MISSION: IMPOSSIBLE – GHOST PROTOCOL

Mission: Impossible – Ghost Protocol fick mig att:

…tänka på marängswiss.

När man gör en redig laddning med massor av maränger, vispad grädde, vaniljglass, bananpengar, nötter och hemmagjord chokladsås och sen häller på lite sås som man tror är en lagom mängd men sen ser sig själv hälla och hälla och hälla och till slut är swissen alldeles brun.

Maränggswiss med för mycket chokladsås är en marängswiss som inte existerar. Det kan inte bli för mycket precis som det inte kan bli för mycket action i en actionfilm.

…fundera på det här med James Bond-filmer.

Mission: Impossible – Ghost Protocol är precis en sån film som jag inbillar mig att Bondfilmer borde vara men väldigt sällan är. Det är fullt ös medvetslös, det händer grejer oavbrutet, det är lösa trådar som jag struntar en hel hög i, det är häftiga blinkande makapärer som utstöter sköna ljud, det är snyggt, flådigt, fränt, ballt, snygga tjejer, kostymklädda pojkar, dyra bilar, krasch och pang-olyckor hela hela tiden och jag bara njuuuuter.

…minnas Staffan Westerberg.

Att Michael Nyqvist är med i en sånhär jätteproduktion är hur häftigt som helst men hans skådespelarinsats hade till och med Storpotäten klarat av.

Det är konstigt det där, Nyqvist spelar en svensk skurk med ett tyskt namn som pratar oklanderlig brittisk accent. Han pratar bättre engelska än engelsmännen i The girl with the dragon tattoo och det jag frågar mig är: VARFÖR? Han hade varit betydligt trovärdigare om han väst sina oneliners på svengelska.

…vilja bryta mot trafikregler på vägen hem.

Att blåsa ur motorn, att se varvräknaren komma in i turbo-mode, att köra över en refug, braka in i en buss, volta nedför en slänt och ner i Magelungen, kapa bilbältet med en nagelsax och simma hem i fyragradigt vatten, öppna dörren hemma, säga ”Mamma är hemma nu” och sen börja förhöra dottern på engelskaglosor utan så mycket som en flåsning, en huttring eller tillstymmelse till ökad puls – DET är sånt jag får lust till efter en sån här filmisk urladdning.

….le.

Det var länge sedan jag såg en actionrökare av denna kaliber. I den här genren är filmen nästintill perfekt. Jag är inte riktigt lika svettig som efter Die Hard, inte riktigt lika exalterad som efter T2, inte riktigt lika speedad som efter Speed (häpp!) men det är banne mig inte långt ifrån. Jag är helt enkelt bara skönt överraskad av teamet Tom Cruise, Paula Patton, Simon Pegg och Jeremy Renner och jag hoppas att det kommer en till film med dessa fyra – och det snart.

26 svar på ”MISSION: IMPOSSIBLE – GHOST PROTOCOL”

 1. Attans också. Jag har läst varenda ord i din revy och nu har jag extremt låga förväntningar. Det verkar som att det är en långsam och tråkig film…

 2. Denna text och betyget hoppar jag så länge då jag hoppas se den inom kort. Trean var överraskande bra så det finns hopp. Men å andra sidan har man en ny regissör denna gång så vi får se vad jag tycker när jag väl ser den.

  1. Lisas syster:
   Jag tror det finns stora chanser till det så länge du är på actionhumör och lämnar den plot-kritiska delen av hjärnan hemma 🙂

 3. Hade jävligt roligt när jag såg Mission Impossible 4! Actionscenen i Dubai var helt otrolig, en av dom bästa action scenerna jag har sett på länge. Mer film från Brad Bird!

  1. Markus:
   Tänk att den där killen ”bara” gjort sånt som Järnjätten, Superhjältarna och Råttatouille innan detta. Snacka om att han hittat rätt i arbetslivet 🙂

    1. Sofia:
     Det är helt sant och det känns verkligen som att han har utnyttjat all världens tänk-utanför-lådan-idéer som så enkelt funkar i animerad film och överfört dessa till den här filmen. Kaxigt gjort och det blev verkligen BRA! 🙂

 4. Förr eller senare kommer jag förstås att hoppa på uppföljartåget men med tanke på att jag var måttligt förtjust i trean har jag ändå inte så vansinnigt stora förväntningar, din entusiastiska och actionberusade text till trots.

  1. Sofia:
   Jag var inte heller överförtjust i trean, PSH till trots och tvåan gillade jag knappt alls och kanske hjälpte mina relativt låga förväntningar till för att göra den här filmupplevelsen extraordinär – eller så är det helt enkelt bara en himla bra actionrökare. I don´t really know 🙂

 5. Kul recension som passar perfekt in i mina åsikter kring filmen. Några enskilda, välspelade och effektiva actionscener som är löstsammanfattade med varandra och ingen ska egentligen bry sig om det hänger ihop eller inte.

  Hade hört på förhand om att skurken (Nyqvist alltså) inte var något vidare och att man var tvungen att se den i 3D för att ge karaktären tre dimensioner. När jag nu har sett filmen tycker jag att Nyqvist gjorde helt ok ifrån sig, det är bara det att han inte får så mycket att jobba med och framförallt finns det ingen, precis som du säger, kontinuitet i hans karaktär. Men hej, en svensk skurk. Vi ska vara stolta som svenskar 🙂

  1. Martin:
   Visst är det kul med svenska skurkar men joxet här är att han inte kändes som en skurk. Han kändes som en man med ihopbitna käkar och portfölj 😉
   Saknade en Hans Gruber 😉

 6. Din hajprecension var en av anledningarna till att jag var ganska peppad innan jag såg den här rullen i Montreal i en tokstor IMAX-salong. Levde den upp till förväntningarna? Svaret kommer på min blogg om ett tag. 😉

    1. Var det inte Plox som såg den i IMAX också under sin USA-resa?

     Well, vi eller snarare ni får se vad jag tyckte om ett tag. Eller så kan man gå in på Filmtipset…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.