FILMÅRET 2007

Jag var inte speciellt förtjust i filmåret 2007 – trodde jag. Men så började jag fundera och JÖSSES så fel jag hade. 2007 har en imponerande bredd på toppfilmerna men trots det var listan nästan oförskämt lätt att få till.

Jag tror att många kanske tycker att jag ”glömt” en hel del storfilmer på listan, eller kanske inte ens sett dom, men jo, jag har sett många ”storfilmer” från 2007 men det är storfilmer som förtjänar att omringas av ” ”, alltså filmer som imponerat föga på mig.

10. RÅTTATOUILLE
(Ratatouille, Regi: Brad Bird och Jan Pinkava)

En sån jäkla trevlig film om en väldigt matlagningsintresserad liten råtta. Den får mig att vilja strosa runt på Paris gator, den får mig att känna doften av vällagad fransk mat i näsan och den får mig att fortsätta att inte vara rädd för möss.

.

.

 

http://movie-roulette.com/photos_big/inside-1-1.jpeg

9. INSIDE
(Regi: Alexandre Bustillo och Julien Maury)

Är man gravid är den här en formidabel no-no-film, då skulle jag helt klart råda till att INTE SE DEN.  Den här franska slashern är något utöver det vanliga, kvinnorna i huvudrollerna får slita hårt för brödfödan. Jätteläskig och jättebra.

.

.

 

8. DARLING
(Regi: Johan Kling)

Michael Segerström fick en Guldbagge för Bästa manliga huvudroll för sin arbetslöse snälle man i Darling. Michelle Meadows hade förtjänat en hon med som den superdryga stureplansbruden. Det här är en film om udda vänskap som håller sig kvar länge länge i magen efteråt.

.

.


7. TILLSAMMANS ÄR MAN MINDRE ENSAM
(Ensemble, c´est tout, Regi: Claude Bern)

Så är det. Så enkelt är det. Den här franska filmen visar med all önskvärd tydlighet och mysighet att om man är tillsammans, om man umgås och har folk omkring sig så blir man faktiskt mindre ensam. Simpel matematik som gör gott för själen.

.

.


6. NO COUNTRY FOR OLD MEN
(Regi: Ethan Coen och Joel Coen)

Jävlarimej, han är otäck här Javier Bardem. Urskillningslös, det är no mercy ända in i kaklet, ja GENOM kaklet också om det skulle behövas. Här skiner inte solen, här kvittrar inga fåglar, här är det bara nattsvart och bröderna Coen lyckades få till en riktig fullträff.

.

.


5. EASTERN PROMISES
(Regi: David Cronenberg)

Det är ungefär lika mycket glättigt lattjolajban här som på plats 6. David Cronenberg teamar upp med Viggo Mortensen och Naomi Watts och jag bara hänger med på resan. Ett frosseri i våld och tatueringar.

.

.


4. LARS AND THE REAL GIRL
(Regi: Craig Gillespie)

Lars (Ryan Gosling) är en ensam själ men han löser sin ensamhet på ett lite annorlunda sätt än dom gör i filmen på plats 7. Lars köper sig nämligen en ”real doll”, en docka så lik en mänsklig varelse som det är möjligt och dockan blir hans flickvän. Hon introduceras för släkten och Lars verkar nöjd. Slutet gott, allting gott?

.

.


3. TRANSFORMERS
(Regi: Michael Bay)

Nu kommer det finnas nån eller ett par läsare som tror att jag fått hjärnblödning eller lider av tillfällig sinnesförvirring. Så är icke fallet. Jag är helt och hållet vid mina sinnens fulla bruk när jag tjoffar upp höjdarrullen Transformers på bronsplats detta riktigt starka filmår. Jag ÄLSKAR den här filmen, jag älskar varenda sekund av den. Det är gåshud och ståfräs och tårar i ögonen och Optimus Prime-kärlek all the way baby.

.

.


2. PLANET TERROR
(Regi: Robert Rodriguez)

Härlig badassaction från början till slut med en enbent badassbrud i huvudrollen. Robert Rodriguez Planet Terror är en av dom tuffaste filmerna jag någonsin sett, det blir spontanapplåder i soffan varenda gång jag ser den.

.

.

 

1. SUNSHINE
(Regi: Danny Boyle)

En solklar etta det här året! Sunshine är den näst bästa film jag någonsin sett (Det stora blå är ohotad på förstaplatsen) och det är en film som är väldigt nära att få det där ologiska betyget jag egentligen inte kan ge – 6/5. Danny Boyle har gjort en science fiction-film som borde bli en klassiker vad det lider. Visuell perfektion, jag bara ler och njuter. Det här är filmkonst när det är som bäst!

.

Bubblare: Barnhemmet, Timecrimes och Juno.

Intressanta filmer kvar att se: 4 Months, 3 Weeks and 2 Days.

Fler filmbloggare som listat sina 2007-favoriter är Fripps filmrevyer, Filmitch , Flmr, Movies-Noir, Jojjenito och Rörliga bilder och tryckta ord.

DARLING

Den unga överklassbimbon Eva (Michelle Meadows) rör sig inte många meter från Stureplans epicenter, vare sig fysiskt eller psykiskt. Hon lever ett glassigt liv och omger sig med dom rätta människorna, dom rätta kläderna och den, i sammanhanget, rätta jag-har-ingenting-att-klaga-på-egentligen-men-fan-vad-jobbigt-att-behöva-vara-glad-jag-är-ju-mycket-snyggare-när-jag-är-butter-attityden.

Hon jobbar i en flådig klädbutik och har en snygg kille som hon en mindre nogräknad kväll är otrogen mot och efter det blir hon utfryst av sina fina kompisar och som grädde på moset får hon sparken.

Elektronikingenjören Bernard (Michael Segerström) har inte heller något jobb. Han är 61 år, nyskild, har inga direkta vänner och bor kvar i det gemensamma huset. Han får inte pengarna att räcka till och vill inget hellre än att få ett jobb.
Han går på alla anställningsintervjuer han får nys om, han hoppar på alla provanställningar med samma iver och engagemang, vilket oftast går käpprätt åt pipsvängen. Bernard är nämligen något så ovanligt som en alltigenom positiv och snäll man. Han ser något gott i allt och alla och det mesta är kul men i omvärldens ögon kan denna snällhet lätt misstas för mesighet.

Till slut får han ett jobb på McDonalds och ingen kunde vara gladare än Bernard. Han går in för sitt jobb med noggrannhet och arbetslust. Samtidigt får Eva jobb på samma McDonaldsrestaurang med inställningen att bli kvar några veckor för att sen kunna lyfta a-kassa.
Där börjar den intressanta historien om två fullkomligt olika människors öden och liv, två människor som aldrig någonsin hade sett åt varandra, än mindre pratat och vad som kan hända när dessa två tvingas att umgås över en fettavskiljare.

Det här är bra. Det här är riktigt riktigt bra. Darling är en liten anspråkslös film som på ytan inte handlar om någonting men egentligen handlar om ALLT. Dessutom är det mysig musik genom hela filmen.

Se den om du får chansen. Du kommer vilja krama Michael Segerström, du kommer vilja knäcka Michelle Meadows perfekta näsben, du kommer skratta, förundras och kanske fälla en tår. Men framförallt kommer du att hylla snällisar. För allt gott kommer till dessa, bara orken att vänta lite finns. Titta här får du se.