska nynazisten Adam försöka hitta sin plats. Det enda krav dom boende i kollektivet har på sig är att hitta ett mål med sitt liv, nåt annat kräver inte Ivan. Adam väljer som mål att baka äppelpaj.

Det är en salig blandning personligheter som samsas i den här filmen. En alkoholiserad kleptoman, den före detta stora tennisstjärnan Gunnar, bensinstationsrånaren Khalid som går runt med rånarluva i bakfickan, Sarah som är gravid och inte vet var pappan är och hon har fått beskedet att fostret kan vara handikappat. Plussa på med det aggressiva skinnhuvudet Adam och mysipysprästen Ivan som kanske inte har hela – eller båda – fotsulorna på jorden. Där är hela persongalleriet.

Adams äpplen är en film som funkar. Den tickar på. Den är tänkvärd trots (eller på grund av) att den är lite härligt annorlunda. Det är manlighetsfrossa i kubik men det är okej, jag köper det. Det handlar nånstans om att utvecklas som människa och den insikten packeteras i nån slags satir, kanske komedi, jag vet inte. Det är inte som att jag skrattar hejdlöst, jag fnissar i ärlighetens namn knappt, men jag tror att tanken är att vissa scener ska vara roliga.

Min stora aha-upplevelse blev att om inte ens Mads Mikkelsen klär i shorts, vem ska då göra det?

Filmen:

Mads:

 

Det här var sista filmen i Måndagar med Mads-temat. Jag hade tänkt köra den några veckor till men jag har helt ärligt tröttnat. Efter alla dessa veckor av mer eller mindre mediokra filmer så säger jag nu tack och hej till Mads Mikkelsen och det blir vanliga måndagar på bloggen några veckor innan nästa tema tar vid i höst .

 

6 svar på ”MÅNDAGAR MED MADS: ADAMS ÄPPLEN”

 1. Jag har inte följa Mads-temat intensivt, men ändå sneglat på betygen och det har varit svagare än väntat. Som jag nämnt tidigare var några av filmerna intressanta för egen del på förhand, men de flesta av dem sågade du så nu vet jag inte… Men inte helt omöjligt att jag ger någon/några av dem en chans längre fram när jag är sugen på lite danskt 😉

  1. Movies-Noir;:
   Jamen du…usch så svagt. Vissa filmer känns som självplågeri att se och det är därför jag lägger ner temat i förtid. Jag har med all sannorlikhet missat en hel del av dom bra filmerna, det kan inte vara möjligt att han varit med i procentuellt sett så många dåliga….;)

   1. Han är väl med i var och varannan dansk film så en hel del skräp blir det säkert också. Men lite överraskande att några av filmerna du inte gillade var sådana som jag hört/läst gott om.

    1. Movies-Noir:
     Bara för att jag inte jublade över flera av filmerna betyder ju inte att du inte kommer gilla dom. Heja Danmark! 😉

  1. Jojjenito:
   Det här med att kasta in handduken/ge upp i förtid är inte min grej men nånstans finns det tydligen en gräns även för mig… Det kommer säkert komma fler Mads-filmer på bloggen framöver men då ser jag dom av en annan anledning, inte för ett temas skull.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.