MÅSTE GITT

 

Metin (Can Demirtas) bor i Jordbro med sin mamma och yngre bror. Han försörjer sig på att pantsätta kinesiska Rolex-kopior, råna kiosker och tända eld på bilar åt folk som vill ha hjälp med sånt och hans kompisgäng är av samma skrot och korn.

I hemlighet skriver han dagbok, för någon form av ”logg” över all skit han gör och är med om, med klockslag, namn på kumpaner, allt. Hela hans liv här på jorden hänger på att den där svarta boken aldrig blir synlig för någon, han skulle inte leva många sekunder om han tok-golade på det sätt som texterna i boken visar. Samtidigt när han en dröm om att bli skådis och söker i hemlighet till en teaterskola. När informationen om intagningen kommer åker han till skolan för att provspela och det går rätt sådär för att vara diplomatisk. Det mest häpnadsväckande är att han tappar den svarta boken och en av skolans lärare (Lena Endre) hittar den. Och hennes man är bokförläggare.

Att gå och se en svensk film på premiärdagen (alltså en fredag) och salongen är knökfull hör inte till vanligheterna (och ja, jag bortser från 100- och 101-åringar och män som hatar kvinnor och heter Ove nu). En salig blandning av ungdomar, medelålders och gamlingar samsades om platserna och det var KNÄPPTYST under hela visningen – förutom ljudet av en hel massa skratt. Inte en lysande mobilskärm så långt ögat nådde! Att filmen dessutom avslutades med jubel och applåder när eftertexterna rullade är något jag inte varit med om varken före eller efter Trevligt folk, ja, förrän nu då.

Jag blev alldeles glad av den här filmen! Can Demirtas och Ivica Zubak har verkligen fått till ett kanonmanus och att Can själv gör huvudrollen är ett genidrag. Så jävla likeable (som Quincy Jones III skulle ha sagt). Vilken härlig start på det svenska filmåret!

Mitt betyg:

Snart-18-årige-sonens betyg:

Jag pratar om den här filmen i avsnitt 71 av filmpodcasten Snacka om film.

14 svar på ”MÅSTE GITT”

  1. Spännande med den fulla salongen — har du någon aning om vad som drog publik? Jag har fått intrycket av att film tex varit ganska aktiv på sociala medier.

    1. Sofia:
      Sociala medier absolut, men även annan massmedial uppmärksamhet, tom min mamma hade koll på den pga Nyhetsmorgon. Smart PR rätt igenom. 🙂

  2. Var också i en mer eller mindre fullsatt biosalong och förvånades över hur publiken verkligen levde sig in i ett flertal ”dramatiska” scener kring att boken försvunnit. Var uppriktigt verraskad över det eftersom det hamrats in tydligt i filmen samt att jag inte riktigt kände hans rädsla över just den grejen. Tyckte filmen hade starkare kvaliteter på andra plan än just den specifika plot:en.

      1. Definitivt, min fördom är dock att alla som hamnar i en biosalong har exponerats för trailern. 🙂 Skönt att ev. bli missbevisad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.